25 dec. 2015 | 18:31

Această iluzie optică te va face să nu fii atent la detalii dacă te concentrezi prea mult

ACTUALITATE
Această iluzie optică te va face să nu fii atent la detalii dacă te concentrezi prea mult

Această iluzie optică este un exemplu perfect de cum poți pierde din vedere detaliile dacă te concentrezi prea mult într-un singur loc.

[related]

Uite-te la punctul din mijlocul animației. Vezi ceva deosebit? Probabil că nu. Dacă te vei concentra mai mult la punctul din centru care clipește vei observa cum toate punctele din margine vor dispărea treptat. Evident, punctele dispar depinzând de cât de concentrat ești. Dacă pentru o secundă îți iei ochii de la punctul central punctele din margine vor reapărea la loc.

Iluzia optică care te va face să nu fii atent la detalii dacă te concentrezi prea mult

Fenomenul acesta de ”orbire” se numește ”Motion Induced Blindness” sau în română ar veni orbire indusă de mișcare. Această iluzie optică e făcută să cauzeze pierderea atenției în legătură cu lucrurile care sunt chiar în fața ta, dacă te concentrezi prea mult la un singur lucru.

Acest fenomen al minții este unul cât se poate de natural. În felul acesta mintea elimină din câmpul vizual orice alt lucru care îți poate distrage atenția atunci când ceva anume îți prezintă un interes.

Conform celor de la Daily Mail, un studiu realizat de Yale sugerează că orbirea indusă de mișcare este o modalitate de a separa stimulii de ansamblu de potenţialele lucruri importante sau lucruri care ne pot dăuna. Aparent, orbirea indusă de mișcare este un eșec al procesării vizuale care, apare ca urmare a atenției supraîncărcate sau a hiperstimulării senzoriale.

Cel puțin, în urma acestui studiu veți înțelege de ce, uneori, e bine să vedeți lucrurile într-o perspectivă mai largă.