Autismul ar putea fi depistat cu ajutorul mirosului

Autismul ar putea fi depistat cu ajutorul mirosului
14:15 05.07.2015

Autismul este o tulburare a creierului care interferează adesea cu abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur şi se manifestă încă de la vârste foarte fragede.

O echipă de cercetători susţine că felul în care copiii miros diferite arome ar putea sta la baza dezvoltării unui nou test pentru diagnosticarea autismului. În general, oamenii inhalează o perioadă mai lungă de timp mireasma unui buchet de flori decât mirosul unui peşte stricat, însă un studiu realizat pe 36 de copii sugerează că, în rândul copiilor cu autism, această ipoteză nu este corectă. Societatea Naţională de Autism din Statele Unite este de părere că mirosul ar putea deveni o unealtă suplimentară pentru diagnosticarea autismului.

Cercetătoarea Liron Rozenkrantz spune că, în mod normal, copiii variază adâncimea respiraţiei în funcţie de mirosuri, însă copiii cu autism nu par să îşi moduleze mirosul în niciun fel. Ei miros pentru aceeaşi perioadă de timp atât un şampon, cât şi o bucată de carne stricată, potrivit BBC.

Echipa de cercetători a dezvoltat un program pe calculator care poate determina dacă un copil suferă de autism cu o acurateţe de 81%. Cu cât este diagnosticat mai repede, cu atât copilul care suferă de autism poate începe tratamentul comportamental şi educaţional de care are nevoie pentru a se descurca. Oamenii de ştiinţă de la Weizmann Institute of Science susţin că avantajul acestui test este faptul că poate diagnostica un copil chiar dacă acesta nu vorbeşte încă, un lucru pe care alte teste nu îl pot face.

 

Etichete:
loading...