Aplicațiile pentru femei care te țin în siguranță
Unele aplicații anti-viol pot ajuta un utilizator să iasă din anumite situații dificile, însă uneori acestea pot crea mai multe probleme.
În ultimele luni, cazurile de abuz împotriva femeilor s-a aflat de multe ori pe prima pagină a ziarelor. Povești șocante, care de multe ori au inclus chiar celebrități (cum ar fi Bill Cosby, în Statele Unite) au atras atenția asupra unei probleme extrem de vechi. În acest context, și-au făcut apariția pe magazinele online unele aplicații care au rolul de a menține o persoană în siguranță prin diverse metode. În funcție de caz, poate fi vorba despre înregistrarea unei informații în legătură cu persoana respectivă sau contactarea celor apropiați.
Dar, există și situații în care acestea pot crea mai multe probleme fără niciun motiv. Mai mult decât atât, după cum scriu și cei de la Raw Story, aplicația s-ar putea dovedi de ajutor pentru un violator în cazul unui proces. Pe parcursul ultimelor luni, software-ul de acest gen a evoluat în continuu, iar mai jos, am inclus patru dintre exemplele care ni s-au părut cele mai de încredere. Chiar și așa, dependența de tehnologie într-o situație de urgență vă poate costa, motiv pentru care este indicat întotdeauna să aveți și o soluție de rezervă.
Aplicații anti-viol
Guardly , din păcate, nu este disponibilă în România, însă este dovada clară că numeroasele cazuri de viol i-au făcut pe unii să exagereze în legătură cu nivelul de protecție necesar unei persoane. De ce spunem acest lucru? Deoarece odată ce o activați, pornește o numărătoare inversă. Veți avea doar 10 secunde pentru a o dezactiva în cazul în care vreți să renunțați. V-ați mișcat prea târziu? Autoritățile din campus, prietenii și oricine a mai fost inclus în lista contactelor pentru situații de urgență au fost deja alertați.
Aplicația pare cu atât mai ciudată în contextul în care pornește o conversație între toate persoanele pentru a vă ajuta. Nici nu vom mai menționa situațiile în care este pornită din greșeală.
Shake2Safety este o aplicație extrem de simplă, care vă permite să alertați prietenii și cunoștințele foarte rapid. Utilizatorul poate selecta metoda prin care vrea sa facă acest lucru: odată ce mișcă telefonul sau apasă un buton, aplicația va trimite mesaje text către o listă de persoane, chiar dacă nu există o conexiune activă la internet. Din păcate, aplicație nu este disponibilă decât pe Google Play Store.
Kitestring este un serviciu care nu necesită un smartphone pentru a fi utilizat. Funcționează în nu mai puțin de 217 țări, iar la început va fi necesar să introduceți o serie de date personale și un număr de contacte care vreți să vă contacteze în situații de urgență. Probleme pot apărea doar în cazul în care vreți ca aplicația să vă verifice la un anumit interval și uitați să efectuați un ”check-in” prin intermediul unui mesaj text. În această situație, Kitestring va trimite câte un mesaj către fiecare contact de încredere, în care aceștia sunt informați că este posibil să nu vă aflați în siguranță. Puteți afla mai multe despre Kitestring și tarifele practicate de pe site-ul oficial.
bSafe se remarcă prin numeroasele opțiuni pe care vi le dă pentru a ieși din situații neplăcute: puteți porni o sirenă, puteți efectua apeluri de urgență alături de mesaje, iar telefonul va putea chiar înregistra materiale video și audio imediat, în cazul în care acestea vor fi necesare. Vor rămâne stocate pe servere sigure, astfel că nu este motiv să vă îngrijorați în legătură cu ștergerea acestora. bSafe poate fi descărcată gratuit de pe Play Store și App Store.