23 ian. 2014 | 09:57

Site-urile deschise în Chrome te pot înregistra când nu te aştepţi

ACTUALITATE
Site-urile deschise în Chrome te pot înregistra când nu te aştepţi

Sună grav şi incredibil la prima vedere, se pare însă că integrează o vulnerabilitatea ce permite creatorilor de site-uri să vă asculte.

google-chrome-voice-search vulnerabilitate securitate

Din multe puncte de vedere, cei de la Google sunt înaintea altor companii când vine vorba de aplicaţii pentru recunoaşterea comenzilor vocale. Google Now, Google Search şi întreaga funcţionalitate a ochelarilor Google Glass reprezintă dovezi clare ale încrederii pe care gigantul din Mountain View o are asupra propriilor motoare de speech recognition.

Deşi în teorie un site care vă ascultă comenzile vocale şi vocea în general ar trebui să fie activ doar atunci când se află în prim plan, context în care ar trebui să marcheze foarte clar această situaţie, realitatea este cu totul alta. Cel puţi în ceea ce priveşte , un dezvoltator cu numele de Tal Ater a descoperit cât de uşor este pentru un site să asculte ce se petrece în faţa microfonului unui PC când nimeni nu se aşteaptă. În principiu, iniţial este necesar acordul unui utilizator ca partea de înregistrare audio să fie iniţializată. În practică însă, chiar şi după ce aţi închis acel tab, este foarte uşor ca, prin intermediul unei pagini de tip pop up ascunse, permisiunea dată de voi să fie moştenită şi activă pe o nouă pagină pe care nici măcar nu o vedeţi. Cum era de aşteptat, acest sistem funcţionează atâta timp cât aveţi pornit Chrome.

Google a recunoscut situaţia neplăcută, dar, la un anumit nivel, nu s-a grăbit cu lansarea unei soluţii. Din câte se pare, problema descrisă mai sus este în conformitate cu specificaţiile standardului web W3C, motiv pentru care, nici măcar nu ar trebui să fie percepută ca o problemă. Pe sistemul ,,it’s not a bug, it’s a feature” (este o caracteristică, nu o eroare), nu putem decât să sperăm că, într-o versiune viitoare de Chrome, gigantul din Mountain View va avea decenţa implementării unui sistem de avetisment în momentul în care vreun tab sau fereastră vă foloseşte microfonul. Până la acest moment, clipul de mai jos este cea mai clară dovadă a acestui caz.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele