22 oct. 2014 | 12:43

ASUS Transformer Pad TF103CG – Un Android cu tastatură și nu numai [REVIEW]

ACTUALITATE
ASUS Transformer Pad TF103CG - Un Android cu tastatură și nu numai [REVIEW]

ASUS TRANSFORMER PAD TF103CG Review (8)

Seria Transformer Pad de la ASUS este deja arhicunoscută, nu cred că mai are nevoie de o prezentare deosebită. Vorbim practic de o tabletă ce se conectează la o tastatură fizică și devine laptop, indiferent de sistemul de operare pe care îl rulează.

Descriere și Specificații

Desigur, fie că e vorba de un ecran de 8, 10 sau 12, 13 inci, dispozitivele ASUS Transformer Pad vin cu o flexibilitate pe care alte tablete nu le oferă. Am putea spune că ASUS păstrează o nostalgie pentru sistemele EeePC, probabil cele mai populare netbook-uri, segment pe care tot ASUS a fost cel care l-a mediatizat cum trebuie. Modelul TF103CG are o diagonală de 10.1 inci, la fel ca un netbook și dimensiuni și greutate similare cu acestea. Fiind totuși vorba de o tabletă de generație nouă ce vine cu un sistem de operare Android, o vom trata ca pe un produs din acest segment.

Din punct de vedere construcție nu avem foarte multe de reproșat. Dacă suntem atenți și în ce gamă de preț se așează, atunci nu putem să îi reproșăm mai nimic.

ASUS TRANSFORMER PAD TF103CG Review (6)

Ecranul este luminos, are o rezoluție de 1280×800 pixeli și unghiuri foarte bune de vizibilitate. Ecranul este de tip IPS, așadar avem o reproducere precisă a culorilor și o luminozitate și un constrast peste medie. Da, nu este un ecran FullHD sau QHD, însă din nou, prețul nu este unul premium.

ASUS TRANSFORMER PAD TF103CG Review (23)

Construcția este foarte robustă, nu flambează, nu scârțâie nu scoate zgomote ciudate atunci când se așează cel mic cu fundul pe ea, iar capacul tabletei precum și tastatura are o textură mată ce oferă o aderență sporită.

Fiind o tabletă de 10 inci este indicat să o privim în mod landscape așa cum a făcut și producătorul. Avem două difuzoare laterale, în stânga și în dreapta, destul de puternice, controlul de volum care este pe partea stângă sus și jack-ul de 3.5 mm pentru căști în partea dreaptă. Poziționarea butoanelor este bună, clasică am putea spune, difuzoarele sunt însă pe partea din spate și există posibilitatea să le acoperim cu mâna atunci când ținem tableta în brațe. Cel mai probabil o vom folosi în dock-ul cu tastatură pentru a o putea amplasa mai bine pe masă sau pe pat atunci când ne uităm la un film.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS Transformer Pad TF103CG/”/]

Specificațiile tehnice ale acestui model o situează în zona mainstream însă având în vedere că procesorul folosit vine de la Intel putem discuta de performanțe medii spre bune. Configurația detaliată o găsiți mai jos împreună cu o galerie de imagini.

Procesor: Intel Atom Z2560 / Dual-Core / 1.6 GHz / Hyper-Threading

Procesor grafic: PowerVR SGX544MP2

Memorie RAM: 1 GB DDR3

Memorie internă: 8 sau 16 GB în funcție de model + slot microSD compatibil cu 32 și chiar 64 GB

Conectivitate: WiFi 802.11 a/b/g/n Dual Band (2.4 GHz + 5 GHz) + SIM 3G

Sistem Operare: Android 4.4.2 KitKat + Interfață grafică proprie

ASUS Transformer Pad TF103CG – Puncte Pro

ASUS TRANSFORMER PAD TF103CG Review (21)

Prețul este unul din aspectele pozitive ale acestei tablete. O putem găsi la 1499 lei doar tableta, însă recomandăm pachetul complet cu tastatura la 1699 Lei în primul rând pentru că nimic nu se compară cu o tastatură fizică atunci când ai de scris un text rapid și de efectuat niște modificări și în al doilea rând pentru că pe lângă posibilitatea de a o amplasa în poziție verticală pe masă dock-ul oferă și un port USB normal pentru stick-uri USB, HDD-uri externe, mouse sau alte dispozitive compatibile cu sistemul de operare Android 4.4.

Conectivitatea este un plus. Chiar dacă dispunem de o mulțime de rețele Wireless în aproape orice oraș mergem, sau avem posibilitatea de a transforma smartphone-ul într-un hotspot wireless, o cartelă de date dedicată va oferi din start o cantitate mult mai mare de date decât cele incluse într-un abonament de voce, și este foarte util să ai dispozitivul conectat la internet pentru a primi notificări direct pe el. Existența unui modul dual-band de Wireless este de asemenea de mare ajutor pentru situațiile în care rețeaua wireless pe 2.4 GHz este aglomerată de alte dispozitive și tu dorești doar să te uiți la un film pe tabletă, fără întreruperi.

Display-ul este foarte luminos și face față foarte bine și atunci când este folosită de exemplu pe o terasă în lumina caldă a soarelui. Sunetul este puternic iar microfonul inclus are capabilități de noise cancelling pentru conversațiile video pe Skype.

Autonomia este unul din aspectele foarte bune ale acestei tablete. La o utilizare normală putem ajunge la peste o zi de autonomie, chiar și cu cartela de 3G activă. Fiind un produs care nu se comercializează decât în retail și nu la magazinele operatorilor de telefonie, slot-ul de SIM nu este blocat și acceptă o cartelă de la orice operator.

ASUS Transformer pad TF103CG – Puncte Contra

ASUS TRANSFORMER PAD TF103CG Review (5)

La capitolul minusuri, am stabilit deja că nu are prea multe având în vedere că este aproape un laptop complet cu ajutorul dock-ului. Se simte însă totuși lipsa unui cititor de carduri SD pe modulul cu tastatura, personal am ajuns să folosesc destul de mult cititorul de carduri. Desigur, se poate folosi un card microSD cu adaptor pentru camera foto, și atunci când dorim să postăm pozele pe social media să scoatem cardul din adaptor și să îl introducem în tabletă. Știm însă cu toții cât de sensivbile sunt atât cardurile microSD care sunt gândite să stea într-un dispozitiv nu pentru transferul constant de date.

Concluzii

Ce m-ar putea îngrijora este uzura în timp a sistemului de prindere al tabletei de tastatură. Pentru a fi corecți trebuie să menționăm că ar fi nevoie de o testare timp de 2 ani pentru a vedea dacă balamaua cedează, timp pe care nu îl avem nici noi nici producătorul la dispoziție. La prima vedere pare foarte robust construit sistemul de prindere însă nu știm ce se va întâmpla peste 1-2 ani.

Mi-ar fi plăcut o rezoluție mai mare, însă din nou aici poate sunt puțin subiectiv. Știu de asemenea că spun acest lucru la multe din dispozitivele ce beneficiază de un ecran, și pe bună dreptate.

Unii s-au plâns de lipsa unei baterii suplimentare în docking-station. Nu cred că este necesar mai ales că oferă o autonomie suficientă, iar existența unei a doua baterii ar îngreuna semnificativ de mult dispozitivul.

În concluzie ASUS Transformer Pad TF103CG poate fi considerat un best-buy la categoria de tablete mainstream.

Acest produs ASUS va fi disponibil de Black Friday în magazinele online.