23 iul. 2014 | 18:49

Videoproiector BenQ W1400 – Dispozitivul care să îți aducă cinematograful acasă [REVIEW]

ACTUALITATE
Videoproiector BenQ W1400 - Dispozitivul care să îți aducă cinematograful acasă [REVIEW]

Pentru mulți oameni, videoproiectorul e un dispozitiv rezervat sălilor de curs de la facultate sau liceu ori sălilor de conferință. Azi, pe Playtech, public un review despre un proiector, dar nu este doar din punct de vedere tehnic, ci din punctul de vedere al utilității sale, că doar nu o să te apuci să faci prezentări PowerPoint acasă, nu?

Proiectorul prezentat astăzi este un BenQ W1400. E destinat divertismentului acasă, este un dispozitiv care să îți înlocuiască televizorul în anumite ocazii. Ei bine, e destul de scump, dar este și o altă experiență de consum a conținutului. Apoi, modelul pe care l-am primit de la BenQ este capabil să genereze și video 3D.

Proiector Benq W1400-3375

Introducere

BenQ W1400 este un videoproiector pe care producătorul l-a gândit pentru Home Cinema, Educație și Business. Desigur, cel mai des am ajuns să vedem videoproiectoare în săli de conferință și de curs. Profesorilor li s-a părut lejer să prezinte folosind un proiector aceeași materie, dar într-o formă simplificată prin slide-uri de PowerPoint, iar angajații din diverse companii își prezintă astfel diversele rapoarte sau idei.

Preț pentru W1400: videoproiectorul costă între 5.200 și 5.500 de lei, cu unele magazine oferindu-l și la prețuri mai mari.

Proiector Benq W1400-3364

Modelul W1400. E ușor cam urât, în sensul că nu iese cu nimic în evidență că ar fi un produs premium și nu este cu mult diferit de modele de acum trei-cinci ani, și calitatea plasticului carcasei e mai mult a unui produs de 10 ori mai ieftin. Totuși, designul e o chestiune de gust, iar un astfel de produs nu e proiectat să reziste la căzături de pe masă sau să se „simtă“ într-un fel anume când îl pipăi. N-ai de ce să îl pipăi.

Dotările tehnice ale acestui dispozitiv cuprind lentile cu o diafragmă f/2.45 până la f/3.07, conținutul este redat la o rezoluție nativă full HD, cu o diagonală maximă de 7,62 metri și una minimă de un metru. Pe lângă chestiunile generice, BenQ mai folosește și tehnologii proprii și a introdus posibilitatea de a-ți transforma semnalul video 2D în conținut 3D. Include în pachet o pereche de ochelari 3D.

Află și: BenQ dezvăluie două modele de smartphone-uri cu Android

Colecția de porturi este compusă din două mufe HDMI, și câte una din următoarele: D-Sub, Composite In, S-Video In, Component, Audio in, Audio (L/R), Audio out. Ei bine, nu aceste detalii tehnice sunt atât de importante, ci cum funcționează dispozitivul și cam ce îți oferă la banii pe care îi dai pe acesta.

Proiector Benq W1400-3370

Folosirea unui videoproiector

Am utilizat BenQ W1400 conectat prin HDMI la un laptop cu Windows. Am urmărit un film și un serial, ambele la rezoluții full HD cu proiectorul fixat la circa doi metri de perete. Apoi, am ales să joc Fifa 2013 și să navighez pe Internet folosind doar imaginea de pe perete. Cel mai mare minus îl poți intui deja și nu trebuie să fi folosit vreun produs: nu va funcționa ziua. De fapt, el funcționează, dar nu prea vezi nimic. Asta dacă nu îl ții într-un subsol în care lumina Soarelui nu intră și în care nu aprinzi lumina.

Bun, cât de eficient ar fi BenQ W1400 pentru home user? Proiectorul acesta este capabil de tot felul de lucruri „de finețe“, cum ar fi să interpoleze cadrele pentru a reduce din neclaritatea videoclipurilor sau să reproducă foarte bine culorile. Pe lângă aceste lucruri, rămân cele de funcționare propriu-zisă.

Proiector Benq W1400-3367

E zgomotos? Relativ, nu destul cât să te incomodeze când te uiți la vreun serial, nici când lucrezi la ceva, însă dacă nu îi dai prea multă atenție, uiți că este acolo. Devine zgomot de fond. Se încinge însă destul de mult și n-aș spune că este foarte rapid în pornire și conectarea cu laptopul. În momentul în care ai trecut de aceste lucruri, care mi se par în sine minusuri, modul în care redă sunetul și imaginea sunt foarte bune. Sunetul e reprodus prin două difuzoare de câte 10 wați.

Bun, proiectorul are și funcție de reproducere a videoclipurilor în 3D, dar merită? Prea puțin. Primești o pereche de ochelari, ceea ce înseamnă că te vei bucura singur de așa ceva. Dacă visul tău este să stai acasă, uitându-te la filme 3D, singur, atunci acest BenQ W1400 te ajută. Dacă îți inviți prietenii pe la tine, rămâi la 2D și full HD.

Consumă aproape 400 wați și cântărește aproape 4 kilograme. Desigur, nu îl cari mereu cu tine, astfel că greutatea este un detaliu secundar.

Proiector Benq W1400-3362

Concluzie: BenQ W1400 și viața filmului pe perete

Mi-a plăcut experiența de a folosi un videoproiector. Este foarte interesant în primele ore, tot testezi cum se vede un videoclip, cum se vede un site, cât de luminoasă e imaginea și toate aceste lucruri. Apoi îți trece. Nu ai comunicare wireless de niciun fel cu acest dispozitiv și ești limitat la a folosi un laptop. Însă îți poți face un cinematograf acasă.

Este util? Da, în ceea ce face face foarte bine. Ca dorințe secundare aș vrea pe viitor să poți conecta un smartphone la el prin ceva similar Chromecast. Desigur, ține de BenQ, ține de piață. Altfel, videoproiectorul, și în speță W1400, este un ecran extern de diagonală variabilă, de bună calitate, pentru laptop sau desktop. Produsul este costisitor și aș recomanda o achiziție doar în măsura în care îl vei folosi zilnic sau la activități importante, pentru care e cea mai bună soluție.

Proiector Benq W1400-3358

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele