20 apr. 2014 | 11:30

ASRock M8 – O colaborare ce naște monștri (de gaming) [REVIEW]

REVIEW
ASRock M8 - O colaborare ce naște monștri (de gaming) [REVIEW]

ASRock M8 Review1

ASRock M8 este un barebone, un sistem configurabil, pentru care producătorul a lucrat îndeaproape cu BMW Group DesignWorks din USA. Pentru cei care nu cunosc definiția unui barebone aflați că este vorba despre un sistem care deține carcasa, sursa, placa de bază și unitatea optică. Alegerea componentelor pentru sistem rămâne la latitudinea utilizatorului, care dorește să se bucure de un design mai deosebit și, implicit, de dimensiuni mai reduse ale acestuia. 

Barebone-ul ASRock M8 vine așadar cu componentele menționate mai sus, urmând ca noi să instalăm un procesor pe socket LGA 1150 de la intel, un kit de memorii DDR3, un SSD și o placă grafică de generație nouă pentru a ne putea face o impresie despre acesta. Desigur, testele efectuate sunt mai puțin relevante pentru că depind de ce componente alege utilizatorul pentru sistemul final. Dacă acesta merge pe varianta unui procesor i3 și 4 GB memorie RAM nu ne putem aștepta la prea multe. Dacă însă alegem un procesor i5 sau i7, 8-16 GB memorie RAM și o placă grafică dedicată, atunci putem discuta de un sistem de gaming.

Design ASRock M8

ASRock M8 Review (9)

Acesta este și elementul principal pe care s-a axat ASRock când a construit acest sistem. Folosind o placă de bază mini ITX, a reușit să încorporeze totul într-o carcasă destul de mică și cu un design atrăgător. Sunt sigur că aproape orice utilizator ar preferea un sistem de gaming cu dimensiuni reduse, având și avantajul de a putea fi cărat destul de ușor pe la prieteni.

ASRock M8 Review (10)

Carcasa este atipică și din aceste motive este mai problematică instalarea unui sistem în ea, nu înainte de a consulta manualul pentru a o deschide și demonta. Recunosc că am scos șurubelnița specială cu care vine în pachet și am început să deșurubez capetele sistemului, pentru ca ulterior să aflu că nu trebuia decât să trag de capacele laterale pentru a avea acces la placa de bază.

ASRock M8 Review (7)

Pe partea frontală, găsim 4 porturi USB 3.0, precum și un cititor de carduri și conectorii pentru audio și microfon. Lângă aceștia se află unitatea optică. Puțin mai sus, este butonul central, care controlează vitezele unor ventilatoare și afișează în centrul acestuia temperaturi și frecvențe pentru CPU și GPU.

M8_acommand__info

În partea frontală jos, se pot monta două ventilatoare cu diametrul maxim de 100mm, care pot oferi răcire semnificativ mai bună.

ASRock M8 Review (17)

 

În partea din spate, ca la orice sistem desktop, fie el și Mini ITX, avem conectorii USB 2.0, patru la număr, conectorii USB 3.0, tot în număr de patru. De asemenea, un port eSATA, conectorii audio 7.1 și cel pentru ieșire optică digitală a semnalului audio.

ASRock M8 Review (16)

Specificații ASRock M8

[table id=216 /]

Galerie Imagini ASRock M8

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASRock M8 Review/”/]

Compatibilitate ASRock M8

ASRock M8 Review (3)

În acest capitol, trebuie mențonate câteva lucruri. În primul rând, placa de bază este compatibilă cu o cantitate de memorie de până la 16 GB, cu o frecvență de 1600 sau 1866 MHz, și suportă doar module de tip SO-DIMM, adică cele pe care le găsim într-un laptop. Din acest motiv memoriile ar putea avea un preț puțin mai mare decât cele standard de desktop.

ASRock M8 Review (5)

În al doilea rând, procesorul este de dimensiuni normale, pentru socket-ul LGA 1150, și poate fi orice model, de la un Celeron până la un Xeon sau intel Core i7. Surpriza este că necesită și folosirea coolerului stock al procesorului sau a unui cooler aftermarket foarte jos.

ASRock M8 Review (4)

Instalarea componentelor nu a fost prea dificilă, cel puțin la început, după ce am citit manualul de instalare. În slot-ul PCI Express poate fi montată o placă video cu o lungime maximă de 290 mm, iar aceasta poate ocupa două slot-uri. Răcirea ei este puțin problematică, având în vedere spațiul restrâns în care se instalaează.

ASRock M8 Review (2)

Atenție, HDD-ul sau SSD-ul se montează înaintea plăcii video.

Răcire și temperaturi ASRock M8

Am testat de curiozitate temperaturile componentelor pe un alt sistem care nu a fost montat într-o carcasă, și apoi le-am comparat cu cele ale acelorași componente montate în sistemul barebone ASRock M8. Rezultatele ne-au surprins și pe noi. procesorul are o diferență de 7 grade instalat în carcasă cu capacul în plus, chiar foarte puțin având în vedere că am folosit un Intel Core i7 4770K cu o răcire stock.

Placa grafică, un GTX 760 ce ocupă două slot-uri și aproape toți cei 290 mm disponibili pe lungime, s-a comportat de asemenea exemplar. Diferența de temperaturi a fost de maxim 8-10 grade în load, ajungând în jurul valorii de 78 grade. Menționez că aceasta nu este o temperatură foarte ridicată pentru un GPU și este chiar apropiată de temperatura pe care o obținem într-o carcasă de dimensiuni sensibil mai mari.

ASRock M8 Review (17)

Zgomotul este însă o altă discuție. După cum am menționat mai sus, există două ventilatoare de 100 mm instalate pe carcasă. Acestea sunt în zona plăcii grafice și unul este montat să sufle aer rece înăuntru, iar celalalt să scoată aerul cald, la o distanță foarte mică de primul. Soluția este bună, doar că reușește să creeze un curent de aer destul de mare, ce duce la un zgomot destul de puternic din această zonă. Partea bună este că aceste ventilatoare pot fi orientate diferit sau chiar schimbate cu unele mai eficiente și mai silențioase.

Concluzie

Prezentări ale sistemului pe site-uri de specialitate au apărut încă de la finalul anului trecut, însă, în continuare, momentan, barebone-ul ASRock M8 nu se găsește de vânzare la noi. Cel mai probabil, va fi disponbil la precomandă la unele din magazinele din țară, încă nu știm care sunt acestea. Până atunci, poate fi comandat din afară pentru cei care nu mai au răbdare, fiind foarte bine împachetat și neprezentând riscuri la transport.

Desigur, prețul ASRock M8 nu este mic – în jurul sumei de 750 dolari, aproximativ 2500 lei, preț la care probabil se va găsi și la noi în țară. Totuși, componentele incluse în acest barebone sunt de cea mai bună calitate. Sursa, chiar dacă are o putere declarată de 450 W, poate susține fără cele mai mici probleme un procesor Intel Core i7 4770K și o placă grafică de ultimă generație de la AMD sau Nvidia.

E drept, se găsesc alte componente și altă carcasă ce aduc o configurație similarp și la 1500 Lei, însă nu este ASRock M8. Sistemul este un concept construit pentru entuziaști și pentru gameri și cu siguranță se vor găsi mai mult de câțiva doritori pentru acesta, mai ales în favoarea spațiului foarte redus pe care îl ocupă pe biroul utilizatorului și pentru design-ul de apreciat.

ASRock M8 Review (18)