10 iun. 2014 | 09:05

Huawei Ascend G630 – Un telefon la preț mic, dar care nu se vinde ieftin [REVIEW]

ACTUALITATE
Huawei Ascend G630 - Un telefon la preț mic, dar care nu se vinde ieftin [REVIEW]

Există telefoane foarte bune și telefoane care se vând. Huawei și-a prezentat în luna mai cel mai bun telefon al anului, iar acum are de lansat modele pentru acea piață unde contează prețul. Huawei Ascend G630 e unul dintre ele și acesta e review-ul pentru el.

Huawei Ascend G630 nu este un telefon care să se remarce prin design, deși finisajul mat îl ajută, nu se remarcă nici printr-un ecran de o rezoluție incredibil de mare, deși de la o anumită distanță nu-ți mai dai seama că e HD, dar se remarcă prin preț. În următorul review voi trece peste punctele tari și slabe ale acestui smartphone potrivit pentru acele oferte ale operatorilor prin care telefoanele ajung să fie cumpărate la un euro.

Preț: Huawei Ascend G630 costă aproximativ 850 de lei la Vodafone, fără abonament, iar la unul RED start îl primești la un euro. La alte magazine prețul e în aceeași marjă.

Huawei Ascend G630 (9)

Design și ergonomie

Huawei Ascend G630 nu este unul dintre acele telefoane care să câștige concursuri de frumusețe, ci este făcut să reziste la tot felul de cazuri de folosire. Este construit din plastic, cu un finisaj mat pe spate care îi conferă o aderență bună și folosește butoane capacitive desenate direct pe fața telefonului. Pe față, deasupra ecranului, se regăsesc casca pentru apeluri vocale, senzorul de proximitate și camera foto pentru videoconferințe și selfie-uri.

Pe partea dreaptă sunt butoanele de volum și butonul de blocare și deblocare, de pornire și închidere a telefonului, iar portul de încărcare este la baza dispozitivului. În partea de sus e portul pentru căști, iar spatele găzduiește camera foto, un bliț LED, al doilea microfon de pe telefon și un difuzor în partea de jos. Ca la mai toate telefoanele construite astfel, difuzorul pus pe spate e o idee proastă, dar măcar e în partea opusă a mâinii atunci când folosești dispozitivul cu mâna dreaptă.

Dacă despre telefon am zis că n-ar câștiga un concurs de frumusețe, construcția sa e bună. Finisajul mat de pe spate e aderent, mult mai aderent decât va fi sticla vreodată, iar întreaga construcție e compactă. E un telefon pe care să-l arunci în ghiozdan, în geantă, în buzunar și să nu te gândești că a și căpătat o zgârietură, s-a și stricat ceva la el. E unul dintre telefoanele „de buget” care merită din acest punct de vedere.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Huawei Ascend G630/”/]

Hardware

Despre hardware ar trebui să încep cu ecranul, e, în definitiv, componenta pe care o vezi și cu care interacționezi cel mai des. E unul de 5 inci la o rezoluție HD și pe tehnologie IPS cu 16 milioane de culori. Nu are cele mai puternice culori, se vede destul de prost în lumina directă a soarelui, dar pentru această categorie de preț este unul decent. Dacă e HD nu înseamnă că este la ani lumină de unul mai bun. Da, dacă apropii telefonul prea mult de ochi, vei vedea pixelii individuali, dar de la o distanță normală de utilizare nu e nicio problemă.

Telefonul mai are un procesor quad-core la o frecvență de 1,2GHz, o memorie RAM de 1GB și un spațiu intern de stocare de 4GB. Și aceasta e cea mai proastă veste. Vei începe să instalezi aplicații (dacă folosești un număr considerabil) și vei descoperi că nu mai ai spațiu. Eu am circa 30 de aplicații în telefonul meu obișnuit, iar în Ascend G630 am instalat 10 dintre cele pe care le folosesc. Am făcut câteva poze și am stocat două melodii și deja am primit mesajul că spațiul de împuținează. Mai aveam câteva sute de MB. Ideea e că poți trece de asta cu un card microSD, are slot pentru așa ceva.

Camera foto e de 8 megapixeli și se descurcă decent, detaliez mai jos. Apoi, e disponibilă întreaga pleiadă de: WiFi, 3G, Bluetooth, port microUSB și jack de 3,5mm pentru căști. Bateria este de 2.000 mAh și ai acces la ea, dar n-o poți înlocui. Ai acces, deoarece acolo sunt porturile pentru cartela SIM și pentru card. Bateria oferă o autonomie cel mult rezonabilă, dar nu se văd cei 2.000 mAh. Am ținut Internetul 3G în permanență pornit, cu sincronizările „la minute” și luminozitatea peste 50%. E mult spus că am scos o zi, dar în alt regim de utilizare și autonomia s-ar schimba.

Combinația procesor de 1,2GHz și memorie RAM de 1GB nu e cea mai norocoasă dintre cele pe care le putea face Huawei. În mare parte a timpului, telefonul funcționează bine, fără problemă, fără lag, dar m-am lovit de acest neajuns când am scris. Eu folosesc tastatura cu diacritice, iar pentru a avea acces la diacritice ții apăsate tastele a, s sau t. Ei bine, dacă scrii mai repede, începe să se blocheze. Nu mult, nu des, dar sunt acele „agățări” enervante și am observat asta în general la telefoane cu puțină memorie RAM. Se mai blochează și când schimbi (sau încerci s-o faci) între aplicații.

Huawei Ascend G630 (8)

Multimedia: camera foto și sunet

Camera foto de 8 megapixeli se descurcă rezonabil. Scoți, faci poza și gata. Apoi, poți și filma, dar dincolo de rezoluție HD nu merge. Oricum nu e un „monstru” multimedia, ci un telefon la preț destul de mic și cu dotări rezonabile. Despre camera foto am de spus doar atât, ca mare minus: evită modul HDR. Când faci o astfel de poză foarte rar aduce ceva în plus față de o poză realizată în alt mod, dar îi ia mai mult timp. Stai de trei ori mai mult până vezi că gata, ai imortalizat ce doreai. În modul „Normal” vor ieși poze la fel de bune.

Poze realizate cu Huawei Ascend G630 – unele sunt procesate cu Photoshop Express

Pentru pasionații de Instagram va fi o veste bună că Ascend G630 are filtre foto gata incluse. Vei vedea cum arată un cadru în alb-negru înainte de a realiza poza, apoi va fi gata de distribuit spre publicul tău de pe rețelele sociale. În rest, e o cameră simplă și atât, dar îți poți îmbunătăți pozele cu aplicații precum Photoshop Express sau VSCO.

Când vine vorba de sunet, am spus mai sus principala nemulțumire: poziția difuzorului. Dincolo de asta, se aude suficient de bine fără a fi extraordinar de „curat”. Nu dezamăgește, în măsura în care ții cont de preț. În fapt, această afirmație e valabilă la multe capitole privind acest telefon. Sunetul se aude tare, destul de clar, dar fără a fi în mod deosebit impresionant.

Huawei Ascend G630 (17)

Software: sistem de operare și aplicații

Huawei Ascend G630 are Android 4.3 Jelly Bean peste care producătorul a „croit” interfața Emotion UI 2.0. Nu-mi place în mod special, dar îți oferă tot felul de teme cu care să-ți personalizezi telefonul. De la un design minimalist la unul mai pompos nu e decât o trecere prin aplicația de teme. Se schimbă în raport cu tema și modul în care deblochezi telefonul sau poți schimba tu asta.

E destul de versatilă această Emotion UI, doar la unele pictograme mai are de lucrat Huawei. Sau, mai precis, are de lucrat la cum integrează pictogramele obișnuite în interfața sa.

Pe lista de aplicații oferite de producător se regăsesc: Calculator, Lanternă, aplicație de vreme, Reportofon, FM Radio și una de backup pentru SIM. Există și un manager de fișiere, dacă nu știi care ar fi mai bun din Play Store. În rest, „buticul” Google e deschis non-stop, doar ai grijă la acel spațiu de stocare, se umple al naibii de repede.

Ca o vorbă de final despre ecosistem, în meniul de notificări ai comenzi rapide pentru cele mai folosite setări, iar ecranul de start poate fi editat după cum dorești, de la tranzacții la fundal. Cert e că Huawei s-a gândit că dacă nu-ți place ceva, poți ascunde acel lucru sau îl poți schimba.

Huawei Ascend G630 (3)

Concluzie: „de buget” și nu dezamăgitor

Huawei Ascend G630 are minusurile sale, deloc imprevizibile, dar per total nu e un chin să îl folosești, ba chiar primești un pachet bun la acest preț. Am văzut telefoane mai proaste, de la interfață până la dotări, la acest nivel de preț, iar G630 nu este unul dintre ele. Desigur, poate fi îndreptată autonomia, poate și acel spațiu de stocare, dar pentru un utilizator obișnuit celelalte minusuri pe care le-am menționat în review-ul de mai sus nu vor fi des întâlnite. Cât despre stocare, iei un card microSD și se rezolvă, îl păstrezi pe cel intern pentru aplicații. Reiau și ideea de la început, e tipul de telefon care se va vinde la pachet cu abonament de la operator.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele