01 sept. 2014 | 17:40

Casa din „nor“ face traiul mai ușor. Serviciile gratuite care aduc un spor de productivitate

ACTUALITATE
Casa din „nor“ face traiul mai ușor. Serviciile gratuite care aduc un spor de productivitate

Pe parcursul seriei de articole powered by The Park v-am vorbit despre tehnologiile hardware – disponibile deja sau aflate în curs de dezvoltare – care vă fac viața mai ușoară într-o casă inteligentă. Totuși, cloud-ul este mai mult decât util și când vine vorba de gadgeturile prezente deja în ”arsenalul” majorității persoanelor: telefoane, tablete sau laptopuri.

http://www.dreamstime.com/-image23255735

 

Serviciile de cloud-computing există deja de câțiva ani buni. Acestea își pot arăta utilitatea în numeroase situații de zi cu zi și, pe parcursul acestui text, veți descoperi noi metode de a eficientiza diferite procese care consumă timp.

Citește și: Casa inteligentă, majordomul perfect: știe și face tot ce vrem și lucrează non-stop

Să luăm, în primul rând, editoarele de text legate de ”nor”. Cel mai bun exemplu aici este serviciul Evernote. Evernote este o aplicație care funcționează pe smartphone-urile și tabletele cu iOS și Android, pe telefoanele cu Windows Phone, dar și PC-uri. Ce se poate face cu un astfel de serviciu? În primul rând, utilizatorii trebuie să își facă un cont. Acesta îl vor folosi pe toate dispozitivele pe care au aplicația Evernote instalată, sau în versiunea Web a aplicației. Apoi, orice text notat în aplicația respectivă, se salvează automat în cloud și este disponibil de oriunde. De exemplu, înainte de a pleca la cumpărături trebuie să vă faceți o listă cu cele ce trebuiesc cumpărate. În loc să vă apucați să căutați un pix și o hârtie (pe care o puteți pierde cu ușurință), vă așezați la birou, deschideți laptopul și începeți să scrieți lista în Evernote. Închideți laptopul și vă îndreptați spre magazin. Ajunși acolo, scoateți smartphone-ul din buzunar, deschideți aplicația și lista este chiar în mâna voastră. Evernote vă permite să adăugați și fotografii, clipuri video sau înregistrări audio, însă versiunea gratuită poate găzdui lunar numai 60 mb lunar.

 

Un alt serviciu similar este Google Drive. Acesta este un asamblu de programe online de editare de text în care se pot face, pe lângă texte obișnuite, și tabele de genul celor realizate în Xcell. Google Drive este și el gratuit și permite accesul mai multor utilizatori în același document, simultan. Astfel, serviciul oferit de Google este perfect pentru părinții care obișnuiesc să își ajute copiii la teme. De exemplu, cu ajutorul Google Drive nu va mai trebui să vă deplasați până în camera copilului de fiecare dată când acesta se izbește de o problemă mai dificilă. Acum, puteți vedea în timp real cum cel mic editează documentul și îl puteți corecta în același document sau îi puteți scrie indicațiile. Mai mult, pentru temele comune, elevii pot colabora de la distanță tot prin acest serviciu. Și cei de la Microsoft au un serviciu similar, numit OneNote, însă acesta este contra-cost.

Citește și: Aerul condiționat controlat prin WiFi este cheia confortului la costuri reduse

Dacă tot am deschis discuția despre serviciile Google, trebuie să vorbim și despre Google Scholar, dar și despre Google Cultural Institute, cu toate că nu sunt servicii cloud în adevăratul sens al cuvântului. Google Scholar este un motor de căutare pentru materiale științifice, pus la dispoziție de către Google. Când studiem pentru un examen sau când vrem informații foarte detaliate pentru a ne documenta în legătură cu un anumit subiect, putem face cu încredere o căutare pe Google Scholar. Apoi, mai avem Google Cultural Institute, o colecție cu cele mai frumoase lucrări de artă din muzeele lumii, cele mai importante evenimente istorice sau cele mai impresionante minuni ale lumii. Acestea sunt grupate în secțiunile Art Projects, Historic Moments sau World Wonders și sunt explicate pe înțelesul tuturor.

 

Chiar și drumul către serviciu poate fi planificat cu ușurință mulțumită serviciilor cloud. Vorbim aici despre Waze, aplicație cumpărată de către Google, care le permite utilizatorilor să descopere traseul cel mai rapid către o anumită destinație. De exemplu, în Waze putem vedea cele mai aglomerate zone ale orașului, zone în care traficul este ridicat, sau locurile în care sunt gropi sau echipaje de poliție. Aplicația Waze poate fi folosită și pentru planificarea rutei către locul în care ne petrecem concediul, alături de funcția Street View care ne permite să vedem și imaginile cu orașele pe care vrem să le vizităm. Funcții similare sunt disponibile și de la Microsoft, în Bing Maps, dar și în Apple Maps.

Descoperă și: Casa viitorului îți economisește banii: „consumă“ echilibrat și inteligent electricitate și căldură

După ce ne întoarcem din concediu, vrem să ne asigurăm că fotografiile și clipurile video realizate sunt în siguranță. Cea mai bună opțiune în acest caz este alegerea unui serviciu de stocare în cloud. Pentru fotografiile realizate cu smartphone-ul, utilizatorii de Android au la dispoziție Google Plus, care poate încărca automat toate imaginile realizate cu telefonul, utilizatorii de iOS au iCloud, iar cei de Windows Phone au OneDrive. Asta înseamnă că în momentul în care facem o fotografie cu smartphone-ul, aceasta este trimisă instant în cloud, de unde poate fi accesată și de pe alte dispozitive. Astfel, dacă vrem să descărcăm pozele în PC, nu mai trebuie să conectăm telefonul, ci trebuie doar să ne conectăm la conturile respective. Mai mult, imaginile filmate pot fi redate din cloud și pe televizoarele inteligente, iar amintirile pot fi savurate la adevărata lor valoare. Cei care doresc să aibă un back-up, pot alege să-și instaleze și un alt serviciu de cloud storage, printre cele mai populare numărându-se Dropbox, Box sau Mega.

Dacă este să trecem puțin la tehnologiile un pic mai futuriste, putem vorbi și despre ceasurile sau brățările inteligente, care monitorizează activitatea și starea de sănătate a utilizatorilor. Toate informațiile se adună în cloud și, într-un viitor apropiat, acele informații vor ajunge direct la medicii de familie care vor putea depista eventuale probleme din timp, sau la asiguratori, care pot face oferte mai avantajoase pentru cei cu un stil de viață sănătos.

Playtech.ro îți va prezenta o serie de articole powered by The Park, despre cum poți avea un stil de viață smart în propria locuință. The Park, primul proiect rezidențial cu adevărat verde din București, situat în apropiere de Parcul Tineretului, îți oferă prin intermediul unei aplicații posibilitatea de a controla climatul din locuință de pe telefonul mobil, dar și multe alte soluții inteligente!