Cel mai bun PC pentru gaming, o alegere ce ține doar de buzunar

Cel mai bun PC pentru gaming, o alegere ce ține doar de buzunar

Care este cel mai bun PC pentru gaming, aceasta este întrebarea. Ei bine răspunsul este destul de simplu, dacă am analiza oferta de componente disponibile pe piață, și vine tot sub forma unei întrebări: Cât vrei să cheltui?

cel mai bun pc gaming

A doua întrebare este la fel de justificată. Există pe piață o mulțime de componente, de exemplu o placă video poate avea un preț de 600 de lei sau de 12.000 de lei. La fel și un procesor, 500 lei sau 5000 Lei. Gamingul este foarte costisitor dacă dorești cea mai bună experiență și există componente pentru fiecare buget, indiferent cât de mare ar fi acesta.

În cadrul acestui articol vom face două configurații, una de aproximativ 3.000 de lei și una în valoare de aproximativ 6.500 de lei, alături de o serie de sfaturi pentru construcția unui sistem stabil și ușor upgradabil. De ce nu mergem mai jos de suma de 700 de euro? Ei bine sub această sumă, nu prea îl poți numi sistem de gaming și nu te poți bucura cu adevărat de un joc video pe PC, mai bine îți iei o consolă.

Cel mai bun PC pentru gaming – sfaturi importante

Bugetul este primul element și cel mai important. Trebuie să știi de ce buget dispui și în funcție de acesta să alegi și componentele. Este recomandat să încerci să te încadrezi în acel buget și să nu mergi pe ideea că dacă mai dau 100 lei în plus la o anumită componentă atunci e mai bine. Aceasta va fi probabil și intenția vânzătorului dacă achiziționezi sistemul dintr-un magazin și nu de pe un site online. Adevărat, însă așa vei depăși considerabil bugetul tău.

Sursa trebuie să fie prima alegere. În funcție de sursa pe care ai ales-o poți merge mai departe și achiziționa și componentele. Trebuie să înțelegi că elementul care oferă curent tuturor componentelor este vital sistemului. De la o sursă slabă pot apărea o mulțime de probleme cu un computer, mai ales cu unul gândit să ruleze jocuri. La sursă trebuie să ții cont de certificare. 80 Plus este o inscripție pe care trebuie să o găsești pe sursa pe care ai ales-o și această variază în funcție de eficiența ei, 80Plus Silver, 80Plus Gold, 80Plus Platinum. Prima pleacă de la 80% eficiență, iar ultima ajunge și la 95%.

Puterea sursei trebuie să fie cel puțin de două ori puterea consumată a componentelor principale, procesorul și placa grafică. Astfel dacă procesorul are un consum maxim de 80W și placa grafică de 200W, atunci o sursă de 500W cu certificare este minimul recomandat.

Procesorul este pe locul doi și implicit de alegerea lui ține și alegerea plăcii de bază. Indiferent că preferi AMD sau Intel, ori alegerea este direcționată de buget, alege un procesor cu 4 nuclee și o frecvență cât mai ridicată. Jocurile știu să lucreze cu 4 nuclee și preferă un procesor de 2,7 GHz decât unul cu 8 nuclee și 2,1 GHz.

Cooler-ul pentru procesor îl menționăm separat și trebuie achiziționat separat. Dacă alegeți un procesor box atunci el va veni cu un cooler standard însă este recomandat să nu îl folosiți pe acela, mai ales pentru un sistem care va sta fierbinte o lungă perioadă de timp.

Placa de bază ar trebui să vină pe locul trei. Alege o placă de bază de la oricare producător însă nu modelul cel mai ieftin. Cele cu notația Gaming oferă o upgradabailitate mai mare și o stabilitate mai ridicată. Da, aceasta poate ajunge la 600-700 de lei însă ține cont de faptul că preferi ca pe viitor să mai adaugi o placă video sau niște memorii și nu să investești într-o nouă placă de bază pentru că nu mai ai slot-uri libere.

cel mai bun pc pentru gaming

Placa video vine pe locul patru însă pentru gaming are o importanță ridicată. În nucleul acesteia sunt procesate toate informațiile și milioanele de poligoane ale imaginii din jocuri. Așadar, cu cât este mai scumpă cu atât mai bine. Chiar dacă ajungi să dai 1.000 de lei pe o placă video și peste 6 luni apare alta mult mai performantă nu prea ai ce face. Nu mai există plăci grafice proaste, ci doar pentru fiecare segment de preț în parte. Performanța acesteia crește proporțional cu prețul ei, e atât de simplu.

Memoriile au și ele rolul lor și trebuie alese cu cap. Ai nevoie de memorii rapide. Degeaba ai 32 GB dacă acestea funcționează la 1333 Mhz. Alege un kit de 2 memorii identice de la un producător de renume, cu radiator, și cu o frecvență minimă de 1866 MHz. Crede-mă, 200 MHz în plus la memorii pot însemna 4-5 cadre pe secundă în plus în jocul preferat, poate chiar și mai mult.

