18 aug. 2015 | 11:35

Orice planetă pe care vom locui trebuie să îndeplinească aceste condiții

ACTUALITATE
Orice planetă pe care vom locui trebuie să îndeplinească aceste condiții

Știm că Pământul este singura planetă cunoscută pentru faptul că susține viață. Totuși, care sunt condițiile necesare existenței?

În mod normal, am spune că apa e elementul-cheie. Bazându-ne pe asta, am putea arunca o privire la definiția pentru un corp ceresc locuibil, în raport cu Soarele. Astrofizicienii au calculat temperatura de echilibru, care se presupune că e cea maximum suportabilă, scriu cei de la BBC.

Pe de altă parte, să nu uităm de norii care gravitează în atmosfera Pământului și care îl răcesc considerabil, ceea ce înseamnă că, în teorie, singura planetă locuibilă se află în afara limitei de temperatură de echilibru. De asemenea, Venus are o temperatură de echilibru de -10 grade Celsius, în teorie, dar în realitate e de 450 de grade.

Explicația e simplă: ambele planete au gaze cu efect de seră în atmosferă, care le încălzesc. Nu se poate spune același lucru și despre exoplanete (adică cele din afara sistemului nostru solar).

De asemenea, un alt element care pune piedici vieții ar fi exploziile solare. Să luăm, de exemplu, piticele roșii (n.red.: stele mici și relativ reci, foarte răspândite în Univers), care au tendința de a exploda des și de a elibera cantități mari de raze X. Așadar, orice planetă din raza lor de acțiune ar fi în pericol. Razele X afectează atât materia biologică, cât și apa.

Doi „gardieni” pentru Pământ: Luna și Jupiter

Acestea variază mult în cantitatea de energie emisă. Cu alte cuvinte, dacă o planetă aflată în zona locuibilă a unei pitice roșii a fost cândva extrem de caldă, în scurt timp poate deveni extrem de rece. Terra, pe de altă parte, beneficiază de mai multe avantaje. Două dintre cele mai remarcabile, dincolo de proximitatea față de Soare, cea mai prietenoasă sursă imensă de căldură, ar fi Jupiter și Luna. Jupiter ar putea fi unul dintre principalele motive pentru care asteroizii și cometele nu ne lovesc, iar Luna stabilizează rotația Terrei.

Pe de altă parte, cercetătorii caută în continuare planete care ar putea găzdui viață. Deşi au fost iniţiate de mulţi ani căutările pentru o planetă foarte similară cu a noastră, Kepler-452b este prima care împărtăşeşte un număr semnificativ de caracteristici cu Pământul. Intitulată într-un comunicat de presă Pământ 2.0, noua planetă se află la o distanţă de 1.400 de ani-lumină de Terra.

Kepler-452b gravitează în jurul propriului soare. Pentru că se află însă la o distanţă cu cinci procente mai mare decât Pâmântul faţă de propria stea solară, timpul pentru o rotaţie completă este de 385 de zile, în comparaţie cu 365 de zile, în cazul Terra. Partea bună este că, deoarece puterea luminoasă emisă de respectivul soare este cu 20% mai mare decât a soarelui nostru, compensându-se cu distanţa sporită, Kepler-452b beneficiază de o cantitate similară de lumină. ,,Razele solare recepţionate de la respectiva stea ar trebui să se simtă în acelaşi fel precum cele primite de noi.” Temperatura la suprafaţa noului soare este similară cu cea găsită pe soarele nostru, doar diametrul e cu 10 procente mai mare.