29 mart. 2015 | 14:30

Alertă în caz de cutremur: Aplicațiile care te pot proteja în timpul unui seism

ACTUALITATE
Alertă în caz de cutremur: Aplicațiile care te pot proteja în timpul unui seism

În România există un număr relativ mic de aplicații care ne pot avertiza în caz de cutremur, iar în acest articol vi le vom prezenta pe două dintre cele mai interesante.

[related]

 

România nu este o țară care are privilegiul de a fi ferită de cutremure de o magnitudine importantă și tocmai de aceea este importantă crearea unui sistem eficient prin care majoritatea cetățenilor pot fi avertizați în legătură cu seismele produse. Dar cum funcționează sistemul de avertizare în caz de cutremur?

Există senzori folosiți de către Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) care, odată ce un cutremur s-a declanșat, transmit informațiile către acesta. Sistemul acesta este, din păcate,  folosit doar de instituțiile statului. În acest fel, a luat naștere Institutul Român pentru Seismologie Aplicată (IRSA), cel care oferă în prezent și o aplicație de iOS denumită ”Aplicație Cutremur Vrance”, datorită zonei ce reprezintă epicentrul majorității seismelor din România.

Problema, însă, este reprezentată de numărul mic de persoane care pot fi avertizate în cazul unui cutremur. Unde în cazul alertelor prin SMS, rețelele naționale pot avertiza aproximativ 8000 de oameni pe secundă, când vine vorba de o aplicație dedicată pentru acest lucru, numărul lor ajunge, în cel mai bun caz, la 10.000. Dar ce aplicații sunt disponibile cetățenilor români la acest moment?

Seismo

Aplicația Seismo îi avertizează pe utilizatori în momentul în care a fost produs cutremurul. În acest fel, nu mai există senzația de panică creată de ”zguduială”, iar persoanele se pot adăposti și pot fi pregătiți pentru seism.

”Din cauza faptului că unda seismică ajunge în orașe precum Iași, București, Constanța, cu o întârziere de 40 de secunde, noi putem trimite, electronic, foarte repede alarma, așa că putem să oferim între 15 și 25 de secunde, în funcție de locul în care se află utilizatorii. Astfel, ei vor putea să prevadă evenimentul, să se aștepte la el și să se pună la adăpost”, a declarat Andrei Dorian Duma, pentru Playtech. Andrei, alături de colegul său Dragoș Corlătescu, a gândit aplicația Seismo.

Alerta in caz de cutremur Aplicatiile care te pot proteja in timpul unui seism

Deocamdată, aplicația este încă în stadiul de proiect, dar tinerii au planuri să colaboreze cu Institutul Național de Fizică a Pământului, pentru a fi siguri de datele pe care le transmite aplicația. Până atunci, ei pot instala seismografe în zonele cu cea mai mare probabilitate de a fi epicentrul cutremurelor. ”Cei de la Institut ne pot oferi un grad de precizie mai mare pentru că au echipamente specializate. Am discutat deja cu unul dintre directorii de la IFP și s-a declarat interesat, dar vrea să vadă ce oferim”, a mai declarat el.

Aplicația va fi disponibilă pentru Android și iOS, cel mai probabil contra cost, sau în schimbul unui abonament lunar. Utilizatorii vor putea decide singuri intesitatea la care vor dori să fie avertizați că se produce un cutremur. Puteți afla mai multe despre Sesimo pe Playtech aici.

Alertă Cutremur Vrancea

Conform site-ului oficial, ”particularitățile zonei Vrancea au permis dezvoltarea de către IRSA a unui Sistem de Monitorizare și Avertizare Seismică rapid și eficient, cu timp de avertizare de 25-30 de secunde (pentru București) între momentul declanșării alarmei la detecția undei P în Vrancea și momentul sosirii în București a undei seismice distrugătoare S. Alarma seismică se declanșează pentru seisme având magnitudini mai mari de 4,8 (+/- 0,5) grade pe scara Richter.”

Trebuie menționat, totuși, că au existat destui utilizatori care s-au plâns în legătură cu această aplicație și care au susținut că de multe ori nu funcționează corect. Aceasta oferea două servicii diferite: Alarma Seismică și Semaforul Seismic. Ambele aveau prețuri relativ mari, cel dintâi costând 10 euro/lună sau 100 euro/an, iar cel de-al doilea, 5 euro/lună, sau 50 euro/an. Aplicația, din câte se pare, nu mai este disponibilă pentru iOS.

romania alerta cutremur harta

 

Earthquake alert!

Earthquake Alert este o aplicație pentru Android care informează utilizatorii în momentul înregistrării unui cutremur ce s-a produs. Prezintă şi o hartă actualizată cu informații oferite de serviciul de cercetare geologică din SUA, care monitorizează toată activitatea seismică din jurul lumii. O problemă ar fi că nu este concentrat asupra țării noastre, motiv pentru care alertele ar putea avea anumite întârzieri. Aplicația poate fi descărcată de pe Google Play.

Campania ”Nu tremur la cutremur”

Inspectoratul General pentru Situații de Urgenta a lansat o campanie menită să pregătească cetățenii pentru situațiile de urgență, inclusiv cele în care are loc un cutremur. Conform Prima TV, inițiatorii campaniei, numită „Nu tremur la cutremur”, vor să-i învețe pe români cum să reacționeze și cum să-și apere viața în cazul în care are loc un seism puternic.

[readmore]

„Am lansat șapte spoturi de informare publică a populației pe care vrem sa le difuzăm cât mai des. Sunt destinate populației pentru pregătire în caz de cutremur și includ situatei specifice: dacă ești la scoală, dacă ești acasă sau pe stradă”, a spus Raed Arafat, potrivit Romania TV.