Aruncă cutiile: nu mai ai nevoie de ele pentru garanție

Aruncă cutiile: nu mai ai nevoie de ele pentru garanție

Grație unor noi reglementări, nu vei mai avea nevoie de ambalajul unui produs pentru a beneficia de garanție.

Înainte de toate, trebuie să menționăm că scopul acestei noi legi este de a preveni și de a reduce impactul ambalajelor asupra mediului înconjurător. Legea nr 249/2015 ar urma să ducă la abrogarea legii care a reglementat în ultimii ani gestionarea ambalajelor și a deșeurilor provenite din ambalaje. Aceasta din urmă, deși a dus la o creștere a gradului de reciclare în cazul deșeurilor rezultate din circuite comerciale sau industriale (80%), nu a avut un mare efect asupra deșeurilor de ambalaje.

Mai mult decât atât, operatorii comerciali vor fi nevoiți să organizeze sisteme speciale pentru colectarea ambalajelor. Ei vor putea realiza acest lucru prin intermediul unei alte companii sau prin deschiderea unor centre de colectare unde clienții se pot debarasa de ambalaje. De asemenea, toți cei care comercializează produse în structuri de vânzare cu suprafață medie și mare au obligația să le asigure gratuit posibilitatea de a scăpa de ambalajele produselor cumpărate.

Însă probabil cea mai importantă secțiune a legii este alineatul 8 al articolului 16. ”Se interzice condiționarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului”, menționează acesta. Mai exact, odată cu introducerea legii, nu veți avea nevoie de ambalaj pentru a beneficia de garanție.

În cazul în care aveți de-a face cu un comerciant care vă condiționează drepturile legale de produsul cumpărat, atunci merită să aveți în vedere articolul 26, unde sunt menționate amenzi cuprinse între 15.000 și 25.000 de lei pentru asemenea situații.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI