Cum a fost transformat giroscopul din smartphone în microfon de spionaj [VIDEO]

Un nou potenţial risc de securitate a fost descoperit de un grup de hackeri care au transformat de smartphone în microfon.

gyroscrope-microphone-2014-08-15-02

Orice aplicaţie care are nevoie să folosească microfonul de la telefonul vostru trebuie să vă ceară acordul. Nu acelaşi principiu este valabil pentru amalgamul de . Ca urmare, în momentul în care un grup de cercetători a reuşit să transforme printr-o aplicaţia giroscopul de la smartphone în microfon, ar trebui să vă faceţi griji.

Noua aplicaţie poartă numele de Gyrophone şi, deşi nu generează conţinut audio de înaltă fidelitate, având în vedere sursa semnalului, rezultate sunt impresionante. Totul pleacă de la principiul de funcţionare al giroscopul dintr-un smartphone modern. Acest senzor măsură orientarea telefonului folosind nişte plăcuţe pulsatorii la vibraţii. De asemenea poate înregistra vibraţiile din aer generate de sunete. În urma testelor a ieşit la iveală faptul că giroscopul din cele mai multe smartphone-uri cu Android poate înregistra sunete între 80 şi 250 Hz, exact frecvenţa vocii umane.

Partea interesantă este că aceeaşi descoperire nu este valabilă şi în cazul iPhone-urilor. Giroscopul din smartphone-urile create de Apple se rezumă la frecvenţe mai mici de 100 Hz, trăsătură care nu-i permite să perceapă voci umane.

La această oră, sistemul de recunoaştere vocală nu este nici pe departe perfect, dar cu un pic de postprocesare software, înregistrările audio au mari şanse să se îmbunătăţească. Mai multe detalii pe marginea acestui subiect vor fi făcute publice prin intermediul unei lucrări ce urmează să fie detaliată săptămâna viitoare în cadrul conferinţei Usenix Security.

12:00 18.08.2014
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video