Top cele mai revoluționare tehnologii în 2013
Anul 2013 a adus, pe lângă o mulțime de produse interesante, și o grămadă de inovații demne de luat în seamă. Din acest motiv ne-am gândit că un top cu cele mai revoluționare tehnologii care și-au făcut apariția sau au evoluat foarte mult până în prezent ar fi foarte interesant. Este destul de greu să clasificăm importanța acestora, mai ales având în vedere că vorbim de inovații și că acestea nu au fost aplicate încă la adevăratul lor potențial. Așadar, rămâne să le enumerăm mai jos, știind cu siguranță că unii dintre voi vor fi mai impresionați de altele decât am fost eu.
Printarea 3D
Nu este un lucru foarte nou, despre printare 3D se discută de ani de zile, mai exact din 1980. În 2013, însă, această industrie a cunoscut cea mai mare creștere de până acum. De la clasicele elemente din polimer, elemente 3D fără o funcție sau un scop anume, s-a ajuns la crearea unor arme de foc letale chiar în intimitatea casei utilizatorului. O imprimantă 3D, cea mai simplă variantă, a ajuns să coste mai puțin de 1000 de euro, oricine având acces la această tehnologie. Desigur, nu cu imprimanta de 1000 de euro s-a realizat acel pistol complet funcțional, însă, cine știe, în trei-patru ani este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple.
Unii o numesc a doua revoluție industrială, în special pentru că potențialul acestei tehnologii este enorm. Cu puțin timp la dispoziție pentru găsirea unor soluții legate de materialele folosite, am putea printa în curând aproape orice, chiar și mâncare sau organe umane, lucru care s-a făcut deja într-un mediu controlat, desigur.
Oculus Rift
Un dispozitiv pe care nu numai gamerii, ci și pasionații de tehnologie, ingineri sau cercetători îl admiră pentru potențialul său de a afișa realitatea virtuală.
Spre deosebire de alte soluții similare încercate până acum, Oculus Rift vine în urma unei idei a unor studenți inteligenți, idee care va revoluționa segmentul de gaming virtual. În comparație cu Google Glass, Oculus Rift acaparează tot câmpul vizual și acoperă și zonele de deasupra și dedesubtul ochilor, atenția utilizatorului fiind concentrată pe cele două lentile prin care orice imagine proiectată devine o realitate virtuală. Sentimentul este deosebit și, chiar și în lipsa unui sistem care să inducă forțele gravitaționale asupra corpului, navigarea printr-un carusel, așa cum am observat emo-ul la IFA 2013, era copleșitoare.
Aplicabilitatea lui în domeniul gaming-ului abia a început. În curând, mulți dintre ddezvoltatori vor oferi suport pentru acesta și va deveni și mai popular.
Smart Wheel
Din nou, un proiect bazat pe strângere de fonduri, Kickstarter în cazul de față – este o roată de bicicletă electrică ce intră în funcțiune atunci când este nevoie. Denumită și The Copenhagen Wheel, mai există încă două proiecte simialare care au același scop, de a promova mersul pe bicicletă pentru cei care fac naveta. De acord, pentru o plimbare de câțiva kilometri prin oraș, bicicleta este mijlocul de transport ideal. Însă, când ai de parcurs să zicem 20-30 de kilometri pe zi, devine destul de obositor. Sigur te menții în formă, la distanțe de 30 de km zilnic ba chiar ajungi în formă, însă la serviciu ai cu siguranță nevoie de un duș și de haine curate, lucru care poate de veni o corvoadă pentru unii sau o oportunitate de business pentru alții.
Smart Wheel detectează momentul când urci un deal, sau pur și simplu intră în funcțiune atunci când nu mai dai din pedale și se încarcă în timpul mersului. Chiar sper ca această tehnologie să fie inclusă în program de ecologizare al orașelor mari și să fie promovată cât mai mult.
Mașina electrică
Dacă, până acum, producători independenți de automobile s-au chinuit să promoveze tehnologia electrică în rândul utilizatorilor, anul acesta am văzut mult mai multe companii producătoare de automobile pe benzină, care au lansat modele electrice disponibile spre vânzare.
Deja nu mai vorbim de prototipuri, ci de automobile cu o autonomie considerabilă de peste 100 de kilometri și cu un timp de încărcare de aproximativ 3 ore. Suficient cât se te oprești într-o benzinărie sau restaurant, să mănânci și să îți faci siesta în timp ce mașina își încarcă și ea bateriile. Multe dintre variante sunt chiar hibride și pot trece în mers pe motorul clasic. S-au implementat și stații de încărcare electrică în unele benzinării,, cu ajutorul producătorilor de automobile desigur, însă suficient pentru a atrage atenția acestui mijloc de transport.
Este adevărat, mașinile cu carburant mai au o durată lungă de viață, însă am început să conștientizăm că va veni momentul când litrul de carburant va ajunge probabil mai scump decât o sticlă bună de vin. Atunci vom fi mai motivați să trecem pe alternativa electrică și tot atunci aceasta va fi și mai fiabilă.
Moneda virtuală
Bitcoin-ul este cu siguranță cea mai populară dintre acestea, mai ales pentru salturile fantastice pe care le-a făcut în ultimele săptămâni, și pentru bunurile ce au fost achiziționate cu aceasta. La începutul anului 2013, aceasta avea valoarea unui dolar. Acum câteva săptămâni a atins pragul de 1300 de dolari, făcând milionari pe câțiva norocoși care aveau în portofelul virtual monede de acest tip. Moneda a fost practic necunoscută până acum, când compania care a lansat-o oficial – CoinBase a primit o investiție semnificativă de 25 de milioane de dolari, de la investitorii care au sustinut inițial Instagram. Social media a contribuit foarte mult la această inflație și bula s-a spart până la urmă. Situația acesteia este momentan incertă, însă a lăsat în urma ei o mulțime de astfel de monede virtuale, cu o valoare net inferioară, însă care promit și ele destul de mult.
Pentru cei curioși, câștigarea monedei virtuale se realizează prin calcule matematice complexe, ale căror rezultate ajung la compania care a emis moneda sau la alte companii care au nevoie de aceste informații.
Tabletele
Acestea au avut o creștere substanțială în vânzări pe parcursul acestui an. Cele mai căutate au fost cele de 7 inci și pe bună dreptate. Sunt suficient de performante, sunt mai ușor de ținut în mână și oferă o experiență similară cu cea de 10 inci care este totuși mai greu de manevrat. Mulți dintre producătorii care nu intraseră încă pe această piață au avut noroc și intuiție, lansând produse performante la un preț mai mult decât acceptabil.
Tableta a ajuns să înlocuiască în multe situații chiar și PC-urile care erau folosite doar pentru navigare web și probabil chat sau comunicare prin Skype. Aceasta îți are un rol bine definit în consumul de materiale video și de internet, atât acasă cât și la birou sau în timpul liber. A devenit un instrument de comunicare și enetertainment a cărui importanță nu poate fi negată.
Cel mai interesant este faptul că tableta are o mare influență asupra tuturor website-urilor create în momentul de față. Ele trebuie să ofere o experiență cât mai completă în vizualizarea pe tabletă, și, spre deosebire de smartphone, chiar dacă sunt gândite pe același principiu, ele constituie un motiv pentru operatorii de date să crească atât traficul pentru serviciile de internet cât să scadă și prețurile. Motivul este că tableta este principalul consumator de material video. Chiar dacă o folosim mai rar decât un smartphone, ea cuantifică un trafic mai mare decât acesta. Din aceste motive tableta are o importanță majoră pentru producătorii de conținut video și pentru dezvoltarea ulterioară a traficului de date.
Social Media temporar
Mesajele care se autodistrug după o perioadă scurtă în care stau online reprezintă o idee care poate îmbunătăți semnificativ comunicarea securizată. Desigur, acestea sunt păstrate din diverse motive, încă o perioadă mai lungă pe serverele companiei, și există o dezbatere globală pe acest subiect.
Cu certitudine putem însă spune că acesta va fi principalul aspect asupra căruia se vor orienta multe din companiile de social media existente. Snapchat este unul dintre aceste servicii care șterg mesajele postate de utilizatori la o scurtă perioadă de timp după afișarea acestora. Utilizatorii sunt cei care decid cât timp sunt acele mesaje vizibile. De la început sistemul a fost considerat viabil de către tinerii care își trimiteau unul altuia imagini mai deocheate. Ce fac acest sistem atât de atrăgător? Ei bine, oamenii doresc să se exprime ca și în viața reală, să spună unele lucruri și să nu li se amintească toată viața că au spus o prostie. Oamenii uită, sistemul de social media clasic ține minte și chiar indexează pentru o perioadă lungă aceste informații.
Ideea de a fi spontan fără repercusiuni majore a devenit brusc foarte interesantă pentru marii jucători din social media, care experimentează și ei cu aceste idei. Factorul de securitate al acestor idei este luat și el în calcul.
Smartwatch-ul
Nebunia este în toi, iar acest subiect va continua cu siguranță si in viitor, când va avea o amploare și mai mare. Smartwatch-ul a fost o idee de acum câțiva ani, dacă nu luăm în calcul febra anilor 2000 cu ceasurile cu calculator. În 2013, s-a concretizat, și mulți producători de renume au lansat produse de acest tip. Până acum, ele nu și-au găsit o aplicabilitate clară, ci știu să facă de toate. Mai exact, poze, clipuri video, să recepționeze apeluri, și să afișeze update-uri de la smartphone. Unii producători chinezi au mers atât de departe și au inclus un smartphone cu Android în ceasul de la mână, fiind acum un dispozitiv multifuncțional ce nu mai necesita un smartphone pentru accesul la internet.
Pebble este, cred, cel mai reușit dintre toate. Are un număr limitat de funcții, însă momentan este cel mai apreciat dintre aceste dispozitive, tocmai pentru că realizează bine doar acele funcții.
Adevărata explozie de produse o vom vedea anul acesta și, cel mai probabil, tot anul 2014 vom vedea și o mulțime de dispozitive ”purtabile” fiecare cu diverse aplicabilități.
Internet Of Things
Acesta este un concept prin care se poate defini conectivitatea la internet a multor dispozitive care până acum nu aveau ce căuta în rețea, și care vor comunica singure fără îndemnul utilizatorului. Se estimează că în curând aceste dispozitive vor depăși numărul utilizatorilor umani de internet, în scopul fluidizării informației și ajutorării omului. Aici putem include de la pedometre digitale care se sincronizează online, la camere video de supraveghere sau dispozitive ce notifică unitățile de prim ajutor în cazul persoanelor bolnave.
Acest concept ajută la crearea unei inteligențe virtuale aflate în contact permanent cu aceste dispozitive. În curând fluxul de informații va fi centralizat de către diverse agenții pentru a înțelege mai bine comportamentul și preferințele utilizatorilor. Sistemul are două tăișuri, pe de o parte va ajuta omul să depășească mai repede unele situații, pe de altă parte dacă informațiile ajung pe mâna giganților în publicitate, marketing-ul ar putea fi mult mai eficient ca până acum. Nu vorbesc de preferințele în materie de îmbrăcăminte, ci de necesitatea omului pentru anumite medicamente, care poate fi identificată de la o simplă tuse și transmisă către o farmacie din apropiere printr-un smartwatch.