A fost printată 3D vioara care cântărește cât un fulg
Viitorul în 3D se extinde, aparent, și în universul muzical. Vioara electrică 3D creată de un inginer din Toulouse cântărește cât o pană și e cu adevărat inedită.
Cu cele 450 de grame ale sale, 3DVarius nu este revoluționară numai prin faptul că este ușoară, ci și prin concepție. „Este prima vioară electrică imprimată în 3D care funcționează. Au existat deja teste cu instrumente realizate în 3D, însă prototipul era fie prea greu, fie nu se putea cânta la el”, a spus Laurent Bernadac, cel care a conceput vioara. „Am descoperit mereu câteva defecte la vioara electrică. Am vrut să creez ceva care să îmi semene’, arată tânărul inginer la INSA Toulouse, care este și membru al grupului muzical Octobre.
Ideea de a-și crea propriul instrument muzical i-a venit în urmă cu trei ani. După ce l-a desenat inspirându-se din forma celebrelor viori Stradivarius, a conceput mai întâi un prototip din aluminiu, apoi din plexiglas, dându-și seama în cele din urmă că rășina combinată cu imprimarea 3D era soluția căutată. În luna martie a acestui an, Bernadac a imprimat un prim exemplar și acesta a funcționat. Invenția sa, depusă pentru brevetare, este extrem de apreciată de amatorii de noi tehnologii, care văd în vioară o aplicație concretă a imprimantei 3D, scriu cei de la Agerpres.
Vioara electrică realizată la o imprimantă 3D va apărea în 20 septembrie într-o emisiune înregistrată la Londra pentru un post spaniol, alături de interpretul personajului Wolverine, Hugh Jackman. Până la sfârșitul anului, firma 3DVarius din Toulouse va lansa o acțiune de finanțare participativă și va începe comercializarea acestei viori.