Acum poți să vezi de ce nu trebuie să ai nimic de fier pe tine într-un aparat RMN
Tuturor celor care au fost să li se facă RMN li s-a spus să-și scoată orice obiect din metal din buzunare. La cât de ciudat arată mașinăria, e clar că probabil sunt niște forțe acolo. Totuși, acest clip arată că ai fi subestimat masiv puterea dintr-un aparat RMN, mai ales dacă aveai și capul băgat acolo.
Acest clip din 2010 arată perfect de ce obiectele de metal nu sunt permise în jurul unor aparate cu rezonanță magnetică, atunci când sunt în funcțiune. Aparatul din clip este echipat cu patru magneți tesla tocmai urma să fie scos din uz. De vreme ce nu mai avea nimeni nevoie de el, echipa care a trebuit să-l scoată din spital a decis să facă mai întâi o serie de experimente, pentru a-i testa forța de atracție magnetică.
Primele teste au constat în lovirea sa cu tot felul de mici obiecte metalice, cum ar fi o carabină de oțel și un capsator. După cum vedeți, obiectele acestea au ricoșat violent prin tot interiorul tubului, până când s-au lipit de pereți.
Mai apoi, echipa a testat forța de atracție magnetică cu obiecte de mărimi mai mari, cum ar fi o cheie franceză, și apoi un scaun de birou. Magnetul a tras de cheia franceză cu o forță de 226 kilograme, până când aceasta s-a lipit de marginea aparatului. Când a urmat scaunul, spectacolul a fost și mai mare, pentru că atracția magnetică a crescut odată cu mărimea suprafeței metalice.
Scaunul a plutit în aer, fiind ținut de niște hamuri ce rezistau unei atracții de 589 kilograme forță, până când a cedat la forța unei atracții de 771 kilograme forță. Până la urmă, scaunul a rămas lipit permanent de aparatul RMN, în urma unei atracții finale de 900 de kilograme. Aproape aceeași cu cea a unei mașini. De acum înainte, să știți foarte bine la ce să vă așteptați dacă intrați într-un aparat RMN cu cheile în buzunarul pantalonilor. S-ar putea să rămâneți fără ele.