DVD-ul de 1000 TB, acum o realitate

DVD-ul de 1000 TB, acum o realitate

O echipă de ingineri de la Universitatea de Tehnologie Swinburne din Australia au reușit să ”îngrămădească” un spațiu de stocare de 1000 TB pe un singur DVD.

DVD-1000TB

Chiar dacă mulți dintre noi au înlocuit DVD-ul ca suport de date și îl folosim doar pentru filme din când în când acesta a rămas în industrie ca un etalon datorită fiabilității sale. Mai mult DVD-ul a suferit o multitudine de schimbări din punct de vedere tehnologic fiind folosit cu succes în stocarea de date pe termen lung. HDD-urile conțin componente delicate care pot ceda într-o perioadă destul de scurtă și sunt de asemenea sensibile la dispozitive magnetice și la căldură sau presiune. Sistemele optice de stocare ca DVD-urile și Blu-Ray-urile sunt preferate de multe companii pentru fiabilitatea de aproape 100 de ani. Problema a fost dintotdeauna capacitatea relativ mică a acestora.

DVD-ul creat de cercetătorii din Australia are o capacitate de 1000 TB putând acomoda să zicem 40.000 de filme în format HD. Procesul folosit implică un al doilea laser pentru a obține o refracție mai bună a luminii la 500 nanometri. Având în vedere că lumina nu mai poate fi transmisă sub această valoare sistemul conceput pentru DVD-ul de 1000 TB conține două astfel de lasere, unul pentru scrierea datelor și celălalt limitează refracția luminii la 9 nanometri. Noua tehnologie crește și durata de viață a discului cu mult peste imaginația noastră iar în paralel, la Universitatea Southampton din UK se lucrează la un DVD ce poate rezista la temperaturi de 189 grade celsius și nu își pierde proprietățile pentru aproximativ 13.8 miliarde de ani.

Desigur, aceste valori par ireale și veți crede că nu există aplicabilitate pentru aceste discuri. Facebook folosește momentan un sistem cu 1000 de discuri Blu-Ray pentru a stoca aproape un Petabyte de informație, așadar ar exista clienți pentru un astfel de suport de stocare.

Citește și:
Etichete: