TP-LINK TL-WR1043ND V2 – O nouă implementare a unui model de success [REVIEW]
În ”anul de glorie” 2010, TP-LINK intra pe piața routerelor WiFi cu un model cu capabilități Gigabit pentru rețeaua clasică pe fir, și cu conectivitate Wireless N. Desigur, Wireless N de atunci însemna standardul 802.11n draft, și funcționa, în specificații, cu până la o viteză de 150 Mbps. TP-LINK TL-WR1043ND avea să devină unul dintre cele mai populare routere pentru aceste două caracteristici, cât și pentru compatibilitatea ulterioară cu firmware-ul DD WRT bazat pe Linux.
Poate pare mult prea tehnic ce am scris mai sus, însă este o mică introducere perfect integrată cu subiectul articolului de astăzi, review-ul cele de-a doua versiuni a acestui router, TP-LINK TL-WR1043ND V2.
Diferențele între modelul actual și cel de acum 4 ani, nu sunt foarte mari. Înafară de un design nou, antene mai mari, capabilitate Wireless N 300 și desigur un hardware îmbunătățit… nu s-a schimbat mai nimic 🙂 Design-ul modelului actual se aliniază la linia de produse curentă a lui TP-LINK, și este similară cu design-ul abordat pentru produsele acestuia în ultimul an și jumătate.
Acesta constă în 3 antene de 5 dBi, o carcasă albastru închis, aproape neagră, glossy cu inscripția TP-LINK pe centru, și cu o mulțime de LED-uri de culoare verde pe partea frontală. Antenele sunt interschimbabile după cum se poate observa în imagine, pentru utilizatorii care doresc o acoperire mai bună în cadrul biroului sau a casei. Pentru apartament, acestea s-au dovedit suficiente.
Partea din spate deține tot segmentul de conectivitate și control. Mai exact avem, 4 conectori LAN, 1 conector WAN, un port USB 2.0, un conector pentru alimentare, butonul de Reset și cel de pornire. Am apreciat întotdeauna existența unui buton de pornire și oprire pe router. Este mult mai comod de repornit și nu mai trebuie să forțezi mufa de alimentare în acest scop.
TP-LINK TL-WR1043ND V2 nu este un router dual-band și nu suportă frecvența de 5 GHz însă există alternative în acest sens, tot de la același producător, alternative care au trecut pragul bancului nostru de probă. Vorbim de WDR 3600 și de WDR 4900 ale căror review-uri le aveți în linkurile de pe numele lor.
Galerie Imagini
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/TL-WR1043ND V2/”/]
Hardware & Firmware
Hardware-ul este bazat pe un chipset Qualcomm Atheros QCA9558, un procesor cu o frecvență de maxim 720 MHz și compatibilitate 802.11 abgn și suport pentru conectivitate LAN de tip Gigabit. E un chipsetdestul de nou, care își găsește locul pe multe din routerele actuale datorită stabilității sale destul de bune și a combatibilității cu standardele actuale. Mai apoi avem un modul DDR2 de la Winbond cu o capacitate de 64 MB și 8 MB memorie flash.
Firmware-ul modelului actual, este foarte similar cu ce am văzut la producător, pe alte modele de routere, în ultimul an. Are o pleiadă de opțiuni ce pot fi modificate în funcție de preferințele utilizatorului, însă fiind prezent de mai bine de 2 ani pe produsele TP-LINK, pentru cineva ca mine care interacționează mai des cu el, începe să pară o obișnuință. Aceasta reprezintă un lucru bun, mai ales pentru cei care aleg același producător atunci când fac un upgrade al router-ului. IPv6 nu este prezent, și asta nici cu ultima versiune de firmware primită acum câteva săptămâni.
Speedboost este o funcție pe care o regăsim pe acest router și care practic îl transformă într-un produs capabil de 450 Mbps de la cei 300 Mbps specificați. Prima întrebare este însă, de ce este tot impul activă această opțiune? Dacă folosim opțiunea SpeedBoost nu mai putem selecta lățimea de bandă a canalului, pentru că aceasta funcționează la 40 MHz. Acest lucru permite fiecărui stream de date să funcționeze la 150 Mbps, în total 450 Mbps. Pentru 300 Mbps este nevoie de asemenea de o lățime de bandă de 40 MHz, fiecare stream fiind limitat la 72 Mbps dacă folosim doar lățimea de bandă de 20 MHz. Producătorul spune că, motivul pentru care au folosit aceste setări în cadrul firmware-ului a fost pentru a putea identifica acest model ca un router de 300 Mbps. Era important pentru ei să folosească numele predecesorului deja popular. Dacă ar fi fost vândut ca un model de 450 Mbps atunci numele trebuia să fie ceva de genul TL-WDR1045ND, totuși, nicăieri pe cutie nu scrie că funcționează la 450 Mbps. Așadar, viteza superioară este un fel de bonus. Să fie primit!
Poziționarea în piață era și ea o decizie importantă pentru cele menționate mai sus, producătorul probabil a dorit o poziționare a acestui model, sub WDR3600 sau WDR4300. Un alt aspect important, folosind setarea pentru 450 Mbps acesta este compatibil cu firmware-ul de Linux DD-WRT, însă momentan acesta nu există în variantă finală online. Probabil mai avem de așteptat câteva săptămâni.
Teste
Testarea a avut loc in conditii apropiate de cele ale multor utilizatori, si anume un apartament cu doua camere, cu o suprafata de 50 mp. Pentru a simula utilizarea intr-un apartament cu trei camere si, implicit, o distanta mai mare pana la router, casa scarii a fost locul cel mai indepartat. La router au fost conectate un sistem si doua laptop-uri, sistemul pe LAN Gigabit, iar laptopurile pe wireless, pe conexiunea cea de 2.4 GHz. Aditional, exista in retea doua smartphone-uri si o tableta, pentru a simula un scenariu de utilizare intensivă.
Tabelul de rezultate arata in felul urmator, mai jos. Este structurat atat pe distante de 10 metri si 3 metri.
[table id=237 /]
Vitezele sunt exprimate in megabiti pe secunda, o transformare rapida pentru o estimare a vitezei in MB/s se poate face prin impartirea la 8. Se poate observa ca router-ul face fata chiar si in situatii de incarcare destul de mare, reusind sa transfere chiar si cu 60 Mbps pe wireless de la 10 metri distanta. Desigur, peretii de bloc sunt destul de subtiri si nu au nici un fel de izolatie metalica, la o casa este pozibil ca vitezele sa se reduca semnificativ.
Concluzii
Avand in vedere ca aproape orice achizitie este legata de pret, ar fi momentul sa mentionam ca TP-LINK TL-WR1043ND V2 are un pret de aproximativ 219 lei in magazinele de profil. Pentru aceasta suma primim un router fără capabilități dual-band cu o viteză susținută foarte bună, și cu posibilitatea de a atinge 450 Mbps fără probleme, folosind opțiunea SpeedBoost. Portul USB 2.0 este compatibil cu toate dispozitivele de stocare posibile, de la HDD-uri la stick-uri USB de capacitate mare și poate fi configurat să funcționeze și ca printserver, pentru imprimanta din birou.
La acest preț, routerul concurează cu modele mai scumpe și având în vedere că este un produs destul de nou, mai durează puțin până apare și suportul din partea comunității de modderi, pentru celebrul firmware DD-WRT.