A fost creat un decodor pentru gânduri

, 31 Oct, 16:41

Un grup de cercetători din Statele Unite lucrează acum la crearea unui decodor care ar putea pe viitor să citească gândurile pacienților.

android-mind_thumb.jpg

Dacă sunt două superputeri pe care oricare dintre noi probabil ar vrea să le posede vreodată, atunci cu siguranță acestea sunt puterea de a zbura și cea de a citi gândurile celorlalți. Cea din urmă s-ar putea dovedi pe viitor mai ușor de atins, iar unii oameni de știință deja susțin că au făcut progrese uriașe spre a putea citi cu siguranță gândurile altora.

Ideea acestui proiect a apărut atunci când s-a descoperit că anumiți neuroni se activează doar în momentul în care auzim anumite sunete. În acest fel, s-a putut crea un algoritm complex care se folosește de informațiile legate de declanșarea neuronilor pentru a decoda gândurile oamenilor. Acest lucru este posibil și datorită faptului că, indiferent dacă vorbești sau ești tăcut, activitatea neuronală rămâne aceeași. Teoretic, în situația în care un astfel de aparat ar funcționa perfect, nu ai avea cum să îți ascunzi gândurile.

Pentru a se testa acest decodor bazat pe o tehnologie nouă, au fost efectuate niște teste speciale în care au fost implicați mai mulți subiecți. Fiecăruia i s-a dat de citit un text anume. Mai întâi acesta a trebuit citit cu voce tare, după care în gând. Se pare că proiectul a înregistrat un succes enorm, fiind capabil să le citească gândurile subiecților, în timp ce ei nu rosteau nimic.

Acest decodor încă este la început, iar cercetătorii mai au de efectuat foarte multe îmbunătățiri. Pe viitor un astfel de dispozitiv s-ar putea dovedi foarte util în a-i ajuta pe cei incapabili de a vorbi.

Etichete:
Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail