Alternative gratuite la Windows. 3 sisteme de operare excelente

, 11 Dec, 21:45

alternative gratuite la windows sistem linux ubuntu

Ubuntu, una dintre cele mai bune alternative gratuite la Windows

Cei care nu au bani să-și achiziționeze un sistem de operare cu licență au la dispoziţie câteva alternative gratuite la Windows. Pe lângă faptul că sunt gratuite, un alt avantaj pe care îl au aceste aplicaţii este şi acela că există pericole minime să fie infectate cu viruşi. Iată trei dintre cele mai populare sisteme de operare gratuite pe care puteți să le luați în calcul ca alternative gratuite la Windows.

Alternative gratuite la Windows. Ubuntu,  un adevărat super-erou

Ubuntu. Este cel mai popular concurent gratuit al sistemului de operare Windows. Puteți instala pe el majoritatea aplicaţiilor de care aveţi nevoie, de la browsere de navigare pe internet, până la programe pentru realizarea de documente, foi de calcul, editarea foto şi video sau realizarea de prezentări.

Alternative gratuite la Windows – Sistemul de operare care merge doar online

Jolicloud. E un sistem de operare mai mult pentru netbook- uri şi, foarte important, pentru cei care au o conexiune permanentă la internet, întrucât nu funcţionează decât online. Oferă o listă de recomandări şi aplicaţii care se pot încărca online.

Puppy Linux. Cei care au nevoie de setări şi lucruri elementare pe computer pot instala acest sistem de operare care are o interfaţă destul de prietenoasă. Setările personalizate pot fi stocate pe un stick sau CD şi se încarcă ori de câte ori rulaţi acest sistem de operare.

Interfaţa sistemului de operare Ubuntu este destul de prietenoasă şi relativ uşor de folosit. Un alt avantaj ar putea fi faptul că PC-ul se închide şi se deschide mult mai repede decât la cele cu sistem de operare Windows.

Dacă v-au plăcut aceste alternative gratuite la Windows, vă îndemnăm să citiţi şi articolul nostru despre alternativele gratuite la Microsoft Office.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Pentru cei care vor să încerce sistemele de operare bazate pe GNU+Linux le mai recomand următoarele: Linux Mint, openSUSE, Manjaro și Trisquel.

Toate acestea plus cele de mai sus, sunt cel mai ușor de folosit.

Puppy Linux este un sistem de operare perfect pentru calculatoarele vechi.

Pentru calculatoare vechi este perfect Lubuntu,un sistem complet,Puppy e mai degraba pentru depanare si acces rapid in orice sistem(calculator)

idcdanny ar fi bine sa vorbim deja! Asta pentru ca pentru Ubuntu exista o aplicatie numita Wine datorita caruia toate aplicatiile scrise pentru Windows (inclusiv jocurile) sunt compatibile si cu Ubuntu (numai daca calculatorul ce ruleaza Ubuntu are instalat programelul Wine)! Problema cu Ubuntu este urmatoarea. Daca ai descarcat un program scris pentru Ubuntu ce nu se afla in magazinul oficial Ubuntu este foarte greu sa il instalezi (nu merge next -> next -> next ca la Windows) trebui deschis fisierul unde este descarcat numai cu aplicatia TERMINAL (un fel de Comant Prompt) si merge numai cu o anumita comanda.

Buna . Eu am un calculator mai vechi cumparat in 2007 cu un Windows XP acum functioneaza mai greu ce Windows sa folosesc si cum il descarc gratis?
Multumesc

Iti recomand sa chemi pe cineva sa ti-l instaeze. Nu e chiar trivial, dar nici greu, te poate invata. Singur, neobisnuit sa instalezi SO-uri, rishti sa pierzi date.

Mihai

Windows XP merge acum mai greu decat mergea inainte de terminarea suportului, pentru ca a fost ,,sabotat” deliberat in ultimile update-uri chiar de Microsoft. Daca nu te deranjeaza sa incerci ceva nou si vrei o tranzitie relativ usoara catre Linux, pune o varianta de Linux in limba romana derivata din Ubuntu (familia Debian) ai sa ai acolo destul suport si destula stabilitate. Eventual incearca Xubuntu care e diponibil in limba romana si mi se pare un vis ca stabilitate si suport. Va trebui totusi sa-ti configureze sistemul un cunoscator. Daca o faci insa, sistemul tau va mai prinde ani buni!

Un alt avantaj la Linux este ca anumite distributii pot fi instalate si rulate de pe un stick usb.Am pe un stick Puppy Linux si Porteus pe celalalt si sunt f ok.Puppy este pt sisteme vechi,iar la Porteus poti sa alegi ce sa pui pe ISO.Si Ubuntu si Linux Mint pot fi puse pe un stick,dar ca sa beneficiezi de toate programele si facilitatile cu care vin trebuie instalate pe calculator.La Puppy si Porteus e altfel.Sunt sisteme de operare portabile care se folosesc de ram ca sa functioneze pe pc.
pentru tutoriale de instalare si bootare linux pe stick-uri usb http://www.pendrivelinux.com/
Porteus http://www.porteus.org/
si pentru cine vrea sa „guste” din experienta Apple http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/Pear-Linux-76309.shtml (atentie ca nu mai este updatat,ca s-a suparat apple si l-a cam scos din joc in mod oficial,dar poate fi testat pe un virtual drive doar asa in joaca)

Dragii mei, nu sofisticați mai mult decât trebuie pretențiile unui articol. Problema W XP, W 7, W 8 s-a pus pentru milioanele de utilizatori ai windows-ului, nu pentru niște pasionați, ca voi, ai sistemelor alternative. Vă imaginați voi sute de milioane de funcționari care utilizează Windows făcând giumbușlucării cu Linux și Ubuntu, dacă n-au fost capabili să se deprindă cu enorm de simplul W 8 ?

Ubuntu si alte distributii sunt mai simple decat Windows 8.
De la Windows 8 incoace trebuie cel putin sa instalezi „Classic Shell” ca altfel te apuca nervii.
Windows 8(8.1) necesita mai multe giumbușlucării decat distributiile consacrate de Linux (Ubuntu, Voyager, OpenSUSE/KDE, Mint, etc.).
In caz ca nu v-ati dat seama Android e tot un soi de Linux, singurul sistem de operare mai atipic e chiar Windows care ramane raspandit in mare parte din cauza inertiei si a ideilor preconcepute.

Interesant articol. Şi mai că sunt tentat maxim să încep noul an cu Linux. Acum rămâne să citesc mai multe review-uri ca să-mi dau seama care este optim pt mine. Bănuiesc că la instalare dă mesaje în limba engleză şi le pot citi şi înţelege. Mă apuc să-mi fac instructaj să învăţ cum e cu folosirea lui.

Pentru sisteme vechi am inceput sa instalez Voyager Linux, derivat din Xubuntu, consuma putine resurse si ruleaza decent chiar si pe un EeePC cu 1.66 GHz si 1GB RAM.
Acest sistem de operare e foarte practic pentru activitati uzuale, inclusiv rulare de filme folosind resurse putine. Sistemul de autodetectie functioneaza bine cu periferice uzuale (DVD extern, USB, SD, HDD).
E destul de intuitiv si foloseste Plank (o aplicatie de tip „dock”).
Sunt atat de multumit de Voyager Linux ca voi ajunge probabil sa-l instalez si pe masini mai puternice doar pentru a beneficia de resurse suplimentare, astfel oricine este mai eco neavand nevoie sa cumpere hardware nou sau sa consume mult curent inutil.

Un Top 10 al distributiilor de Linux cu pros/cons:

http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major

Sper sa va ajute sa alegeti 😉

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail