05 iul. 2014 | 17:39

UTOK 5008 – Un Octa-Core cu valențe dacice [REVIEW]

ACTUALITATE
UTOK 5008 - Un Octa-Core cu valențe dacice [REVIEW]

Utok 5008 Review (11)

Smartphone-urile de origine românească au fost de fiecare dată cap de afiș în cadrul promoțiilor, iar UTOK 5008 nu face excepție de la această regulă. Motivul principal este prețul, un element pe care mizează toți importatorii sau integratorii din țară. Acum, nu cred că mai este nevoie să explicăm care este diferența între un importator/integrator și un producător. După cum bine știm, companiile românești nu au posibilitatea financiară de a produce de la zero, un smartphone, așa că decizia asupra modelelor aduse la noi pe piață se face în urma analizei unor produse nebrănduite ale fabricilor din China, și stabilirea unei relații cu aceștia pentru import.

Apoi urmează brănduirea produsului și vânzarea lui la magazinele online sau retail direct din țară. Utok a intrat pe piață de aproximativ jumătate de an, este brandul importatorului și distribuitorului Skin Media este reprezentat de o gamă variată de tablete și smartphone-uri. UTOK 5008 este momentan cel mai performant produs al companiei, smartphone care se găsește la prețul psihologic de 999 Lei pe piața din România.

Design & Construcție

Utok 5008 Review (20)

Pachetul lui UTOK 5008 este destul de complet. La interior găsim un acumulator de 2500 mAh, un cablu de date și un alimentator precum și manualele aferente acestuia.

UTOK 5008 nu se face remarcat printr-un aspect deosebit al carcasei. Este mai degrabă un dispozitriv subțire, destul de mare și relativ simplist. Butoanele de meniu, back și home sunt de tip capacitiv, înafara ecranului. Pe partea dreaptă avem butonul de standby/on/off, pe stânga controalele de volum iar în partea de sus jack-ul de căști urmând ca la polul opus să găsim conectorul microUSB.

Display-ul este de 5 inci, iar marginile ecranului, cel puțin în laterale sunt destul de subțiri. Partea superioară și cea inferioară sunt însă destul de generoase.  Ecranul este bun, și cam atât. Nu excelează și nu o poate face având în vedere prețul. Rezoluția este de 720×1280 pixeli, ecranul este capacitiv în 5 puncte și folosește un panou IPS cu o luminozitate foarte bună. Din păcate, partea de protecție a ecranului este tot din plastic și nu din sticlă, nu are nici un fel de tratament oleofobic și se ”agață” atunci când ai degetele transpirate, situație pe care o vom întâlni în următoarele 3-4 luni. Știu termenul ”agață” nu este o descriere tocmai tehnică a comportamentului ecranului, însă dacă ați pus mâna pe un dispozitiv similar știți despre ce vorbesc. Stratul de protecție este de asemenea destul de subțire și atunci când este apăsat atinge ecranul propriu-zis.

Utok 5008 Review (9)

Pe partea frontală găsim o cameră foto de 5 megapixeli, perfectă pentru selfie-uri de rezoluție mare, nu că aș aproba cumva acest mod de ne etala pe facebook sau instagram. Pe spate se află o cameră de 8 Megapixeli și un LED flash chiar lângă aceasta.

Utok 5008 Review (7)

Prin înlăturarea capacului avem acces la baterie și la slot-urile de cartelă. Acestea sunt în număr de 2, unul dintre ele fiind de tip micro SIM iar celălalt permițând instalarea unui SIM normal. Ideea este bună, mai ales în situația în care al doilea telefon este de obicei unul obișnuit nu un smartphone, iar trecerea la acest model se poate face fără a fi nevoie de schimbarea sau decuparea cartelei SIM. Lângă acestea găsim și un slot pentru card-uri microSD ce poate adăposti un card de până la 32 GB.

Utok 5008 Review (8)

Specificații

[table id=239 /]

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Utok 5008/”/]

Performanță

Din punct de vedere performanță, discuția este puțin controversată. Smartphone-ul este propulsat de un procesor MediaTek MTK 6592 cu o frecvență de 1.7 GHz și cu 8 nuclee fizice. Este un Octa-Core nativ care se apropie de performanțele procesorului Exynos, folosit de Samsung Galaxy S4. Adevărul este că, în bătălia cifrelor, UTOK 5008 se apropie însă nu depășește un Galaxy S4 cu procesor Qualcomm Snapdragon 600 cu 4 nuclee fizice. Totuși, poate fi considerat unul dintre cele mai rapide procesoare de pe piața dispozitivelor mai ieftine, sau ale celor importate de companiile românești

Procesorul grafic este Mali 450 cu 4 nuclee fizice, și pot să spun fără ezitare că se descurcă foarte bine în aproape toate jocurile pe care le-am încercat. Printre acestea se numără titluri precum Real Racing 3 sau Dungeon Hunter 3. Dacă tot vorbim de performanță ar fi bine să menționăm că Utok 5008 beneficiază de 2 GB memorie RAM, lucru ce îl ajută foarte mult în procesarea task-urilor primite. A existat în momentul lansării o discuție pe acestă temă, și chiar site-ul Utok afișa la specificații o cantitate de doar 1 GB memorie RAM, însă această greșeală a fost remediată.

Software

Utok 5008 Review (22)

La capitolul software, adică sistem de operare în primul rând, UTOK 5008 stă destul de bine. Mai exact vine cu o versiunea foarte curată de Android 4.2.2, fără elemente grafice proprii, fără animații extra, fără teme și layout-uri greoaie. Experiența de utilizare este bună spre foarte bună, și aici apreciez faptul că importatorul, este conștient că nu are probabil o echipă foarte bună de dezvoltatori, și nu s-a atins de interfața de utilizare a telefonului.

UTOK 5008 vine totuși cu o serie de programe preinstalate după cum urmează. SeeNow, o aplicație pe care nu am folosit-o personal niciodată, însă nu mă pot numi un telespectator al canalelor de televiziune românești, așa că poate nu intru în segmentul vizat de aceștia. Aplicația oferă acces complet pentru 1 lună la toate serviciile. 100 de cărți în format electronic cu ajutorul lui Elefant Books Reader care vine desigur de la elefant.ro. Aici găsimt titluri precum Amintiri din Copilările, Momente, Schițe și Nuvele de Caragiale, poezii de Eminescu și multe altele.

Getlokal este un alt parteneriat între Skin și siteu-ul cu același nume, a cărui aplicație pentru ”recreație și timp liber” o găsim pe acesta. Desigur, Zonga își face și ea simțită prezența cu un voucher pentru 1 lună de acces nelimitat în aplicație.

Pentru orice model UTOK 5008 achiziționat de pe www.utok.com, cumpărătorul primește și o cartelă SIM Orange cu o opțiune de 5 sau 6 euro activă. Bonus, există și o aplicație, prin care dacă înregistrezi telefonul în primele 30 de zile de la achiziție garanția acestuia va fi extinsă de la 2 la 5 ani. Acum, nu văd sincer utilitatea acestei opțiuni, cel puțin pentru utilizator, mai ales că acest smartphone nu este construit să reziste 5 ani de utilizare. Singura utilitate a acestei opțiuni este probabil crearea unei baze de date cu utilizatorii ce au cumpărat acest smartphone.

Ideea de a încărca produsul cu o mulțime de servicii și opțiuni este interesantă și ar putea avea succes la marea majoritate a utilizatorilor. Reprezintă desigur un plus și pentru Orange, cât probabil și pentru Zonga sau Getlokal și Elefant.ro. Totuși, această suită de gratuități nu ar trebui să reprezinte o pondere prea mare în decizia de a achiziționa un smartphone, chiar dacă producătorii exact asta încearcă să facă.

Concluzii

Utok 5008 Review (3)

UTOK 5008 s-a comportat destul de bine pe parcursul celor câteva zile cât a poposit la noi. Chiar și încărcat cu 4 conturi de social media, 4 conturi de email și alte câteva aplicații care funcționau în fundal, nu am avut momente în care am simțit nevoia de a îl revigora prin scoaterea bateriei, la fel cum se întâmpla cu alte modele. Procesorul și cei 2 GB RAM fac o echipă bună în acest sens, și nu am nimic să le reproșez.

Carcasa și construcția sunt OK. Se poate și mai bine, însă, din nou, având în vedere configurația și prețul la care aceasta se comercializează. Apreciem foarte mult faptul că este simplu, spatele este mat și nu glossy. dar și faptul că nu prezintă alte semne distinctive pe partea frontală. Unii ar considera această carcasă neinteresantă, noi o putem cataloga drept elegantă.

Autonomie este din nou, OK. Având în vedere că vorbim de un dispozitiv cu ecran de 5 inci și cu un procesor cu 8 nuclee, cele aproximativ 11 ore pe care le-am obținut în mod dualSIM, cu internetul deschis în mod constant pe una din cartele și cu luminozitatea ecranului pe Auto sunt mai mult decât satisfăcătoare.

Apropo, pentru cei interesați, Utok 5008 vine și cu NFC, o funcționalitate din nou rezervată în general dispozitivelor high-end de la producătorii de renume.