20 ian. 2014 | 14:07

Philips Gioco 278G4 Ambiglow – O experiență luminoasă mai mult decât interesantă [REVIEW]

ACTUALITATE
Philips Gioco 278G4 Ambiglow - O experiență luminoasă mai mult decât interesantă [REVIEW]

Philips Gioco 278G4 Review

Philips Gioco 278G4 este un monitor creat pentru amatorii de jocuri, înglobează cea mai promovată tehnologie a producătorului, mai exact Ambiglow. Aceasta este reprezentată de o serie de LED-uri pe spatele monitorului care se adaptează la culoarea afișată pe ecran în aproape orice moment. La televizoare, aceeași tehnologie cu același sistem de funcționare se numește Ambilight. Nu imi este clar de ce Philips a ales două denumiri diferite pentru fiecare gamă de produse, însă nu răspunsul la această întrebare încercăm să îl aflăm în cadrul review-ului de față. Philips Gioco 278G4 va trece prin toate testele necesare și vom afla dacă își depășește statutul de produs interesant.

Design și construcție

Philips Gioco 278G4 Review 2

Unul din elementele cu care începem review-urile este design-ul produsului analizat. La acest capitol, Philips Gioco 278G4 stă destul de bine. Are un picior metalic care îi oferă o stabilitate ridicată și nu se mișcă aproape deloc nici când este lovită masa cu putere. Așadar, nu ne vom face griji că se va răsturna într-un moment de neatenție. Design-ul este plăcut, realizat din linii drepte, iar marginea acestuia este destul de subțrie pentru diagonala sa. În partea inferioară, pe centru, se află logo-ul producătorului, iar în partea dreaptă, tot jos, butoanele pentru reglaje și control. Spre deosebire de alte monitoare, nu deține decât un LED subtil în dreptul butonului Power, LED care nu este deloc deranjant în utilizare.

Philips Gioco 278G4 Review 3

Monitorul nu are un stand ajustabil pe înălțime și nici nu se mișcă pe orizontală, acest lucru pe de altă parte îi oferă o stabilitate de invidiat. Am avut monitoare la test care aveau o mișcare ușoară chir și în momentul în care tastam puțin agitat, lucru foarte neplăcut. În pachet, găsim cablul standard VGA D-Sub, manualul de utilizare, ochelarii 3D pasivi și alimentatorul. Sursa este externă, în primul rând pentru a se obține grosimea destul de redusă a monitorului. Este și un avantaj în cazul penelor de curent, sursa poate fi schimbată fără intervenții asupra monitorului în sine.

Philips Gioco 278G4 Review 4

Conectica este bună spre foarte bună. A fost păstrat un conector D-Sub pentru compatibilitate, restul de intrări fiind de tip HDMI. Lipsește însă complet conectorul DVI, acesta fiind înlocuit de unul din conectorii HDMI. Alături de aceștia găsim și un conector jack pentru ieșirea sunetului HDMI, monitorul neavând boxe incluse, și conectorul de alimentare. Un plus major este HUB-ul cu 4 porturi USB 3.0, foarte util pentru multiplicarea porturilor de acest tip de pe PC și pentru aducerea acestora mai aproape de utilizator. Toate sunt așezate pe partea din spate a monitorului, și chiar dacă e nevoie să te ridici de pe scaun pentru a introduce un stick USB, tot e mai bine decât să te bagi sub birou pentru această operație simplă.

Philips Gioco 278G4 Review 8

Specificații

[table id=203 /]

Din acest punct de vedere, nu am înțeles de ce este marketat ca un monitor de gaming, fie el și ocazional, dacă acesta suportă doar 60 Hz ca rată de refresh maximă. O experiență plăcută în gaming înseamnă un minim de 60 cadre pe secundă, unele jocuri necesitând și mai mult de atât. În modul 3D, monitorul va trece în 30 Hz, existând în mod clar o scădere a performanței.

Panou și 3D

Philips Gioco 278G4 Review 5

Monitorul are o diagonală de 27 de inci și deține un panou de tip IPS (In Plane Switching) care, în teorie, oferă o reproducere foarte bună a culorilor. Nimic mai adevărat, Philips Gioco 278G4 are un gamut apropiat de 93%. Este o valoare destul de bună pentru un monitor care nu este destinat mediului profesional. Panoul este acoperit cu un strat semi-reflexiv din plastic, un avantaj pentru protecția ecranului și pentru că oferă o accentuare a constrastului acestuia. Stratul nu reflectă imaginea utilizatorului, iar lumina reflectată este foarte puțin deranjantă. Din acest punct de vedere, este gândit foarte bine.

Timpul de răspuns este totuși o mică problemă. Site-ul producătorului specifică un timp de răspuns de 5 ms GTG (Grey to Grey). În măsurători, a avut 7-8 ms GTG, ajungând până la valori de 14-15 ms în cazul a două culori diferite. Acceptabil pentru gaming, însă nu optim. Rata de refresh de 30 Hz în gaming se dovedește a fi puțin cam mică. În ideea în care jocurile au nevoie în general de mai mult de 30 de cadre pe secundă, shooter-ele vor resimți cel mai mult această deficiență a panoului. În rest, simulatoarele sau alte genuri de jocuri se vor comporta destul de bine.

La capitolul entertainment, atât filmele cât și orice alt conținut video poate fi rulat fără programarea monitorului din software. Există și o aplicație de sincronizare software, de multe ori aceasta este necesară doar pentru setări de finețe. Ochelarii 3D sunt pasivi, și aici vestea bună este că funcționează cred că orice pereche de ochelari polarizați. Am încercat și cu ochlerii de 2,5 lei pe care îi cumperi la intrarea în cinema și funcționează fără nici o problemă.

Ambiglow

Philips Gioco 278G4 Review 6

Ambiglow, sau Ambilight așa cum se numește pe televizoare, este o tehnologie interesantă. Scopul ei este de a crea o imagine mai imersivă, reducând limitarea oferită de marginea monitorului. LED-urile sunt în număr de 10, suficient de mari pentru a crea un efect interesant. Totuși, pentru ca această tehnologie să funcționeze cum trebuie, monitorul trebuie așezat la perete, la o distanță de maxim 10 centimetri de acesta. De asemenea, camera trebuie să fie întunecată pentru a beneficia din plin de efectul Ambiglow. La început am fost puțin deranjat de beculețe, mai ales de modul rapid de a își schimba culorile. M-am obișnuit repede, însă nu complet. Probabil durează mai mult de câteva zile să devină mai mult decât interesant. Philips spune că este relaxant și că ar trebui să contribuie pozitiv la experiența de vizionare a unui film sau a unui joc.

Philips Gioco 2748G4 Review

Sunt de acord cu ei în ceea ce privește televizorul, care stă la o distanță apreciabilă de ochii utilizatorului. Pentru monitor, și în special pentru gaming, poate fi obositor la un moment dat. Avantajul este că are trei niveluri de intensitate și poate fi și oprit complet. Oricum, experiența merită încercată.

Concluzii

Philips Gioco 278G4 Review 9

Din considerente de design și funcționalitate, apreciem stabilitatea Philips Gioco 278G4 Ambiglow pe birou, numărul mare de conectori HDMI și existența unui HUB cu 4 porturi USB 3.0, mai ales în situația în care am observat că pe placa de bază nu am un header de USB 3.0 pentru porturile de pe carcasă. Așadar, eram limitat la doar două porturi, și acelea în spatele carcasei, care stă desigur sub birou.

Din considerente de imagine, Philips Gioco 278G4 are un panou foarte bun, cu o luminozitate mare, un contrast foarte bun și o redare a culorilor exemplară. Acesta este până la urmă avantajul produsului testat și cel care îl ridică la nota finală. Îmi place faptul că panoul reflectiv ce acoperă ecranul LCD se comportă și el foarte bine și nu trebuie menajat nici în ceea ce privește lumina ce cade pe el.

Din punct de vedere al tehnologiei Ambiglow, consider că acest subiect mai trebuie discutat, după ce monitorul va mai sta o scurtă vreme în teste. Nu am reușit să mă obișnuiesc cu tehnologia din prima zi și recunosc că au fost situații în care am renunțat la ea. Impactul este plăcut atunci când este privit de la distanță, cum este cazul unui televizor. Din apropiere, încă nu mă mulțumește.

Prețul Philips Gioco 278G4 Ambiglow este în jurul sumei de 1500 lei și aici discuția devine și mai subiectivă. Aș putea să spun că sunt și alte variante, poate puțin mai scumpe, și nu aș greși prea mult. Pentru un consumator de multimedia, îl pot recomanda, nu însă pentru un gamer înfocat.

Philips Gioco 278G4 Review 7