TP-LINK TL-WDR4900 – Performanta de varf la un pret decent [REVIEW]
TL-WDR4900 este unul din routerele high-end ale producatorului, cu toate acestea nu trebuie sa scoti din buzunar la fel de mult cat ai dat pe laptopul pe care vrei sa il conectezi la internet.
Totul este legat de pret, mai ales in cazul componentelor si perifericelor PC, unde pretul este un factor decisiv in procesul de achizitie. Exista produse pentru fiecare buzunar, insa multi dintre noi prefera desigur sa nu isi cheltuie toate economiile pe aceste produse. TL-WDR4900 este unul dintre modelele ce reprezinta varful de gama al producatorului, iar cele trei antene de dimensiuni impresionante confirma acest lucru. TL-WDR4900 este primul al companiei care poate sustine trei stream-uri separate de date.
Design
Design-ul acestui tip de produs nu ar trebui sa fie atat de important, cel putin din punct de vedere al producatorului, utilizatorul il va aseza insa in cele mai multe cazuri direct pe biroul de lucru. Acest lucru nu este recomandat si am simtit nevoia de a face aceasta paranteza, pentru ca nu ar trebui sa stea atat de aproape de utilizator.
Revenind la design, acesta este destul de practic – spun „destul”, pentru ca dimensiunile router-ului sunt sensibil mai mari decat ale altor modele. Pe partea frontala, se afla LED-urile de status, care sunt de culoare albastra (recunosc faptul ca le-am acoperit cu banda izolatoare din momentul in care l-am alimentat). Sunt destul de deranjante, mai ales in timpul noptii, cand ilumineaza pana si tavanul de deasupra biroului. Apreciez acum alegerea celor de la Linksys pentru ultimele serii de routere, unde LED-urile de status se afla in spate, langa mufe.
Router-ul are trei antene externe de mari dimensiuni ce ii asigura o acoperire foarte buna unui apartament cu trei camere si sunt sigur ca ar functiona foarte bine intr-o casa de dimensiuni mai modeste. Carcasa este din plastic de culoare neagra, acrilic, asadar, atentie cu ce il stergeti pentru a nu se zgaria in primele zile de folosire.
Imagini
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/TP-LINK WDR4900/”/]
Specificatii
[table id=185 /]
Router-ul este destul de bine dotat, suporta conexiuni interne Gigabit, chiar si portul de WAN este tot Gigabit, o conexiune de 150-200 Mbps de la provider functionand in parametrii specificati. Porturile USB, doua la numar, suporta imprimante, HDD-uir externe sau stick-uri USB si se pot crea servere FTP/Samba pentru accesul fisierelor atat in reteaua interna cat si online, daca aveti un IP Public. Este de apreciat si existenta butonului de power pentru a opri sau porni router-ul fara sa mai scoatem mufa de alimentare, precum si switch-ul pentru reteaua wireless, care se poate dovedi util atat pentru un reset al acesteia cat si pentru a o opri complet atunci cand nu este folosita.
Hardware
TL-WDR4900 are o constructie internade invidiat. Dimensiunile acestuia sunt benefice pentru pozitionarea antenelor interne pentru frecventa de 2.4 GHz. Motivul este ca frecventa in cauza are nevoie de antene mai mici pentru a atinge o raza suficienta de lucru, pe cand pentru 5 GHz sunt necesare antene de dimensiuni semnificative. PCB-ul este bine calculat, insa nu exista din pacate ecranare pentru procesoarele de semnal. Acest lucru este des intalnit la routerele cu un pret mai redus si este relativ normal.
Cipul pentru frecventa de 5 GHz este un Atheros AR9385, iar pentru cea de 2.4 GHz tot un Atheros, modelul AR9381. Router-ul detine 128 MB memorie RAM DDR3 si un procesor Freescale P1010 de 800 Mhz, o frecventa ridicata ce poate sustine atat toate conexiunile LAN si WAN cat si cele doua porturi USB simultan. Din punct de vedere hardware este foarte bine calculat, un lucru de apreciat. Router-ul dispune de un procesor hardware pentru NAT (Network Area Translation), din acest motiv este foarte rapid in identificarea PC-urilor in momentul in care acestea acceseaza internetul.
Software
Paginile de software, cele pentru setarea optiunilor router-ului, sunt bine aranjate si pline de optiuni de configurare. Router-ul detecteaza in mod automat prin DHCP chiar si o conexiune statica de internet si se poate configura aproape singur. Oricum, este bine sa urmati pasii de instalare mentionati in manual, iar CD-ul poate fi de mare ajutor in aceasta situatie. Meniul este complet si bine structurat, detine toate informatiile necesare configurarii fiecarui segment in parte, mai bine chiar decat la alte routere.
Performanta
Testarea a avut loc in conditii apropiate de cele ale multor utilizatori, si anume, un apartament cu doua camere, cu o suprafata de 50 mp. Pentru a simula utilizarea intr-un apartament cu trei camere si, implicit, o distanta mai mare pana la router, casa scarii a fost locul cel mai indepartat. La router au fost conectate un sistem si doua laptop-uri, sistemul pe LAN Gigabit, iar laptopurile pe wireless, atat pe reteaua de 5 GHz cat si pe cea de 2.4 GHz. Aditional, exista in retea doua smartphone-uri si o tableta, pentru a simula un scenariu de heavy-use.
Tabelul de rezultate arata in felul urmator, mai jos. Este structurat atat pe distante de 10 metri si 3 metri, cat si pe transferul intre dispozitivele wireless si wireless la reteaua cu fir.
[table id=186 /]
Vitezele sunt exprimate in megabiti pe secunda, o transformare rapida pentru o estimare a vitezei in MB/s se poate face prin impartirea la 10. Se poate observa ca router-ul face fata chiar si in situatii de incarcare destul de mare, reusind sa transfere chiar si cu 64 Mbps pe wireless de la 10 metri distanta. Desigur, peretii de bloc sunt destul de subtiri si nu au nici un fel de izolatie metalica, la o casa este pozibil ca vitezele sa se reduca semnificativ.
Concluzie
TP-LINK TL-WDR4900 este unul dintre cele mai bune routere testate, care sa detina si un pret decent. Daca tot vorbim de pret, ar trebui sa spunem ca acesta costa aproximativ 500 lei, in functie de magazinul de unde il veti achizitiona, si merita investitia. Am fost pe de alta parte putin surprins sa vad ca nu detine optiunea de retea guest, insa aceasta poate veni desigur odata cu un update de firmware.
Serverul de FTP pentru dispozitivele de stocare conectate pe portul USB este destul de usor de configurat si poate prelua rolul unui NAS care costa de trei-patru ori mai mult decat routerul, cu mentiunea ca sa poate crea si un server de multimedia prin DLNA pentru a distribui filmele si muzica pe alte dispozitive.