24 mart. 2014 | 16:20

Samsung Galaxy NX, mirrorless cu Android la pachet [REVIEW]

ACTUALITATE
Samsung Galaxy NX, mirrorless cu Android la pachet [REVIEW]

Samsung Galaxy NX Review Camera

Samsung are un succes mare cu dispozitivele mobile cu Android. Pe de altă parte, a avut și o serie de experimente interesante, cu produse ca Galaxy S4 Zoom. Probabil și Galaxy NX ar trebui introdus în aceeași categorie, având în vedere că este vorba de o cameră foto cu sistem de operare Android. Proabil unii au fost deja tentați să facă acest lucru până s-au lovit de prețul acesteia, foarte apropiat de cel al unei camere mirrorless. Galaxy NX este, de fapt, o cameră mirrorless. Funcționează și se comportă ca una, dar, spre deosebire de celelalte camere foto mirrorless, funcționează cu Android.

Probabil avantajul unei camere foto cu Android ar fi în primul rând faptul că sistemul de operare este mai familiar. Pe cei care nu sunt obișnuiți cu controalele manuale prezente pe un DSLR sau o cameră mirrorless, ecranul de dimensiuni generoase, capacitiv, îi poate ajuta foarte mult.

Design

Samsung Galaxy NX Review (15)

Din față, Galaxy NX, arată la fel cu un DSLR sau un mirrorless, fiind chiar de dimensiunile unui DSLR entry-level. Partea frontală nu deține nici un buton dedicat, în afară de cel pentru detașarea obiectivului.

Samsung Galaxy NX Review (19)

În spate, avem un ecran generos de 4,8 inci cu 921.000 pixeli, acoperit cu un strat de protecție Gorilla Glass și cu suport capacitiv pentru cinci degete.

Samsung Galaxy NX Review (1)

Partea de sus deține o serie de butoane după cum urmează: declanșatorul, butonul pentru înregistrare video, butonul de power și cel pentru declanșarea blițului încorporat. Alături, se află un buton de control sub formă de rotiță digitală ce poate primi oricare din funcțiile dorite de utilizator, din meniul camerei.

Samsung Galaxy NX Review (5)

Laterala camerei, pe partea stângă, deține o ușiță ce ascunde portul de microfon, conectorul microHDMI pentru încărcarea camerei și conectorul microHDMI pentru o ieșire de semnal audio/video.

Specificații

[table id=191 /]

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Galaxy NX/”/]

Operare

Samsung Galaxy NX Review (18)

Pentru că rulează un sistem de operare Android, funcționalitatea este destul de simplă. Android 4.1 permite instalarea aproape oricăror aplicații din Google Play, indiferent de scopul acestora. practic se comportă la fel ca un smartphone, singurul element care lipsește din fabrică este aplicația pentru apelare. Sunt sigur că se poate găsi o soluție software și pentru aceasta, chiar dacă funcția principală a camerei este cea de a face fotografii la o calitate ridicată și de a le distribui pe rețelele sociale.

Camera deține 16 GB memorie internă, suficientă pentru o mulțime de fotografii, și permite creșterea memoriei folosind un card microSD de până la 64 GB, testat și funcțional. Pe lângă acestea se poate introduce un microSIM de date, care poate sta permanent în cameră. E chiar interesant să dai internet prin tethering de pe camera foto.

Echiparea de bază pentru kit este lentila de 18-55 mm, orice obiectiv cu montură NX de la Samsung se potrivește însă. Aici avem de unde alege, de la obiective wide sau fisheye, până la telezoom sau macro de 85 mm, al cărui preț este de aproape 4500 Lei.

Samsung Galaxy NX Review (20)

Avem și conectivitate WiFi și Bluetooth 4.0 pentru transferul fișierelor de pe acesta, precum și modul GPS. Interfața este foarte ușor de utilizat după cum am spus mai devreme, datorită sistemului de operare. Funcțiile manuale sunt prezente în număr mare în meniul camerei și pot fi selectate ușor, după cum se poate observa în prima poză a articolului.

Meniurile Standard și Complex sunt total diferite, așa cum se poate observa și în imaginea de mai sus, funcțiile find prezentate pe tot ecranul camerei. Pentru cei care sunt acomodați cu folosirea vizorului, care în cazul de față este unul electronic, iar între timp doresc să schime setările camerei din butoanele fizice, utilizarea lui Galaxy NX ar putea fi problematică. Cert este că ai nevoie de puțin timp ca să te obișnuiești cu ea, însă nu este imposibil.

Samsung Galaxy NX level

O funcție foarte utilă este cea de nivel, care atenționează în mod grafic utilizatorul legat de cât de drept ține camera. Aceasta este prezentă pe multe din camerele mai noi și este demnă de luat în seamă atât la fotografia de portret, cât mai ales la cea de peisaj, unde poate e ceva mai greu să ne luăm un reper corect.

O altă opțiune, ce poate în cazul de față ține loc de declanșator extern sau de telecomandă, este controlul cu ajutorul vocii. Odată activată, avem la dispoziție o serie de comenzi pentru declanșare, pornirea și oprirea înregistrării video, comutarea camerei pe Auto cu setările de fotografiere sau deschiderea galeriei foto. Toate aceste comenzi pot fi efectuate fără să atingem camera așezată pe trepied, în timpul unui timelapse de exemplu. 

Galaxy NX este echipată și cu o serie de funcții și aplicații de la producător, după cum urmează:

Photo Suggest oferă recomandări de locuri populare pentru fotografi, în funcție de locația prin GPS. Acestea sunt extrase dintr-o librărie oferită de Samsung, cu o serie de imagini preluate de la alți fotografi.

Story Album, celebra aplicație care nu îți dă pace pe nici unul din telefoanele Samsung, care creează albume digitale ce pot fi mai apoi distribuite și vizionate de prieteni.

Multi Exposure poate combina două imagini pentru a oferi o expunere mai bună unor anumite zone din cele două fotografii, similar sistemului HDR, care este și el prezent pe aceasta.

Animated Photo combină mai multe imagini pentru a crea o serie de GIF-uri.

Sound & Shot preia sunetul preț de trei secunde și îl lipește de fotografia respectivă.

Camera Studio reprezintă un ecran de widget-uri customizabile unde puteți pune toate aplicațiile legate de fotografie, asemănător unui director.

Imagine

La capitolul fotografii, Galaxy NX le poate face în format JPEG cu trei nivele de calitate, RAW sau combinat. Dimensiunea unui fișier JPEG este de aproximativ 4-5 MB, pe când RAW-ul are până la 25 MB în funcție de multitudinea de detalii și culori prezente în fotografie.

Fotografiile sunt de o calitate medie spre bună, în funcție de condițiile de iluminare. Nu aș putea să o compar momentan cu altă cameră mirrorless, pentru că mi-au trecut foarte puține prin mână, însă pot spune cu siguranță că nu există probleme de culoare, nu există probleme de geometrie din cauza obiectivului, care este foarte bine construit, și pe de altă parte avem acces la imaginea în format RAW, care poate fi editată după preferințe.

Mai jos aveți o galerie foto cu o serie de imagini efectuate cu această cameră, în condiții de studio sau la exterior, unde se pot observa capabilitățile acesteia.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/galaxy NX galerie Foto/”/]

Concluzii

Samsung Galaxy NX Review (16)

Prin această implementare Samsung demonstrează în primul rând că dorește un întreg ecosistem de dispozitive bazate pe Google Android. Acest model este destinat fotografilor mai serioși, care apreciază abilitatea de a schimba lentilele, imaginea mult mai bună provenită de la senzori dedicați de foto și posibilitatea de a procesa fișiere RAW.

Probabil singurul element care mai necesită ceva muncă este procesorul de imagine. Mă așteptam să fie mai rapid, dar sper că următoarea variantă de cameră NX cu Android va rezolva și această problemă.

Din punct de vedere tehnic, Galaxy NX vine echipată cu un hardware mai mult decât competent. Dispune de un procesor Quad-Core și 2 GB memorie RAM, și de un procesor dedicat pentru analiza focalizării și comprimarea imaginilor. Pentru un fotograf începător putem să o recomandăm cu căldură, se poate avansa destul de mult cu aceasta, însă pentru cineva care acționează în acest frumos domeniu va fi destul de greu să să obișnuiască cu lipsa butoanelor fizice. Totuși, funcțiile vocale merită încercate, iar producătorii de DSLR-uri și camere mirrorless cred că ar trebui și ei să încerce aceste opțiuni, chiar dacă acest lucru înseamnă mai puține accesorii vândute, precum telecomenzile de declanșare.

Un alt aspect interesant este că se poate folosi de aplicațiile third-party pentru editarea și capturarea imaginilor. Multe dintre aceste aplicații nu sunt însă suficient de dezvoltate pentru a folosi fișierele camerei, sau nu se înțeleg foarte bine cu senzorul. Aici mai e puțin de lucru, și din păcare este un sistem circular ce ține mai mult de cât de bine este văzut acest tip de cameră. Cu cât există mai mult interes pentru aceasta, cu atât mai mult dezvoltatorii de aplicații pentru Android for face ceva în această privință.

Prețul este de aproximativ 6000 lei, depinde desigur de magazinul de unde o achiziționați. În acești bani, avem inclus și obiectivul de kit, 18-55, un obiectiv foarte bun pentru orice fotograf începător sau pentru cei care se mulțumesc cu distanța focală a acestuia. Prețul este în tendința aparatelor mirrorless, Galaxy NX oferă pentru acest preț și o serie de alte facilități software, care probabil vor fi exploatate mai bine pe viitor.