Trucuri de marketing: Ce inseamana Made in USA la Moto X ?
„Assembled in USA” este o asociere de cuvinte care va genera numerosi clienti pentru Moto X, din pacate aceasta nu e chiar corecta.
Dupa lungi speculatii care au durat mai mult decat s-ar fi asteptat cineva, noul Moto X de la Motorola si Google a fost in sfarsit anuntat oficial. Eu nu sunt prea incantat de originalitatea produsului, insa eticheta ,,Assembled in USA” va sta la baza unui numar semnificativ de exemplare vandute. Sa vedem ce inseamna aceasta asociere de termeni.
Inainte de a trece la problema efectiva, as vrea sa atrag atentia asupra unui studiu realizat in 2012 de catre Boston Consulting Group. Printre altele, acesta a relevat ca 80% dintre americani ar plati mai mult pe un produs daca este Made in USA. Mai interesant decat atat este ca 60% dintre chinezi sunt convinsi ca dispozitivele create in Statele Unite sunt mai bune decat cele similare produse in alte colturi ale lumii. Care-i legatura dintre acest studiu si Moto X? Nici macar dupa lansarea noului gadget extrem de personalizabil, la aceasta ora, nu exista smartphone-uri Made in USA.
Multi posibili clienti vor fi tentati sa perceapa Assembled ca fiind sinonim cu Made. Faptul ca echipa de Marketing din spatele terminalului promoveaza deja o fabrica de din Fort Worth, Texas, ca fiind locul nasterii oricarui Moto X a alimentat si mai mult confuzia. In realitate, nimic din Moto X nu este produs SUA. De la insertiile de carcasa pana la placa de baza, toate sunt produse in diverse colturi ale globului, iar 90% dintre ele sigur au ca tara de origine China. Cu alte cuvinte, Made si Assembled, in acest caz particular, nu au nimic in comun. Din pacate, prea putini vor afla.