Un utilizator a transformat un Nvidia GTX 690 intr-un Quadro K5000

Un utilizator a transformat un Nvidia GTX 690 intr-un Quadro K5000

Un utilizator al forumului EEV a gasit o metoda prin care sa transforme un Nvidia GTX 690 intr-un Quadro K5000.

Nvidia GeForce-GTX-690-Into-Quadro-K5000

Se cunoaste faptul ca o placa grafica mainstream nu este aproape deloc diferita de una pentru aplicatii business si de proiectare. Seria GTX este pentru consumatori iar seria Quadro pentru profesionisti. Diferentele dintre ele sunt minore, un al BIOS, memorii ECC (cu corectie de erori) pentru varianta profesionala, si un pret de 3 ori mai ridicat. Un utilizator al forumului EEV a reusit sa transforme unul din cipurile de pe GTX 690 intr-un Quadro K5000. Motivul se pare ca ar fi lipsa suportului pentru Nvidia Surround (configuratie multi monitor) sub Linux, al placilor GTX. Quadro K5000 pe de alta parte ofera acest suport. Problema este pana la urma de la drivere, si cea mai buna metoda de a face OS-ul sa recunoasca un Quadro in loc de un GTX se pare ca este o modificare minora pe PCB-ul placii grafice.

Linux-Quadro-K5000

Momentan placa este recunoscuta ca una profesionala insa nu stim daca are si aceleasi performante sau sufera de erori din cauza modificarilor aduse. Diferenta ar fi desigur lipsa memoriilor de tip ECC. Nvidia se pare ca nu a oferit un raspuns oficial pe aceasta tema, iar postarea respectiva a fost dezactivata la scurt timp dupa aparitia ei. Acest lucru se poate face si altor placi grafice, cel putin in trecutul nu foarte indepartat variante a le lui GTX 660 Ti si GTX 670 au fost transformate in GTX 680.

Intrebarea cea mai interesanta este daca noul Titan permite aceste tipuri de modificari. Daca cineva ajunge sa le faca atunci acesta s-ar putea transforma intr-un frumos, si foarte scump Tesla K20, la doar o fractiune de pret. Ramane sa vedem daca producatorul va plati suficient de bine pentru ca secretul sa nu iasa la iveala. Modificarea repsectiva ar putea de altfel sa ruineze business-ul lui Nvidia pe segmentul profesional.

Tesla-K20X-NVIDIA-SC12

Citește și: