22 feb. 2014 | 13:39

O companie şi-a propus să tipărească Wikipedia

ACTUALITATE
O companie şi-a propus să tipărească Wikipedia

Deşi enciclopediile tipărite nu mai sunt la modă, din simplul motiv că articolele din interior nu mai sunt actuale, cineva vrea să publice .

Wikipedia Book carte tiparita

Wikipedia reprezintă o colecţie de câteva milioane de articole scrise în diverse limbi şi actualizate de o comunitate imensă de voluntari. Deşi o mare parte din conţinutul stocat pe serverele companiei nu a mai fost modificat de foarte mult timp, există şi articole ce primesc deseori adăugiri. Cu toate acestea, opinia generală vizavi de enciclopedia online nu este foarte bună, mai ales în cercuri academice. Mulţi sunt de părere că prin intermediul sistemului de crowdsourcing folosit de Wikipedia, calitatea şi de multe ori lasă de dorit. Cu toate că există un anumit merit pentru această afirmaţie, trăiesc cu impresia că acesta este un website care nu va dispărea prea curând, ci doar va creşte.

Pentru a celebra această instituţie, care a devenit una dintre cele mai importante surse de informaţii online, Pedia Press a creat un proiect pe Indiegogo prin intermediul căruia speră să obţină finanţarea pentru a tipări Wikipedia. În practică, ei au calculat că au nevoie de 50.000 de dolari pentru a lista 1000 de volume cu enciclopedia în format alb-negru. Dacă valoarea finanţată va depăşi acea cifră şi va atinge un nou prag, mia de exemplare va deveni subit color.

Din punctul meu de vedere, fundamentul acestei idei este pur şi simplu simbolic, din categoria ,,starea internetului acum două zeci de ani”. Având în vedere că multe articole contemporane de pe Wikipedia surprind elemente din viaţa contemporană, pot la fel de bine, în momentul în care sunt tipărite, să funcţioneze ca o capsulă a timpului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele