Google Play este acum disponibil pentru dezvoltatorii din România

Google Play este acum disponibil pentru dezvoltatorii din România

Google Play este acum disponibil pentru dezvoltatorii din România care doresc să ofere aplicații contra cost pe platforma Android.

Google Play Android

Aceasta este o veste bună pentru dezvoltatorii de aplicații Android, aceștia având acum posibilitatea de a monetiza aplicațiile pe care le lansează în Google Play. România intră astfel pe lista celor 45 de țări care permit folosirea acestui serviciu, iar dezvoltatorii se pot adresa publicului din 130 de țări, cu aplicații în limba engleză. Aplicarea pentru vânzarea aplicațiilor se poate face din contul de dezvoltator Android, urmând linkul următor, și necesită deschiderea unui cont de comerciant cu ajutorul lui Google Wallet. Dacă aplicațiile deja publicate sunt în acest moment gratuite, există posibilitatea introducerii plății sub forma unui abonament sau a monetizării lor prin vânzările de tip ”in-app”.

Monetizarea aplicațiilor a reprezentat o mică problemă până acum, întrucât dezvoltatorii români care doreau să câștige bani de pe urma aplicațiilor create erau nevoiți să apeleze la intermediari pentru a le putea urca în Google Play și pentru a putea câștiga de pe urma lor. Acești intermediari erau companii sau persoane din țările în care Google Play era disponibil ca serviciu complet, și de cele mai multe ori cereau taxe procentuale de chiar și 50%. Probabil că pentru o aplicație plătită cu milioane de download-uri acest lucru reprezenta o sumă importantă însă acceptată pentru a putea avea un câștig. Aplicațiile cu un număr mic de download-uri nu aveau însă de câștigat. În plus, nu era posibilă obținerea unui câștig semnificativ de pe urma aplicațiilor dedicate vorbitorilor de limbă română.

Până la urmă, crearea de aplicații pentru dispozitivele mobile reprezintă un business, unul cu un potențial foarte mare de câștig pentru dezvoltatorii indepentenți, așa cum este de altfel o piață foarte bună pentru companiile ce activează deja în acest domeniu.

Citește și: