Nokia X – Dual SIM-ul ca o „tabletă de ciocolată” [REVIEW]
Din momentul în care Nokia a decis, ajutată de Microsoft, că va produce doar telefoane cu Windows Phone, mulți ne-am întrebat dacă nu ar fi avut un viitor ceva mai bun cu Android. Desigur, Google nu ar fi sărit cu ajutor financiar pentru o companie care la momentul respectiv reușea să se reinventeze. La fel ca Apple și Facebook, Google e interesat de companii mici cu un potențial imens de creștere și, implicit, un preț relativ mic de vânzare.
Acest sentiment că Android ar fi fost o alegere mai bună pentru Nokia s-a întărit odată cu creșterea semnificativă a pieței dispozitivelor ce folosesc acest sistem de operare. La Mobile World Congress, în februarie 2014, Nokia și-a îndeplinit visul, lansând un dispozitiv entry-level ce folosește la bază Android ca sistem de operare. Nokia X este numele său, iar acest review îi este dedicat în întregime acestuia. Desigur, pe lângă Nokia X, producătorul mai are și un X+, cu specificațiiceva mai bune, și Nokia XL, un dispozitiv mai mare, de asemenea cu specificații mai ridicate.
Ecosistem Nokia X
A fost interesant să îl vedem pe Stephen Elop, dedicat asocierii cu Microsoft și arhitectul seriei Lumia cu Windows Phone, cum insistă pe faptul că Nokia X este construit folosind Android Open Source Project, AOSP, și nu este un dispozitiv cu Android nativ. Nokia X funcționează, așadar, pe sistemul Android, însă nu deține Google Apps, cealaltă componentă care l-ar fi transformat într-un dispozitiv cu Android nativ. Mai exact Nokia X nu este certificat ca dispozitiv Android, de aici și lipsa aplicațiilor Google.
Nokia X se numește software-ul rulat de acest smartphone și se bazează pe Android 4.1. Nu există mometan informații relevante despre un viitor update, iar Play Store nu este accesibil de pe acest telefon. Este posibilă instalarea altor magazine de aplicații, ca Amazon sau Google Play, însă dispozitivul nu va beneficia de serviciile Google. Magazinul de aplicații se numește Nokia Store și deține deja cele mai importante aplicații pentru rețelele sociale și comunicare, aplicații ca Facebook, Twitter, BlackBerry Messenger, Nokia HERE și Nokia Music. Ultimele două sunt serviciile producătorului și reprezintă alternative foarte bune pentru Google Maps, mai ales că Nokia HERE funcționează foarte bine și offline, și pentru orice altă aplicație de streaming de muzică on-demand.
Design Nokia X
Design-ul este, cel puțin spus, spartan. Indiferent dacă alegeți varianta roșie, galbenă sau verde a telefonului primul lucru care se observă este culoarea foarte aprinsă a terminalului. Carcasa este rigidă, puțin flexibilă și este produsă dintr-un plastic de foarte bună calitate, cu un finisaj mat. Toate marginile, butoanele și conectorul de căști se găsesc sub carcasa viu colorată și au aceeași senzație la atingere. Dintre toate culorile, pentru acest dispozitiv, negrul mi se pare cea mai anostă, asta și pentru că am văzut câteva din celelalte modele colorate și pot să spun că arată incredibil de bine.
Dacă tot vorbim de porturi, în partea superioară se găsește jack-ul de 3,5 mm pentru căști, în dreapta butonul Power și cele de volum, iar pe marginea inferioară, conectorul microUSB.
Nokia are un istoric destul de amplu în design-ul terminalelor mobile, iar din punct de vedere al ergonomiei, Nokia X respectă, cred, toate regulile impuse pentru o utilizare cât mai plăcută.
Pe partea frontală a ecranului, jos, se află un singur buton capacitiv, care are funcția de a trece la ecranul anterior sau la cel de Home.
Pe partea din spate, se află camera foto, simplă, neagră, și nu beneficiază de pe urma unui bliț. Așadar, imaginile la interior vor avea nevoie de o cantitate considerabilă de lumină pentru a ieși cât mai bine. Capacul colorat este detașabil destul de ușor și opune destul de multă rezistență când este scos, lucru de apreciat pentru că nu va cădea atunci când scăpați telefonul.
La interior, se află cele două slot-uri pentru microSIM, iar între ele este slot-ul pentru cardul microSD. Bateria se află în partea stângă și este destul de alungită. Are o capacitate de 1500 mAh.
Specificații Nokia X
[table id=232 /]
Galerie Imagini Nokia X
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia X/”/]
Performanță și interfață Nokia X
Nokia deține segmentul său propriu de feature-phone, Asha, care are o interfață proprie dezvoltată de producător. De asemenea, seria Lumia beneficiază de pe urma implementării lu Windows Phone. Software-ul lui Nokia X este dezvoltat ținând cont de aceste două platforme și se situează undeva între ele, cu elemente din fiecare.
Oricine este obișnuit cu Android va observa că sub customizările unice pe care Nokia le-a făcut sistemului de operare, și anume interfața Nokia X, se află meniul de notificări, aplicația de mail și messaging sau meniul de setări și informații.
Seria Asha este construită pentru a fi cât mai ușor de folosit, de aici și cel mai important feature, Fastlane. Poți accesa Fastlane printr-un swipe de la stânga sau de la dreapta, și acesta va afișa un timeline cu toate activitățile recente, ce includ și notificările. Există de asemenea un buton pentru a da share pe rețeaua preferată de socializare și se pot accesa și setările de ceas tot de aici.
Există un număr limitat de widget-uri ce pot fi adăugate ecranului principal însă aplicațiile pot veni și ele cu widget-uri proprii, la fel ca pe Android-ul normal. Acest mix de scurtături și widget-uri poate fi puțin aglomerat, însă nu există o altă metodă.
Un dispozitiv de bază Android va avea mai mult de un buton de control fizic, însă Nokia X deține unul singur pentru back, de tip capacitiv. Acesta poate fi apăsat mai mult pentru a accesa direct ecranul de start însă nu există comandă directă pentru meniu sau pentru a trece printre mai multe aplicații.
Notificările sunt afișate puțin diferit față de Android, acestea apar în bara colorată de sus și dispar după 5 secunde. Apăsarea pe o notificare nu face nimic, lucru care e puțin ciudat, trebuie să îți aduci aminte din care aplicație a venit și să o accesezi din home screen.
Ecranul de blocare arată cea mai recentă activitate din Fastlane și există opțiuni de a ascunde informațiile sensibile. Inclus în Nokia X există un browser ce funcționează destul de bine. Se poate customiza motorul de căutare.
Tastatura de pe Nokia X este decentă și vine cu un motor de corecție automat destul de decent. Din fericire, în magazinul de aplicații puteți găsi SwiftKey, care, până acum pare cea mai bună variantă. Se pot instala de asemenea și alte ecrane de start precum cel de la Apex, pentru o personalizare ceva mai bună.
Din punct de vedere al performanței, SunSpider oferă un rezultat de 2634 milisecunde pentru a termina o serie de teste. Prin comparație, Lumia 520 are un rezultat ceva mai bun, de 1470 milisecunde pentru aceeași suită de teste.
Autonomie Nokia X
Cu un acumulator de doar 1500 mAh și configurația menționată mai sus, am estimat o autonomie destul de bună. Într-adevăr, în idle, telefonul consumă foarte puțină baterie, putând ajunge și la o săptămână de autonomie, însă asta ar însemna să nu îl folosim deloc.
La o utilizare zilnică, telefonul rezistă o zi întreagă cu toate opțiunile activate – WiFi, localizare, e-mail, social media, iar asta cu două SIM-uri instalate. Cu un singur SIM ajunge la puțin peste o zi și jumătate, rezultat destul de decent, să zicem.
Camera Nokia X
Ca orice smartphone cu un astfel de preț, Nokia X are o cameră foto standard, lucru perfect de înțeles. Nu există moduri de fotografiere speciale, nu există HDR, doar funcția de face Detection. Interfața e foarte simplă, cu un buton de captură, un slider de zoom, controalele de bază pentru expunere și balans de alb. Nu deține funcție de focalizare touch, și nu poți seta expunerea automată pe o zonă anume din cadru.
Trecerea de la fotografiere standard la înregistrare video sau panorama este destul de simplă, cu o simplă atingere a icoanei de cameră foto din colțul de jos. Panorama este capturată în mod automat, prin începerea înregistrării și mișcarea telefonului la 360 de grade. Telefonul te va atenționa dacă te miști prea repede. Rezoluția video maximă este de doar 854×480 de pixeli, însă imaginea pare destul de bună, chiar și așa.
Concluzii Nokia X
Nokia X a adus segmentului de smartphone-uri entry-level câteva elemente interesante. În primul rând design-ul este de apreciat, simplu, colorat, atrăgător, construit din materiale de o calitate superioară. Capabilitatea dual-SIM este de apreciat, mai ales că mulți utilizatori caută această funcție la telefoanele ieftine.
Fastlane este intuitiv și folositor pentru un dispozitiv la acest preț, și ajută utilizatorul să se descurce mai rapid, în special dacă acesta este primul lui smartphone. Ecranul de stand-by afișează timpul și notificările importante fără a fi pornit complet, o funcție a telefoanelor premium pe un smartphone de buget.
Luminozitatea nu este cea mai bună și cele doar două puncte de atingere ale ecranului capacitiv sunt puțin dificil de utilizat, dar asta doar pentru cineva cu mai multă experiență. Autonomia mi-aș fi dorit să fie mai bună, să se apropie măcar o idee de ce oferea Nokia pe vremuri. Se consumă destul de repede cu două cartele și mai ales atunci când ai aplicații deschise, jocuri sau clipuri video. Tastatura ar putea avea un timp de răspuns mai rapid.
În esență, Nokia X este un smartphone interesant – ieftin, cu o interfață relativ ușoară de utilizare, însă care poate beneficia de nenumărate îmbunătățiri. La 469 de lei, prețul său la liber, este destinat celor care nu au mai deținut un smartphone până acum.