Stocarea, HDD sau SSD? Neapărat SSD. Chiar dacă este unul de 128 GB sau 240 GB pentru început este suficient. Știu, sunt scumpe și au capacitate mică comparativ cu un HDD. La un simplu calcul însă un HDD are un timp de acces de 8-9 milisecunde, un SSD de 0.1 milisecunde. Asta înseamnă că instalând jocul pe un HDD vei sta să se încarce jocul sau hărțile și 3-4 minute pe când cu un SSD încărcarea acestor elemente are loc în câteva secunde. Sigur, alege și un HDD de 1-2 TB pentru stocare suplimentară atâta vreme cât sistemul de operare și jocul se află pe SSD.

Carcasa, ei bine ce îți place mai mult. Aici gusturile nu se discută și majoritatea carcaselor de 200-300 de lei oferă un suport și o circulare a aerului decentă. Desigur, și la această componentă se aplică regula prețului, dacă este mai scumpă probabil este și mai bună.

Desktop PC gaming jocuri video

Cel mai bun PC pentru gaming la 3.000 de lei

Având în vedere că avem un buget de aproximativ 700 de euro, vom alege o configurație bazată pe AMD. Motivul este că procesoarele și plăcile de bază sunt ceva mai ieftine și oferă o performanță decentă în comparație cu alternativele de la Intel.

Sursa: Corsair CX500M 80 Plus – 500 W – 300 Lei

Procesor: AMD FX6300 – 3.5 GHz, 14 MB – 390 Lei

Cooler: Thermaltake NiC F3 – 160 Lei

Placa de bază: ASRock 990FX Extreme3 – Socket AM3+ – 440 Lei

Placa video: Sapphire AMD Radeon R7 265, 2048MB, GDDR5, 256bit, – 679 Lei

Memorii: Kingston HyperX FURY Blue 8GB (2x4GB), DDR3, 1866MHz, CL10, 1.5V – 395 Lei

SSD: Kingston Fury HyperX, 2.5″ 120GB, SATA 3 – 315 Lei

HDD: HDD Seagate Barracuda 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3 – 245 Lei

Carcasă: NZXT Source 210 Elite, ATX – 225 Lei

Totalul este de 3.149 de lei, aproximativ 710 de euro la cursul zilei. Cu un astfel de sistem ar trebui să puteți rula cele mai noi jocuri, cu setări medii sau low, la o rezoluție Full HD (1.920×1.080 pixeli).

Cel mai bun PC pentru gaming la 6.500 de lei

Aici avem o flexibilitate ceva mai mare a bugetului și vom alege o serie de componente cu un potențial mai ridicat de upgrade. Platforma aleasă este Intel de această dată.

Sursa: Corsair RM1000 80 PLUS® Gold CP-9020062-EU, 1000W – 860 Lei

Procesor: Intel® Core™ i7-4790, 4.0GHz, Haswell, 8MB, Socket 1150, Box – 1350 Lei

Cooler: Noctua NH-D14 – 380 Lei

Placa de bază: Asus Z97 Maximus VII Ranger, Socket 1150 – 790 Lei

Placa video: Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 770 OC, 2048MB GDDR5, 256bit – 1.500 Lei

Memorii: Kingston HyperX FURY Blue 16GB (2x8GB), DDR3, 1866MHz, CL10, 1.5V – 750 Lei

SSD: Samsung 840 EVO Basic, 2.5″, 250GB, SATA III – 485 Lei

HDD: Seagate Barracuda 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3 – 245 Lei

Carcasă: NZXT Phantom 410, ATX Mid Tower – 425 Lei

Și aici am depășit puțin bugetul, totalul nostru ajunge la 6.785 de lei, diferență de preț pe care o puteți recupera în funcție de magazinul de la care achiziționați componentele.

Concluzie

Concluzia acestui articol vine cu o serie de alte recomandări. Aveți grijă de la ce magazin achiziționați produsele. Recomandăm desigur magazinele mari, cunoscute, pe motivul că aceștia au contracte cu distribuitorii și cu importatorii și e mai puțin probabil să aveți probleme de garanție cu componentele. Un magazin necunoscut vă poate trimite direct la distribuitor cu care te înțelegi mai greu ca persoană fizică. Asta în cazul în care are un distribuitor și componentele nu sunt luate pe sub mână și vândute ca noi.

Un alt sfat ar fi să aveți grijă la instalarea componentelor. Sunt destul de sensibile și dacă nu aveți experiență puteți lua sistemul gata montat, chiar și la o comandă online. Există câteva trucuri în felul cum se montează toate piesele pentru ca totul să funcționeze cum trebuie. O ultimă sugestie, țineți cont de placa de bază și de sursă, nu trebuie să faceți rabat la aceste componente tocmai pentru a vă scuti de cheltuieli pe viitor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: