15 apr. 2014 | 11:18

Trucuri pentru un management inteligent de ferestre în Windows

ACTUALITATE
Trucuri pentru un management inteligent de ferestre în Windows

Pentru că într-o zi obişnuită în faţa PC-ului interacţionaţi cu zeci de ferestre deschise, sunt necesare câteva trucuri pentru un management inteligent.

Windows Management ferestre tips 4

Indiferent că este vorba doar de ferestre de Chrome sau Firefox şi câteva de Windows Explorer, pe parcursul zilei ni se întâmplă de multe ori să ne aflăm într-o situaţie în care nu mai ştim în ce fereastră este ceea ce căutăm. În teorie, soluţia cea mai facilă este să printre ele până vă lămuriţi. În practică, însă, există şi soluţii mai rapide pentru a fi mai organizaţi când petreceţi ore în şir în faţa computerului. Totul se rezumă la un management de ferestre inteligent şi, cu toate că sună pretenţios, după ce veţi parcurge această listă de trucuri, nu foarte evidente, vă veţi simţi mai eficienţi. Dintr-un punct de vedere subiectiv, nu înţeleg de ce Microsoft a ascuns aceste funcţii prin meniuri şi scurtături de taste.

Aero Snap sau ferestre jumate-jumate

Agăţatul a două ferestre pe câte o jumătate de ecran poartă numele tehnic Aero Snap. Această funcţie a fost introdusă pentru prima oară în Windows 7, dar funcţionează la fel de bine în chiar dacă întreagă noţiune de Aero a fost eliminată din sistemele recente de operare Microsoft.

Snap vă ajută în foarte multe scenarii. Indiferent dacă lucraţi la un proiect în Word şi aveţi nevoie de inspiraţie de pe Wikipedia, este mult mai eficient decât să încercaţi să redimensionaţi manual una sau două ferestre. Cei mai mulţi dintre noi fac asta ţinând click apăsat pe bara de titlu a unei aplicaţii şi ,,lovind” respectiva fereastră de marginea ecranului. Cea mai mare problemă cu această soluţie apare atunci când aveţi o configuraţie cu mai multe monitoare şi, subit, marginea de care vroiaţi să loviţi cursorul a dispărut.

Alternativa stă într-o scurtătură de taste. Fereastra activă ocupă jumătatea stângă de ecran sau jumătatea dreaptă în funcţie de tasta direcţională pe care o apăsaţi în combinaţie cu tasta Windows. Sintetizând, scoateţi complet utilizarea mouse-ului din ecuaţie, dacă, prin intermediul Alt+Tab, ajungeţi la aplicaţia de interes şi prin Windows+săgeată la stânga o faceţi să ocupe jumătate stângă a ecranului. Ca fapt divers, acea fereastră nu trebuie să rămână acolo, cu Windows+Săgeată dreapta o aduceţi în poziţia anterioară, iar cu încă o apăsare a aceleaşi combinaţi o agăţaţi de marginea din dreapta.

Windows Management ferestre tips 3

Minimizare, restaurare sau maximizare

Deşi nu sună foarte bine în limba română, aceste cuvinte le sunt cunoscute tuturor celor care stau la calculator. O fereastră o puteţi face să ocupe întregul ecran, ţinând click-ul apăsat pe bara de titlu şi ,,lovind” cursorul de marginea superioară a ecranului. Instant, va fi vizibilă o ramă pe întregul ecran pentru a evidenţia spaţiul pe care îl va ocupa fereastra, iar în momentul în care aţi dat drumul la click, acţiunea va fi finalizată. Pentru ca aceeaşi fereastră să ocupe un spaţiu limitat pe ecran, nu trebuie decât să ,,dezlipiţi” bară de titlu de rama de sus a ecranului.

Din taste, mai rapid şi mai eficient, acelaşi lucru îl puteţi face apăsând pe „Windows + săgeată în sus” pentru a maximiza o fereastră şi „Windows + săgeată în jos” pentru a o aduce la poziţia anterioară. O a doua apăsare a combinaţiei „Windows + săgeată în jos” vă va minimiza respectiva aplicaţie în taskbar.

Windows Management ferestre tips 2

Ferestre în cascadă, în stivă sau alăturate din Taskbar

Rareori faceţi click dreapta pe taskbar pentru altceva decât a accesa task managerul. Cei mai mulţi nu fac click dreapta niciodată, deoarece şi managerul de activităţi poate fi apelat printr-un CTRL+Alt+Delete sau CTRL+Shift+Escape. Din acelaşi meniu însă pe care îl vedeţi în captura de mai sus puteţi să vă jucaţi un pic cu ferestrele deschise. Partea cea mai interesantă a acestui meniu este că, după ce aţi ales una dintre opţiuni, apare automat o opţiune suplimentară intitulată ,,Undo”, pentru a anula efectul click-ului anterior.

Cascade Windows vă aranjează toate ferestrele de pe ecran în cascadă. Chiar dacă nu are o utilitate evidentă, această opţiune afşează toate barele de titlu al aplicaţiilor care rulează, ajutându-vă să o găsiţi mult mai rapid pe cea pe care o căutaţi. Vă ajută în special atunci când aveţi 10 documente individuale în Microsoft Word, pentru că vedeţi numele fiecăruia pe un singur ecran.

Show Windows Stacked vă pune toate ferestrele deschise una deasupra alteia. Cu afluxul de ecrane panoramice, cu raport de aspect 16:9, nu este una dintre cele mai folositoare, dar s-ar putea să vă ajute în anumite scenarii.

Show Windows Side by Side mă încântă cel mai tare, pentru că vă pune mai multe ferestre una lângă alta, fără a se limita la două, ca în cazul Aero Snap. Trei, patru sau mai multe ferestre sunt utile în multe scenarii de multitasking, iar această soluţie vă ajută să le vedeţi pe toate una lângă alta.

Windows Management ferestre tips 1

Ferestre în cascadă, în stivă sau alăturate din Task Manager

Managerul de activităţi sau Task Manager-ul din Windows ascunde o serie de elemente ce ţin de lucrul cu ferestre.  Din păcate, având în vedere că sunt mari şanse să nu fi fost apelate foarte des de utilizatori, în Windows 8 nu mai sunt prezente. Dacă aţi rămast totuşi, ca şi mine, la Windows 7, sunt nişte trucuri utile.

Pentru a apela rapid Task Manager-ul, apăsaţi simultan pe CTRL + Shift + Escape. După aceea, asiguraţi-vă că sunteţi pe pagina cu aplicaţii, doar atunci în meniul de sus veţi găsi o secţiune nouă intitulată Windows. Opţiunile accesibile de aici, sunt aparent similare cu cele din Taskbar. În practică, însă, veţi vedea că există diferenţe. Tile Horizontally şi Tile Vertically vă vor ajuta să aveţi un număr mare de ferestre vizibile în acelaşi timp într-un mod ordonat.

În plus, din secţiunea de aplicaţii din Task Manager, ţinând apăsată tasta CTRL, puteţi selecta şi interacţiona doar cu anumite aplicaţii. După ce aţi ales acele programe care sunt de interes, printr-un click dreapta veţi vedea deblocate câteva opţiuni care în orice alt context nu sunt accesibile, ci sunt gri. Dacă, de exemplu, selectaţi doar două aplicaţii şi alegeţi ,,Tile Vertically”, veţi declanşa acel Snap Aero descris în prima parte, cu cele două ferestre aferente ocupând câte o jumătate de ecran.

La ce ne ajută?

Ţin foarte mult la aceste liste de trucuri, tips, sfaturi sau combinaţii de taste, pentru că ne fac viaţa mai uşoară. Computerul este o componentă din ce în ce mai importantă printre activităţile de zi cu zi ale multora dintre noi. Timpul petrecut în faţa lui este important. Din păcate, numărul surselor de distragere este atât de mare, încât nici nu ne dăm seama cum trece timpul. Plecând de la această constatare, încerc să fac tot ce pot ca măcar atunci când lucrez la ceva să apelez la toate artificiile posibile pentru a fi eficient şi pentru a-mi termina treaba cât mai repede. Acum, depinde doar de voi pe care dintre elementele prezentate mai sus vi le veţi însuşi, doar ca în scurt timp să vă întrebaţi cum de nu le-aţi folosit până acum.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele