Bleep e noul serviciu de mesagerie criptat de la BitTorrent

Bleep e noul serviciu de mesagerie criptat de la BitTorrent

Compania BitTorrent a lansat o aplicație de mesagerie criptată, momentan în faza de pre-alpha. Aceasta nu este disponibilă tuturor oamenilor, dar puteți să vă înscrieți pe lista de testare. 

BleepScreen

BitTorrent Bleep e aplicația de mesagerie criptată a companiei și va funcționa inițial doar pe Windows. Bleep se laudă că nu are nevoie de servere, acestea fiind câlcâiul lui Ahile în privința intimității de multe ori, deoarece guvernele au acces la datele din ele. Bleep nu vede mesajele utilizatorilor și nici metadatele lor. “Din partea noastră, tot ce scrieți voi nu e mai mult decât un Bleep”, a declarat Jaehee Lee, managerul de produs de la Bleep.

Practic, aplicația se bazează pe același principiu ca și torrenții, utilizând descentralizarea și dependența de servere. Bleep nu stochează metadate, care sunt cerute de multe ori de către autorități. Ce sunt metadatele? Localizarea telefonului, date demografice, statistici de folosire a aplicației. Practic, utilizatorii se vor conecta între ei prin diferite noduri din rețea, protejate de protocoale de criptare cum ar fi curve25519, ed25519 și salsa 20.

Modul de funcționare al Bleep e explicat de imaginea de mai jos. 

Screen Shot 2014-08-04 at 17.06.07

Bleep funcționează doar pe Windows 7 și Windows 8, dar urmează și versiuni pentru Android și Mac OS X. Suportă mesaje text, dar și telefoane prin internet. Varianta pe care o pot descărca cei care primesc invitație de la BitTorrent este una prealpha, acest lucru înseamnă că va avea multe bug-uri și este limitată.

Tehnologia din spatele proiectului a fost explicată în decembrie. Utilizatorii nu vor avea username, ci o cheie de criptare. Pentru a discuta între ei, doi oameni trebuie să-și cunoască fiecare cheile de criptare. De asemenea, conversație nu e pe un server stabilit.

Bleep a fost prezentată ca o posibilitate pentru patru categorii de oameni. Prietenii pot să își mențină o conversație privată, jurnaliștii ar putea vorbi cu sursele fără să fie interceptați, conversații criptate între diplomați și companii care nu vor să apară în piață informații secrete despre ei.

Puteți să vă înscrieți în lista de pre-alpha pe site-ul BitTorrent.  

Citește și: