A fost descoperit filmul mut din 1929 care prezicea Al Doilea Război Mondial

A fost descoperit filmul mut din 1929 care prezicea Al Doilea Război Mondial

Numit ”High Treason”, filmul regizat de britanicul Maurice Elvey a fost considerat în epocă un fel de competitor al faimosului ”Metropolis.” Prezicând în linii mari un al doilea Război Mondial, acesta a rămas pierdut timp de 80 de ani, până când recent a fost descoperit în Alaska.

Filmele cu tentă științifico- fantastică făcute dinaintea Celui De-al Doilea Război Mondial sunt extrem de puține și adesea sunt considerate produse vizionare. Totuși, spre deosebire de capodopera lui Fritz Lang, ”High Treason” a intrat în completă uitare, pelicula pierzându-se de-a lungul istoriei.

Construit în două versiuni, una mută și una cu sunet, cea din urmă a fost considerată pierdută pentru totdeauna. Recent, însă, un colecționar de filme din Washington a dorit să-și vîndă micul de depozit de filme unor specialiști în restaurarea de peliculă veche. Dezinteresați de ce are colecționarul are de oferit, specialiștii au trimis totuși filmoteca acestuia în Alaska, de vreme ce acesta avea niște filme în legătură cu Polul Nord.

Specialiștii din Nordul înghețat au fost surprinși că printre filmele cu baleniere, urși polari și alte atracții turistice Alaskeze, au găsit și varianta cu sunet a filmului ”High Treason.”

Construit în jurul unei scenete de teatru a lui Noel Pemberton, povestea filmului plasează omenirea în jurul a patru mari puteri mondiale: Imperiul Statelor Atlantice care include America de Nord și Sud, China, Japonia și Federația Statelor Europene. O a treia entitate politică numită Liga Păcii încearcă să aplaneze cele două mari superputeri dar nu reușesc, situația ducând la război.

Filmul este interesant pentru că în acesta este preconizat un război în Europa într-un fictiv an 1940, iar zgărie-norii americani sunt atacați de teroriști. Critica de până acum nu a văzut cu ochi foarte buni filmul pentru că personajele par să fie creionate extrem de vag iar fiecare acțiune are loc de dragul de-a impresiona vizual audiența.

Filmul va fi proiectat la Festivalul de Film Internațional din Anchorage, anul acesta.

 

Citește și:
Etichete: