05 nov. 2014 | 15:49

Kruger&Matz Edge 1081 – Tabletă cu Windows 8 care imită cu succes un mini-laptop [REVIEW]

ACTUALITATE
Kruger&Matz Edge 1081 - Tabletă cu Windows 8 care imită cu succes un mini-laptop [REVIEW]

Kruger&Matz a debutat oficial în România în această toamnă. Au dispozitive cu Android, au căști și sisteme audio, dar au și produse cu Windows. Kruger&Matz Edge 1081 rulează Windows 8.1 și a venit la noi pentru un review.

Kruger&Matz Edge 1081 este o tabletă obișnuită cu Windows 8. Dincolo de preț, compania poloneză n-o scoate cu nimic în evidență. În fapt, Microsoft ar trebui să se achite că software-ul rulează fără probleme și furnizorii de hardware că au ceva pe care să ruleze. Deși Kruger&Matz este un brand de categorie B, a reușit să „împacheteze“ frumos produsele, iar Edge 1081 nu face excepție.

Kruger&Matz tableta Edge review Playtech

Preț: Kruger&Matz Edge 1081 este disponibilă la 1.200 de lei chiar pe site-ul producătorului și vine la pachet cu o tastatură full QWERTY, care se dublează drept husă de protecție pentru tabletă și stand.

Introducere – Kruger&Matz Edge 1081

Tableta de la Kruger&Matz nu este chiar o „edge“, în sensul că nu are cel mai bun hardware, nu are cea mai rezistentă sau premium construcție, dar punctează acolo unde ar fi cazul și unde poate, rămânând în limita de preț.

Edge 1081 are un ecran de 10 inci full HD de rezoluție 1.920×1.200 pixeli, folosește un procesor Intel Bay Trail-T, care rulează la o frecvență de 1,33GHz și are patru nuclee, iar memoria RAM este de 2GB. Spațiul de stocare este de 32GB și oferă suport pentru carduri microSD. Tableta mai dispune de o cameră de 5 megapixeli pe spate și una frontală de 2 megapixeli pentru videoconferințe.

Partea interesantă la Kruger&Matz Edge 1081 este, propriu-zis, cea din stânga. Acolo sunt „înghesuite“ porturile USB, microUSB, slotul pentru card, o mufă miniHDMI, portul de încărcare (din nefericire folosește unul propriu) și un jack de căști 3,5mm. Tot aici este butonul de Power, iar deasupra sunt butoanele de volum. Tableta are o baterie cu o capacitate de 7.900 mAh.

Kruger&Matz tableta Windows 8 review Playtech (5)

Am spus în interviul cu directorul Kruger&Matz că această companie poate câștiga prin marketing și prin imagine, iar un motiv pentru această concluzie era fix tableta Edge 1081. Am folosit-o mai mult de o săptămână și pot spune că are lipsuri, dar de fiecare dată mi-a venit în minte prețul. Totuși, este un mare avantaj să ai tastatură cu o tabletă cu Windows 8, tastatura virtuală este dificil de folosit pentru a scrie mult. Apoi, Edge 1081 este ușor de cărat în husa pe care o ai, este ușor de depozitat în bagaj fără să te gândești că o zgârii. Devine un gadget mai util tocmai prin astfel de elemente.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/KrugerMatz Edge 1081 review/”/]

Puncte pro – Kruger&Matz Edge 1081

Ai o tastatură și o husă gata disponibile în pachet, iar pe Windows 8 tastatura fizică este o binecuvântare. Alți producători oferă un așa accesoriu separat, iar prea puțini utilizatori își și cumpără.

Kruger&Matz tableta Windows 8 review Playtech (15)

Edge 1081 are un design reușit, completat de o colecție foarte bună de porturi. Recunosc că cel mai mult contează aici portul USB normal, nu doar microUSB. Următorul pas pentru care i-aș aprecia pe producători ar fi dacă ar integra încărcarea prin USB pe dispozitive și să nu mai aibă porturile lor.

Tableta oferă un ecran foarte bun combinat cu o autonomie decentă. „Decentă“ este un cuvânt bun pentru a o descrie, deoarece în niciun caz nu reușești să treci prin toată ziua cu o singură încărcare, dacă ții luminozitatea la peste 50% și sincronizare prin WiFi, dar te descurci câteva ore și mai bine, dacă ești atent la consum. Ecranul este însă bun, prin nivelurile de luminozitate și rezoluție, raportat la preț.

Puncte contra – Kruger&Matz Edge 1081

Am lăudat integrarea unei tastaturi, dar o voi taxa la experiența de folosire. Sub tastatură este o bucată textilă, care îți poate juca feste la început, până te obișnuiești. Nu este cea mai plăcută experiență de folosire, este mult diferită de una Type de la Microsoft, spre exemplu, sau de una clasică. Este și aceasta de compromis și voi spune că după ce tastezi câtva timp te vei adapta ei.

Kruger&Matz tableta Windows 8 review Playtech (4)

Rămâne un minus Windows 8, dar nu în totalitatea sa, ci raportat la magazinul cu aplicații. Am căutat Evernote, nu era. Am intrat pe site, am accesat un link și m-a dus spre aplicație. Era în magazin, doar că la căutare nu mi-o arăta. Am pățit același lucru cu Facebook și alte câteva aplicații. Este loc de îmbunătățiri, Microsoft, căci au trecut deja doi ani de Windows 8.

Am spus că autonomia este decentă, dar n-am spus și când este foarte proastă. Ei bine, în ciuda rezoluției ecranului nu se descurcă admirabil în lumină directă, astfel că ajungi să crești luminozitatea. Așa crești consumul și este un consum mare. Autonomia încetează să mai fie decentă, reducându-se radical, când sincronizezi prin WiFi și ai luminozitate de 100%.

Concluzie – Edge 1081

Așa cum Windows Phone s-a bucurat de popularitate prin telefoanele ieftine de la Nokia, Windows 8 și Windows 8.1 (pe dispozitive touch ambele) vor crește pe astfel de dispozitive ca Edge 1081. Acesta este noul netbook și este mai eficient decât un așa mini-laptop. Numai că Microsoft mai are de rezolvat distribuția de aplicații (pe tablete de la alți producători am avut acces la mai multe), pentru început. Kruger&Matz mai are de îndreptat tastatura, o poate face mai bine, și autonomia (dacă se poate mai bine). Este un produs de ales? Da.

Kruger&Matz tableta Windows 8 review Playtech (12)

Interviu cu Michal Leszek, fondatorul Kruger&Matz: „Ideea din spatele Kruger&Matz și cea în care cred și independent de companie e că astfel de dispozitive sunt doar unelte. Eu folosesc telefonul ca unealtă și atât, este doar atât. Dar fiecare are alte valori și alte lucruri de apreciat“, a spus Leszek. Interviul este integral aici.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele