22 ian. 2015 | 17:48

Asus Transformer Book T300F – Un procesor nou pentru un hibrid îmbătrânit [REVIEW]

REVIEW
Asus Transformer Book T300F - Un procesor nou pentru un hibrid îmbătrânit [REVIEW]

Au fost câteva idei bune în industria aceasta, iar hibridul a părut mereu una excelentă. A părut, deoarece cu greu s-a găsit acel echilibru între greutate, performanțe și preț. Asus a fost mereu aproape, chiar și cu acest Transformer Book T300F, dar a făcut chiar și aici compromisuri unde nu trebuia.

Asus Transformer Book T300F este un laptop, dacă te uiți la acest dispozitiv cu Windows 8 când i-ai atașat tastatura, și este o tabletă cu dimensiuni generoase, când ai deconectat-o din dock. Ca dotări nu-l scoate în evidență decât procesorul, noua generație Intel. Au tot fost astfel de modele, designul e prea puțin schimbat de la versiune la versiune și dacă în trecut erau interesante, e cumva cazul ca Asus să treacă mai departe.

Asus Transformer Book T300F review Playtech (9)

Introducere – Asus Transformer Book T300F

Ni se pregătește un Windows 10 tare interesant, iar cei care au deja Windows 7 și 8 original vor putea trece gratuit. Asus Transformer Book T300F e deja pe piață și este cu Windows 8.1. Ai la dispoziție un ecran IPS de 12,5 inci cu rezoluție HD de 1.366×768 pixeli, destul de mică față de „standardul“ full HD pe care îl avem în prezent, dar nici nu este gândit acest Transformer drept un dispozitiv premium. E cel cu care îți faci treaba și o faci rapid.

Are un procesor Intel Broadwell Core M, poate cel mai interesant lucru în Book T300F. Per total, noua generație ar trebui să livreze performanță mai ridicată, consumând mai puțină energie și permițându-le producătorilor să creeze dispozitive mai subțiri, mai ușoare. Nu e cazul pentru Transformer Book T300F. Cântărește circa 1,6 kilograme cu dock și peste 800 de grame doar tableta.

Asus Transformer Book T300F review Playtech (11)

Mai ai 4GB de memorie RAM și un spațiu de stocare de 64GB, asta în tabletă, pentru că în dock mai ai un hard disk de 1TB. Conectivitatea este asigurată prin porturi de microHDMI, microUSB, un jack pentru căști, WiFi și Bluetooth.

O alegere inspirată de design aș spune că e poziționarea butonului de Home din Windows pe lateral, sub butoanele de volum. L-am apăsat de vreo trei-patru ori din greșeală, uitând că butonul Power e în același colț, dar sus. Apoi m-am obișnuit și mi-am dat seama că e o decizie inspirată, deoarece înainte acesta era capacitiv la baza ecranului, lângă conexiunea pentru dock. E mult mai ușor de folosit așa, atât când ai doar tableta, cât și când e hibrid. Și nu mai riști să îl atingi din greșeală când folosești doar tabletă.

Ca design, nimic notabil de la Asus, dar textura tabletei a rămas la fel de plăcută la atingere, cu o destul de bună aderență, iar tastatura din dock este foarte bună la un așa dispozitiv. În ceea ce privește construcția, e dezamăgitor să văd că există același joc în conectarea dock-ului, care face ecranul să se miște când tastezi (bine, dacă nu tastezi prea violent – n-ai avea de ce – nu e o problemă atât de mare). E o problemă când scrii ținând dispozitivul pe picioare.

Puncte pro – Asus Transformer Book T300F

Este un hibrid și acesta e un plus mereu. Vrei tabletă, o decuplezi și o iei cu tine pe unde vrei. Vrei laptop? Montezi tableta, ai o baterie mai mare și, dacă alegi varianta mai scumpă, ai un hardware cu spațiu de stocare mult mai mare decât cei 64GB din tabletă.

Asus Transformer Book T300F review Playtech (12)

Performanțe rezonabile, dar asta dacă te rezumi la tabletă. Ai un plus din partea procesorului de generație nouă, Windows 8.1 e un sistem de operare bun pentru cine vrea suita Office sau cine vrea o tabletă înclinată spre productivitate în daună divertismentului.

Puncte contra – Asus Transformer Book T300F

Întreg ansamblul Transformer Book T300F folosește un procesor gândit pentru dispozitive mai ușoare, mai subțiri, dar rămâne un hibrid de 1,6 kilograme. Este greu pentru actuala piață, este prea gros și autonomia nu este cu nimic remarcabilă.

Rezoluția și spațiul de stocare pentru Transformer Book T300F sunt prea mici.

Asus Transformer Book T300F review Playtech (5)

Conceptul Asus a fost bun la început, a venit cu ceva interesant, dar este depășit din multe puncte de vedere acum, mai ales din punct de vedere al designului. Transformer Book a atins plafonul evoluției sale, rămânând cu un ușor „defect“ contrar actualizărilor: jocul din sistemul care contează tableta la dock.

Concluzie – Asus Transformer Book T300F

Asus Transformer Book T300F e un dispozitiv. Și atât. Își face treaba, dar pe un ecran cu o rezoluție mediocră. Stochează 1TB de date, dar dacă alegi versiunea potrivită care costă mai mult, în rest ești blocat în 64GB. Ai un procesor nou, dar nu vei sesiza un plus masiv de performanță. Autonomia este, asemenea ca rezoluția, mediocră.

Aș alege Transformer Book T300F pentru tableta pe care o pot conecta, când nu mai are energie, la dock și am un laptop low-end relativ ușor, dar n-aș fi omul care să dea mai mult de 1.500 de lei pe un astfel de dispozitiv (prețul este de aproximativ 2.500 lei). Spațiul de stocare e prea mic, rezoluția la fel și așteptările erau nițel mai mari.

Asus Transformer Book T300F review Playtech (13)

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele