China cere lămuriri clare din partea SUA pentru scandalul NSA – Huawei

China cere lămuriri clare din partea SUA pentru scandalul NSA - Huawei

Tensiunile cu Rusia se pare că nu sunt suficiente pentru Statele Unite ale Americii. Din cauza unui scandal NSA – , China începe să fie agresivă.

Huawei-Headquarters sua nsa edward snowden

În trecut, companii chinezeşti destul de puternice, precum , au avut foarte mult de pierdut în Statele Unite, sub formă de contracte, din cauza asocierii lor implicite cu China. Fără nici un fundament sau dovadă reală, s-a considerat că, prin intermediul gadget-urilor celor două companii, guvernul Chinez face spionaj la scară industrială. În timp, validitatea zvonurilor a fost contestată, dar deja era prea târziu pentru ca prezenţa Huawei şi ZTE să mai fie justificată financiar în SUA.

Deşi, la început, atacurile anti-Huawei în particular păreau picate din senin, un nou document publicat de Edward Snowden pe marginea acestui subiect confirmă faptul că NSA sau National Security Agency s-a infiltrat în compania chineză, a descărcat mesaje electronice în masă şi chiar coduri sursă pentru viitoare produse individuale.

La anunţul veştilor de la Snowden, oficialii chinezi au devenit destul de agresivi, cerând o explicaţia clară de la SUA pe marginea evenimentelor raportate. În particular, manifestările agresive au venit de la Hong Lei, purtător de cuvânt al ministrului de externe chinez. Acesta din urmă a afirmat că este extrem de îngrijorat vizavi de practicile NSA şi, din partea Chinei, insistă că acestea trebuie să înceteze.

Printre altele, documentul publicat de Edward Snowden confirmă că încă din 2009 erau interceptate emailuri dintre CEO-ul Huawei Red Zhengei şi directorul consiliului de administraţie Sun Yafang. Pericolul cel mai mare şi grija principală a chinezilor, în această poveste NSA – Huawei, constă însă în furtul de documente referitoare le produsele companiei. Dacă Agenţia Naţională de Securitate poate intra de le distanţă în echipamentele de reţelistică ale Huawei, dezastrul global poate fi incomensurabil, vă imaginați…

Citește și: