Patru ecosisteme, cele mai bune patru telefoane
Războaiele între smartphone-uri și ecosisteme ni se par exagerări. Credem că fiecare ecosistem are și caracteristicile sale puternice, dar și slăbiciuni. Așa că, după ce ieri am descoperit Regele Android, am decis să alegem un telefon din fiecare lume și să vă spunem care e cel mai bun.
Acest articol nu este o comparație. E o listă. Acest articol nu spune că iPhone e mai bun ca un Android sau că Windows Phone e mai slab ca Android. E selecția celor mai bune telefoane din fiecare ecosistem, așa cum le consider eu.
Dar totul poate fi dezbătut. Așa că pentru orice opțiune, există și opinia voastră, pentru a completa lista cu cele mai populare telefoane printre cititori.
iPhone 5s
Ofertele din lumea Apple sunt limitate, este evident. Așa că aveți de ales între ultimele trei iPhone-uri, iar alegerea este una evidentă dacă nu aveți limită la buget. Dacă nu aveți destui bani, dacă nu vreți să cheltuiți extrem de mult, la fel de iPhone este și iPhone 5c, dar e o chestiune de gust și de femininitate poate. iPhone 5c e un telefon potrivit pentru femei, iar culorile carcasei sunt plăcute.
iPhone 5s are toată frumusețea Apple, cititor de amprente și, în curând, iOS 8 care reprezintă o schimbare esențială pentru ecosistemul Apple, aducând ceea ce ne doream de multă vreme.
Performanțele sunt exact așa cum trebuie la un iPhone – dacă vă place sistemul de operare, telefonul nu se oprește în nimic. Nu se lasă dărâmat de concurență sau jocuri noi, procesorul fiind excepțional.
Pe site-urile de anuțuri îl veți găsi la aproximativ 2.000 de lei, ceea ce este un preț corect pentru acest terminal. Cea mai ieftină variantă în retail costă 2.800 de lei, fără vreo reducere.
Nokia Lumia 925
Nu e un telefon neapărat puternic, dar optimizarea Windows Phone îl face să fie foarte fluid. Are un procesor dual-core, în timp ce toate telefoanele de pe piață au ajuns deja la quad-core-uri moderne. Are Windows Phone 8 și deja nu mai e o problemă cu sistemul de operare.
Are mulți hateri Microsoft, iar Windows Phone 8 a fost criticat la început. Da, nu avea toate aplicațiile, dar acum a ajuns destul de bun încât să aibă majoritatea aplicațiilor celorlalte sisteme de operare. Jocurile funcționează fluid, în timp ce ecranul este doar HD. Aici scade calitatea.
Și el e un telefon destul de ieftin, dar și mai bun. Veți vedea la capătul articolului un telefon și slab, dar și scump. La 1.400 de lei nou, Lumia 925 a devenit ușor un best buy în categoria sa. Veți găsi terminalul și la prețul de 1.000 de lei pe site-urile de anunțuri second-hand.
De ce am decis să alegem 925 și nu 1020 sau 1520? Pentru că ni s-a părut cel mai frumos Nokia Lumia din istorie, pentru că funcționează fluid (l-am folosit ca telefon personal timp de șase luni), pentru că prețul este unul corect și pentru că merită să așteptați Nokia Lumia 930 dacă vreți ceva mai nou.
LG G3
Parcă ieri am scris despre el și l-am supranumit Regele. Nu prea avem ce zice de rău de LG G3, dacă îl comparam cu celelalte telefoane cu Android. Are autonomia mică și sunetul prost, dar per total se descurcă cel mai bine.
Vă va impresiona ecranul excepțional cu rezoluție 2K, adică veți vedea toți pixelii din lume de care aveți nevoie. Procesorul este unul de ultimă generație, Snapdragon 805, iar exigențele celor mai duri gameri vor fi satisfăcute.
LG G3 va costa 2.700 de lei și nu veți găsi reduceri la el pe site-urile de anunțurile pentru o perioadă de timp, deoarece abia ce a apărut pe piață. Dar e cel mai bun telefon. De departe.
BlackBerry Q10
Dacă vrei să fii în totalitate alternativ sau ai nevoie de o tastatură fizică, BlackBerry Q10 e singurul exponent al universului producătorului canadian care mai merită luat în seamă. Măcar ca telefon secundar. BlackBerry nu a mai scos de ceva vreme un terminal interesant, iar dispozitivele lor sunt oricum în urmă la caracteristici și aplicații.
Citește atent aici – nu îți recomandăm să cumperi un BlackBerry. E ceea ce vorbitorii de engleză numesc un “zero sum game”. Ai un telefon smart, dar limitat. Vei putea da mesaje de pe o tastatură fizică, vei putea accesa Facebook-ul, WhatsApp, site-uri în browser, dar dacă te pasionează gaming-ul, uită de el. Nici camera foto de pe BlackBerry Q10 nu este impresionantă, ba chiar dezamăgește în totalitate.
Telefonul e relativ ieftin pentru un smartphone, dacă ar fi destul de bun pentru a merita. Costă aproximativ 1.600 de lei, dar noi vă recomandăm să vă uitați pe site-urile de anunțuri după unul, dacă chiar doriți. Acolo prețul ajunge chiar la 800 de lei, ceea ce e aproape corect, pentru că aveți un smartphone destul de fluid.