Evolio X8 Fusion – Subțire și accesorizată [REVIEW]

Evolio X8 Fusion – Subțire și accesorizată [REVIEW]

Review Evolio X8 Fusion (14)

Tabletele de dimensiuni mai reduse sunt încă în centrul atenției. Chiar dacă unii producători vin pe piață și cu modele de 12 inci, acelea sunt destinate altui segment de utilizatori și, pe lângă configurația foarte puternică, aduc și un preț pe măsură. Pe segmentul de sub 1000 lei, lupta se dă încă pe diagonalele de 7-8 inci, mai ales între brandurile românești. De curând a fost lansată și Evolio X8 Fusion, o tabletă cu o diagonală de 7,85 inci ce vine și cu o tastatură wireless în pachet. Aceasta va fi obiectul articolului de astăzi.

Design

Review Evolio X8 Fusion (19)

Evolio X8 este fabricată din aluminiu, cu o carcasă simplă și destul de elegantă. Partea din spate a carcasei deține o zonă din plastic, sub care se află antenele de WiFi și Bluetooth, pentru o recepție cât mai bună a semnalului. Tableta se ține foarte bine în mână, având ca avantaj rigiditatea carcasei și greutatea destul de redusă.

Review Evolio X8 Fusion (5)

Pe marginea superioară, se situează butoanele Power și Lock, precum și cele de ajustare a volumului, într-o poziție puțin atipică, aș spune.

Review Evolio X8 Fusion (4)

Pe marginea inferioară, avem conectorul microUSB, miniHDMI și conectorul jack pentru căști.  Singurul element de pe laterala tabletei este slotul de carduri microSD, situat în partea de jos pe laterala stângă. În zona superioară dreapta, pe spate, se află și camera foto de 2.0 Megapixeli.

Review Evolio X8 Fusion (6)

Tastatura

Review Evolio X8 Fusion (10)

Tastatura vine, în principiu, la pachet cu tableta, dacă o achiziționați la prețul de 699 lei. Dacă tableta va fi achiziționată la 649 lei, atunci prețul tastaturii este de 139 lei. Aceasta se conectează la tabletă prin Bluetooth și oferă doar un suport pe care se așează dispozitivul. Pentru a o putea folosi în această poziție, este necesară așezarea ei pe un birou sau pe genunchi, dacă nu aveți ticul nervos de a bate din picior atunci când sunteți puțin stresați. Pe de altă parte, tastatura servește și pentru rolul de protecție a ecranului, tableta putându-se prinde destul de bine de aceasta prin clemele laterale. Șansele ca ele să se desprindă accidental sunt destul de mici.

Review Evolio X8 Fusion (8)

Tastatura este bine construită, la fel ca tableta, iar tastele sunt bine spațiate și ușor de apăsat, nefiind nici zgomotoase. Cursa nu este grozav de mică, însă, din nou, nu cred că acesta va fi instrumentrul principal de scris pentru mulți dintre cei care optează pentru ea. Să răspunzi la un mail nu îți dă prea multe bătăi de cap.

Specificații

[table id=222 /]

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Evolio X8 Fusion/”/]

Ecran

Review Evolio X8 Fusion (21)

Ecranul este de o calitate peste așteptări, iar asta fără nici un fel de exagerare. Un singur lucru mă deranjează puțin, anume promovarea lui ca ecran HD, în situația în care acesta are doar 1024×768 pixeli și aspect de 4:3. Cu astfel de specificații, este doar un ecran XGA. Rezoluția este satisfăcătoare pentru segmentul ei de preț, dar sunt sigur că, dacă vom căuta atent alte modele la aceeași diagonală și la același preț, vom avea surprize. Unghiurile de vizualizare sunt bune, așa cum se poate observa și în imaginea de mai sus, contrastul este bun iar redarea culorilor la fel.

Singurul element care lipsește este un nivel al contrastului mai ridicat, mai apropiat de posibilitatea folosirii Evolio X8 Fusion fără probleme la exterior.

Problema care apare la tabletele mai ieftine este digitizer-ul. Acesta nu este întotdeauna cel mai precis și mai exact, dar să zicem că este un lucru pe care îl putem trece cu vederea, având în vedere prețul. Totuși, tratamentul de care dispune acesta este destul de slab, fiind foarte susceptibil la amprente și la murdărie și, implicit, este la fel de greu de curățat.

Autonomie

Review Evolio X8 Fusion (2)

Autonomia se situează undeva la un nivel mediu spre slab. Acumulatorul de 3900 mAh nu este ajutat de procesorul RockChip RK3188T, care nu este cunoscut ca fiind cel mai economic. Pentru navigare web, autonomia se reduce la aproximativ 4 ore de funcționare. Pentru alte activități, precum gaming, poate ajunge liniștită până la 2-3 ore, dacă reducem din intensitatea luminoasă a ecranului. Pe partea de redare video, se observă faptul că doar o mică parte din procesor este folosită, de decodarea video ocupându-se un cip dedicat. Astfel, autonomia ajunge până la aproximativ 6 ore și jumătate, la rularea unui film cu rezoluție 720p.

Performanță

Review Evolio X8 Fusion (24)

Performanța este unul din elementele după care se face și decizia de achiziție. Performanța este însă probabil cel mai simplu de identificat în cazul unui astfel de produs. O serie de teste și câteva comparații și avem deja o imagine suficientă. Problema e că sunt atât de multe configurații și asocieri de procesoare și cipuri grafice pentru dispozitivele mobile, încât diferența dintre ele nu mai este deloc notabilă, ci doar afișată în grafice.

3DMark Ice Storm este unul din benchmark-urile pe care le-am rulat pe acest dispozitiv, iar ca performanță se află destul de aproape de ASUS Transformer Infinity la puțin peste 3000 de puncte. În comparație cu Nexus 7 2013, prima variantă, punctajul este de 3 ori mai mic, acesta prezentând un scor de peste 10.000 puncte, 10235 puncte mai exact. Din acest motiv nu putem spune că este un dispozitiv foarte bun pentru jocuri, ci mai degrabă pentru navigare web, e-mail și vizionare de filme.

Concluzii

Evolio X8 este un produs interesant. La fel ca alte produse care sunt vândute la un preț mic, nu excelează prin performanță sau o calitate extrem de bună a display-ului. Aceasta este piața dispozitivelor low-end și trebuie să o luăm ca atare. Decizia de achiziție ar trebui făcută atât urmărind o serie de review-uri, cât și în magazin, acolo unde sunt prezente, de preferat, mai multe modele. Construcția este bună, într-adevăr – este rigidă, este ușoară și, probabil, singurul lucru care o face atractivă este pachetul cu tastatura inclusă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: