15 ian. 2014 | 13:48

Viitorul sună bine – Smartphone-urile anului 2014

ACTUALITATE
Viitorul sună bine - Smartphone-urile anului 2014

Deşi nu putem fi 100% siguri de ce ne rezervă viitorul, în ceea ce priveşte smartphone-urile anului 2014 avem deja destul de multe informaţii.

Top Smartphone 2014

La  început de 2014 și după recentul târg de tehnologie CES, este momentul perfect pentru speculaţii vizavi de ce urmează. Pe mine personal, 2013 nu m-a lăsat cu gura căscată la capitolul terminale noi, în schimb au fost câteva care m-au făcut să mă gândesc de două ori înainte să-mi iau iPhone 5S. Din punctul meu de vedere, problema este piaţa actuală.

HTC a făcut o mutare incredibilă cu HTC One. Foarte mulţi au rămas impresionaţi de respectivul terminal şi destul de mulţi l-au şi achiziţionat. Nu a fost însă de ajuns. HTC s-a dus atât de tare în jos încât ai zice că e BlackBerry. Trimestrul patru al acestui an i-a găsit pe minus la capitolul profit. Samsung îşi continuă dominaţia, iar Apple reuşeşte să atragă un public suficient de mare la fiecare lansare încât să nu aibă niciodată stocuri suficiente.

Cred că este vorba de un cerc vicios. Pe de o parte, există criticii care se bat cu pumnul în piept că nu se inovează suficient în acest domeniu. Pe de altă parte, vânzările demonstrează că cea mai mare masă a clienţilor preferă update-urile incrementale. Din acest motiv se vând noul iPhone şi noul Galaxy S sau mai recentul Galaxy Note. Vrei să mergi la sigur? Uită-te în buzunar la telefonul pe care îl ai şi sunt mari şanse ca următorul tau gadget să fie de la acelaşi producător sau, mai rău, din aceeaşi linie de produse. Aş vrea să mă înşel. Mi-e teamă însă că, dintre cei care au visat de când erau mici la ecrane flexibile sau transparente şi smartphone-uri pe care le porţi la mână într-un mod similar cu un ceas, prea puţini chiar îşi vor cumpăra aşa ceva.

Trecând peste viziunea mea sumbră asupra ratei de adopţie a noilor tehnologii, acest material este despre altceva, despre smartphone-urile anului 2014. Nu contează că ceasurile inteligente nu prea pleacă de pe rafturile magazinelor pentru că ne simţim aiurea să vorbim la un asemenea dispozitiv. Hai să zicem că sunt prea scumpe şi să dăm în continuare o medie de 2000-2500 de lei pe un smartphone de vârf. Apropo de telefoane, despre 2014 avem deja câteva informaţii destul de concrete legate de ce ne rezervă 2014. Mulţi producători au scăpat deja informaţii pe internet. Să vedem cât de revoluţionari vor fi în anul cel urmează Apple, HTC, Samsung, LG şi Nokia/Microsoft.

Apple iPhone Air

Apple iPhone Air

În urmă cu cinci ani, Apple lansa primul MacBook Air. Anul acesta am văzut prima schimbare de design radicală în tableta companiei americane, sub forma iPad Air. Având în vedere că este singurul element care lipsește din această trilogie, 2014 are mari şanse să fie anul .

Pe sistemul 3G-3GS, 4-4S, 5-5S, următorul iPhone trebuie să vină cu nişte schimbări semnificative la capitolul design. Mulţi sunt de părere ca Apple a rămas în urmă când vine vorba de diagonala şi calitatea ecranelor, motiv pentru care, următorul iPhone are mari şanse să sară până la 5 inci şi să aibă o margine aproape inexistentă a display-ului pentru a fi la fel de uşor de manevrat.

O altă ipoteză care circulă pe internet de câteva zile implică lansarea simultană a două iPhone-uri de dimensiuni diferite. Pentru a împăca şi capra şi varza, dacă în 2013 am văzut un iPhone 5S şi un iPhone 5C, în 2014 vom vedea un iPhone Air cu o diagonală de 4,7 inci şi un iPhone 6 de 5,7 inci. Astfel, doritorii de phablet-uri vor avea un iPhone pe acelaşi segment cu Galaxy Note 3, în timp ce conservatorii nu vor fi obligaţi să facă neapărat saltul la o diagonală exponenţial mai mare.

În plus, o amplificare a densităţii de pixeli a fost amânată suficient. Dacă iPhone 6 nu va avea un panou Full HD, gigantul din Cupertino s-ar putea pentru prima oară să aibă probleme la epuizarea stocurilor. O adopţie a unei noi tehnologii pentru această componentă este de asemenea destul de probabilă, iar apropiaţii companiei mizează pe ecrane IGZO.

Deşi lupta megapixelilor nu a fost niciodată constructivă şi camera din iPhone generează unele dintre cele mai spectaculoase cadre, ar fi păcat ca ipoteticul terminal să nu incoporeze un senzor de minim 12 megapixeli. La capitolul procesare, încă stau foarte bine de când le-au luat-o înaintea tuturor cu primul SoC pe 64 de biţi. În ceea ce priveşte lansarea, se vehiculează că Tim Cook va muta conferinţa de anunţare în trimestrul al doilea, faţă de perioada septembrie-octombrie, cum ne-am obişnuit deja. Dacă este să aşteptăm nişte schimbări radicale la un telefon, Apple are cele mai mari şanse să nu ne dezamăgească.

samsung galaxy s5

Samsung Galaxy S5

Cei mai mulţi utilizatori de Android îşi pun baza în fiecare an într-un nou Galaxy S. Deşi gigantul sud-coreean a ajuns să pună sigla Galaxy pe aproape orice produs pe care îl scoate, aceasta este o reţetă care se pare că funcţionează. Fără să se ştie foarte multe despre el, ipoteticul aproape că şi-a asumat deja titlurile de cel mai bun, performant şi popular Android dintre smartphone-urile anului 2014.

Foarte multe surse au confirmat că următorul Galaxy S nu va mai veni mascat de o carcasă de muşama sau plastic. Fiind vorba de un terminal high end şi având în vedere că aluminiul funcţionează foarte bine pentru Apple şi mai recent HTC, Samsung are toate şansele să-l adopte măcar pentru câteva aparate în 2014.

Dacă îşi joacă cărţile cum trebuie şi eficientizează un pic costurile, nu este exclus ca noul S5 să vină cu un panou curbat. Tehnologia este în continuare destul de scumpă, dar având în vedere puterea de producţie a sud coreenilor este foarte mare, nu este deloc exclus. Tot la capitolul display, s-ar putea să vedem un salt semnificativ din punct de vedere al rezoluţiei. Ecranul de 5 inci din noul Galaxy ar putea să ne lase cu gura căscată printr-o densitate de pixeli de 560 ppi şi o rezoluţie de 2560 x 1440.

În ceea ce priveşte internele, Samsung s-a grăbit în permanenţă să câştige lupta megahertzilor, motiv pentru care un SoC Exynos cu opt core-uri pe arhitectură 64 de biţi, la o frecvenţă fabuloasă, ajutat de 4GB de memorie RAM este foarte probabil în noul aparat. Pentru că securitatea sporită în gadgeturi este un subiect foarte în vogă, un cititor de amprente sau chiar şi o cameră frontală capabilă să autentifice un utilizator prin a sa retină reprezintă opţiuni viabile pentru nou smartphone.

Foarte curios sunt dacă lansarea sa va fi devansată în comparaţie cu 2013. Gurile rele spun că, pentru a compensa ,,insuccesul” cu vănzările la S4, în ianuarie sau februarie S5 va fi anunţat oficial. În contradicţie cu această ipoteză, un vicepreşedinte al diviziei pentru mobile din cadrul Samsung a afirmat recent că abia după MWC, în luna martie sau aprilie, vom vedea noul vârf de gamă al sud-coreenilor. Rămâne să vedem care versiune este veridică.

HTC M8

HTC M8

HTC nu o duce deloc bine. Are probleme atât de mari cu marketingul, cu vânzările şi cu puterea de producţie încât aproape că nici nu mai contează cât de bune sunt produsele efective. Cu toate acestea, nu este de vânzare. În continuare, taiwanezii încearcă să iasă la suprafaţă şi să creeze o revoluţie printre smartphone-urile anului 2014, în limita posibilităţilor.

Pentru 2014, HTC se pare că are două scenarii în minte. Unul vine sub forma unui update incremental la HTC One, cu numele de , cod 0P6B120. O captură scăpată pe internet confirmă că este foarte probabil ca urmaşul lui HTC One să fie construit în jurul unui SoC Qualcomm Snapdragon 800 tactat la 2,3 GHz cu CPU MSM8974 şi un GPU Adreno 330. Cantitatea de memorie RAM va fi de 2 GB, iar camera principală va fi dotată cu tehnologie Ultrapixel. Cu 16GB de memorie internă, sistemul de operare preinstalat va fi Android 4.4 KitKat. Acesta va fi desigur tot din aluminiu, va avea un ecran de 5 inci şi interfaţa clasică Android va fi mascată de o nouă versiune Sense 6.0.

Al doilea scenariu va purta numele T6 şi va fi un phablet în toată regula al taiwanezilor, primul dotat cu un stylus în pachet, similar cu seria Galaxy Note. Pentru că se pare că nu fac o treabă foarte bună în a păstra secrete, specificaţiile complete ale acestui posibil gadget sunt deasemenea pe internet. Va avea un ecran Full HD de 5,9 inci, in timp ce procesorul va fi un quad core tactat la 2,3 GHz Snapdragon 800 cu numele de cod Qualcomm MSM8974 și cu 2GB de memorie RAM. Nu va lipsi camera UltraPixel patentata de HTC impreuna cu difuzoare BoomSound. Spatiul intern va fi limitat la 16GB, dar nu va lipsi abilitatea extinderii acestei valori cu carduri microSD. Camera frontală va fi de 2,1 megapixeli şi bateria de 3300 mAh.

Deoarece nu au avut un succes răsunător cu Android, sunt ceva şanse să vedem un terminal high-end de la HTC, dotat cu o viitoare versiune de Windows Phone. În teorie, nu au renunţat niciodată să producă aparate cu sistemul de operare al celor de la Microsoft. În practică, nici unul nu a fost un concurent serios pentru flota Nokia Lumia.

LG G3 concept

LG G3

La scurt timp după lansarea LG G2, devenise evident că şi a intrat în hora terminalelor cu denumiri incrementale. Din acest motiv, nu este deloc exclus ca în 2014 celălalt gigant sud-coreean să rupă gura târgului cu al său G3.

Conform trendului, noul smartphone va fi mai subţire, mai compact şi cu o ramă mai subţire decât precedentul model. Este foarte posibil un salt de diagonală de la 5,2 la 5,5 inci, cu performanţa de a nu mări sub nici o formă dimensiunile totale ale telefonului.

Pentru că s-a insistat destul de mult pe procesoare octo-core reale, nu cu patru nucle mai rapide şi patru mult mai lente, în cazul iminentului aparat cu siguranţă că va fi vorba de un super procesor care să se lupte de la egal la egal cu Galaxy S5, de exemplu. În plus, LG s-ar putea să ia şi mai în serios producţia internă de procesoare, cu un posibil SoC Odin, cu 8 nuclee la 2,2 GHz pe arhitectură Cortex A15, integrat în G3. GPU-ul din această ecuaţie va fi un ARM Mali T760.

Privind din afară, LG are un interes foarte mare să realizeze un G3 din altă ligă. Având în vedere că este producătorul ultimelor două terminale Nexus 4 şi Nexus 5, este inevitabil că Google să nu se orienteze către alt producător, dacă LG ne va uimi cu noul său vârf de gamă.

microsoft nokia surface-phone

Nokia Surface

Microsoft a cumpărat Nokia. După ce Stephen Elop a mizat enorm pe Windows Phone în urmă cu câţiva ani, de aproape a dus în groapă compania finlandeză, întreaga divizie de mobile a gigantului va intra din 2014 în mâna . În practică, acest detaliu se reflectă într-un aspect foarte important. În sfârşit, compania condusă de Steve Ballmer va putea crea un telefon la care visează de mult.

Deşi sunt ceva şanse ca brandul Lumia să se păstreze şi în 2014, din moment ce este aproape sigur că Microsoft va înlocui sigla Nokia pe aparate, cuvântul Lumia s-ar putea să nu mai conteze. În definitiv, doar timpul ne va arăta dacă masa mare a utilizatorilor de Nokia este pregătită să facă automat tranziţia la nişte telefoane create de aceeaşi companie din spatele sistemului de operare Windows.

După numărul zvonurilor vizavi de un telefon pe aceleaşi linii de design s-au înteţit. A trecut mai bine de un an de atunci şi nu am văzut nici o lansare. Odată cu această achiziţie istorică, un Surface Phone este mai probabil ca niciodată. Dacă ar fi să căutăm indicii în produsele recente ale finlandezilor, acesta va avea un panou de aproximativ 5 inci, Full HD şi va rula Windows Phone 8.1, un sistem de operare care nu este încă lansat.

Camera PureView s-ar putea să devină o constantă în produsele noi ieşite din acest parteneriat, mai ales în cazul unul gadget high end precum Surface Phone. În definitiv, trecem printr-o perioadă în care lupta se duce pe elemente de design, estetică şi abilităţi de captură. Dacă  înlocuitorul lui Steve Ballmer va găsi reţeta perfectă în a combina aceste elemente pe care le are deja în portofoliu de produse, într-o formă sau alta, filozofia de creaţie dobândită odată cu Nokia va fi lovitura de graţie pentru concurenţă.

 

smartphone-uri viitoare iPhone-The-Phone-Of-The-Future-4

Ce smartphone-uri cumpărăm anul viitor?

Un lucru este sigur în ceea ce privește smartphone-urile anului 2014. Deşi preţul smartphone-urilor scade cu o viteză ameţitoare în momentul lansării unor noi modele, cu foarte mici excepţii, este incredibil cât de mult am ajuns să cheltuim în medie pe acest aparat. Ca urmare, interesul producătorilor este din ce în ce mai mare. Partea de inovaţie are loc într-un ritm mai rapid şi noi facem eforturi să ne abţinem să nu ne schimbăm telefonul în fiecare an. În teorie, noi, utilizatorii, avem cel mai mult de câştigat din acest trend alert de schimbare. În practică, uneori, schimbările infime introduse în fiecare an de giganţi precum Apple sau Samsung sunt similare cu gestul de ne duce cu zăhărelul. Odată ce ai văzut că Samsung poate crea ceva atât de spectaculos precum Galaxy Round la mai puţin de şase luni după Galaxy S4, e foarte uşor să clasifici actualul vârf de gamă al sud coreenilor ca fiind banal.

Tehnologia există şi întâmplarea face că aceleaşi companii care ne oferă ocazional câte o mostră din ce este posibil refuză se o integreze într-un produs final, fie el cât de scump. Mai jos voi integra un clip care pare revoluţionar, poate chiar futurist, problema este că a ieşit din laboratoarele Nokia acum șase ani şi în continuare a rămas doar la stadiu de concept. Nu cumva este un pic ostentativ ce se întâmplă?

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele