28 aug. 2014 | 20:45

Panasonic FZ1000, un bridge cu capabilități de filmare 4K

ACTUALITATE
Panasonic FZ1000, un bridge cu capabilități de filmare 4K

Panasonic aduce în România FZ1000, primul său aparat foto de tip bridge cu capabilități de filmare 4K.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De ce este Panasonic FZ1000 un bridge? Pentru că deține o mulțime de controale manuale, capabilități extinse de fotografiere și filmare, chiar și în rezoluție 4K, însă obiectivul, chiar dacă este un zoom, nu este detașabil. Au trecut deja 8 ani de când Panasonic a lansat ultima cameră din acest segment, FZ50, și nu cred că mai aștepta nimeni de ceva vreme, o variantă mai nouă. Surpriza vine desigur după lansarea lui GH4, o cameră destinată segmentului semi-profesional, tot cu capabilități de filmare 4K.

camera are un senzor de 20 Megapixeli iar obiectivul, echivalentul a 25-400mm. Specificațiile interesante nu se opres aici. Are stabilizare optică pe nu mai puțin de 5 axe, o stabilizare care este dezactivată însă la filmarea 4K. Chiar și așa însă, imaginile pe care le-am văzut în prezentarea lui Vlad Eftenie sunt impresionante. O fotografie cu un timp de expunere de 2 secunde, din mână, a ieșit nemișcată.

Fiind un bridge, are un viewfinder electronic, însă cei 2.36 milioane de pixeli ai acestuia îl fac să concureze cu unul optic. Nici măcar Sony nu dispune de o astfel de rezoluție pe vizorul electronic al camerelor sale SLR. Ecranul este complet articulat și are o rezoluție de 920.000 pixeli, permițând vizualizarea subiectului din cele mai ciudate și nepractice poziții. Are port de HDMI cu ieșire necompresată, aproximativ 100 Mbps, bitrate-ul la care înregistrează clipurile video, și desigur și un conector de microfon de 3.5 inci.

La capitolul conectivitate stă din nou destul de bine. WiFi și NFC pentru conectarea imediată cu telefonul, și pentru transferul rapid de imagini către acesta. Acumulatorul se spune că ar rezista la 360 de imagini făcute fără bliț, la o singură încărcare. Clipul video este limitat la o durată de 30 de minute, lucru deseori întâlnit la camerele foto, pentru a evita supraîncălzirea senzorului.

Din imaginile văzute în prezentare, și după ce am studiat clipurile video făcute cu aceasta, m-am răzgândit. La începutul prezentării mi-am spus că e scumpă. 5000 Lei nu e de ici de colo. Însă stabilizarea optică face minuni. Abia aștept să pun mâna pe ea, să văd ce poate face.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES