ADATA PV100 – Încărcare ultra-rapidă pentru smartphone [REVIEW]
ADATA nu este probabil unul dintre cei mai cunoscuți producători pentru accesorii de smartphone și dispozitive mobile. ADATA PV100 este însă un astfel de produs și pare unul destul de reușit.
ADATA este cunoscut pentru memoriile RAM și, în special la noi în țară, pentru stick-urile USB. De ceva vreme, compania produce o serie destul de bună de SSD-uri, segment ce avansează din ce în ce mai mult în portofoliul producătorului. Seria de accesorii este mai puțin cunoscută, însă cu o piață atât de mare de dispozitive mobile, este o alegere bună pentru producător.
Soluția cea mai bună în prezent, pentru un smartphone sau orice alt dispozitiv mobil performant, pentru a atinge o autonomie de o zi în cazul unei utilizări mai intense, este desigur o baterie externă. Aceste accesorii au devenit indispensabile pentru mulți dintre cei care își petrec mai bine de jumătate de zi la telefon, în email-uri sau jucându-se jocurile preferate. Sigur, ar exista și varianta unui acumulator proprietar, identic cu cel din telefon, soluție pe care o alegeau însă destul de puțini, în primul rând din cauza prețului unui acumulator original, dar și pentru că era destul de incomod să tot desfaci capacul și să închizi telefonul.
ADATA PV100 – Design
Și în acest segment, al bateriilor externe, există câțiva diferențiatori de care trebuie să ținem cont pe lângă aspectul estetic. Am trecut prin mai multe tipuri de baterii externe, de diferite forme și dimensiuni, și aș putea să spun că bateriile care au forma apropiată unui smartphone sunt cele mai utile. În primul rând, majoritatea au un cablu destul de scurt, și pentru a utiliza telefonul în timp ce se încarcă, este util să o ții pe spatele acestuia.
Poți astfel vorbi la telefon în timp ce acesta se încarcă, fără să îți fie teamă că vesi scăpa din mână bateria sau că forțezi mufa microUSB internă lăsând-o să atârne de telefon. Bateria are forma specifică dreptunghiulară a unui smartphone și o grosime de doar 8 mm.
Pe partea frontală, avem denumirea și modelul precum și un indicator din 4 LED-uri a capacității interne. Alături, se află un buton Power, pentru a aprinde bateria și a începe încărcarea smartphone-ului.
Pe marginea superioară, se regăsesc cei doi conectori, unul pentru încărcarea de la priză, cu un cablu obișnuit microUSB, la fel ca cel din pachetul unui smartphone cu Android, și cel USB normal, în care se poate introduce și un cablu de iPhone.
ADATA PV100 – Specificații
[table id=233 /]
Specificațiile acumulatorului sunt cam standard, însă există câteva elemente importante în utilizare. Primul este greutatea, doar 105 grame, mai puțin decât aproape orice smartphone performant de actualitate. E mai ușoară și asta înseamnă că poate fi ținută ușor în mână și nu incomodează în nici un fel utilizatorul la transport.
Al doilea element este tensiunea de 2.1 A pe care o oferă la încărcare. Aceasta este la fel de mare ca cea a unui încărcător de priză, lucru ce duce la o încărcare la fel de rapidă a unui smartphone, ca și când ar fi conectat la priză. Tensiunea de încărcare a acumulatorului în sine este de 1 A, ceea ce înseamnă că se va încărca ceva mai greu decât va încărca ea un smartphone. Motivul pentru care tensiunea de intrare este mai mică este eficientizarea procesului de încărcare al bateriei. În plus, oferă o viață mai lungă acesteia.
ADATA PV100 – Galerie de imagini
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ADATA PV100/”/]
ADATA PV100 – Încărcare și autonomie
ADATA PV100 vine cu un cablu intern de aproximativ 10 cm, suficient pentru a o conecta la smartphone și a o așeza pe spatele acestuia. Pentru testarea de acumulatori externi nu există o procedură standard, așa că am încropit o listă de elemente pe care trebuie să le dețină o baterie externă pe care le vom prezenta mai jos.
– Trebuie să accepte și să mențină o încărcare completă timp de minim o săptămână – DA
– Trebuie să accepte o încărcare la curentul specificat – DA / 1 A
– Poate încărca o gamă variată de dispozitive? DA, orice dispozitiv pe USB.
– Poate încărca orice dispozitiv la curentul specificat? DA, 2.1 A.
– Se încălzește agresiv în timpul încărcării interne sau a altor dispozitiv? NU
– Poate fi ținută ușor în mână împreună cu telefonul? DA.
ADATA PV100 – Concluzii
Factorii ce trebuie luați în considerare în achiziționarea unui acumulator extern sunt după cum urmează. Acesta trebuie să fie ușor, pentru a putea fi ținut în mână cât mai bine, împreună cu telefonul. Cel mai bine este să aibă o formă dreptunghiulară, asemănătoare cu a telefonului și să fie subțire. Tensiunea de alimentare a dispozitivelor externe trebuie să fie cât mai mare, dar apropiată de 2 A, standardul pentru multe din telefoanele performante sau a unei tablete. Acest lucru va ajuta la o încărcare rapidă în timpul utilizării și nu veți fi nevoiți să stați cu bateria în mână mai multe de 2 ore.
Un alt element important este durata de viață. Majoritatea bateriilor de tip Li-Polymer au un ciclu de 1000 de încărcări. Acest lucru înseamnă că ar putea fi folosită zilnic timp de 3 ani. Adevăru este că după aproxiimativ 200-300 de încărcări bateria pierde aproximativ 20-30% din capacitatea inițială. Dacă este o baterie de 2000 mAh iar acumulatorul smartphone-ului este mai mare, din start ea nu va putea aduce telefonul la o încărcare completă.
ADATA PV100 are o capacitate de 4200 mAh, deși pe cutia acesteia este specificată și capacitatea reală pe care o poate susține la încărcarea dispozitivelor, și anume 2907 mAh, lucru pe care nu l-am mai întâlnit la alte modele. Asta înseamnă că, chiar și după 1 an de zile, ea poate încărca complet un smarthpone cu un acumulator de 2500 mAh.
Prețul acestui acumulator este de 100 lei, sumă pe care o merită, fără nici un dubiu.