Studiu: În 2014, tabletele vor ajunge PC-urile la vânzări

Studiu: În 2014, tabletele vor ajunge PC-urile la vânzări

Deşi mi se pare incredibil că a durat atât, un studiu arată că în 2014vom de vedea  peste cele de desktop-uri şi notebook-uri.

studiu canalys vanzari 2014 Desktop-vs.-tablet-platforms

De mai bine de un an, majoritatea instituţiilor care se ocupă cu analize statistice ale pieţei de computere au început să pună în aceeaşi găleată notebook-uri, desktop-uri şi tablete. Având în vedere că trendul este ca din ce în ce mai multe sarcini ce ţin de productivitate să poată fi îndeplinite şi de tablete, respectiva asociere nu este deloc absurdă. Cu toate acestea, cineva, undeva, a fost foarte curios să vadă cât de bine se vând produsele din această clasă iniţiată de Apple cu primul iPad în 2010, în comparaţie cu computerele portabile sau mai mai puţin portabile.

Un studiu al celor de la Canalys a ajuns la concluzia că 50% din întreaga piaţă de PC-uri va fi ocupată în 2014 de vânzări de tablete. Aparent, acest format de dispozitive computaţionale vor depăşi toate celelalte clase de aparate luate la un loc. Această concluzie a fost trasă în mare parte pornind de la faptul că în 2013, într-o perioadă în care vânzările totale de PC-uri au crescut cu 18% doar în trimestrul trei al acestui an, vânzările de desktop-uri şi notebook-uri în particular au continuat să se ducă semnificativ în jos.

Particularizând acest trend pe câteva branduri, atât la capitolul vânzări de tablete, cât şi profit net. În cazul gigantului din Cupertino nu contează foarte mult cota de piaţă în contextul în care întregul ecosistem de aplicaţii şi conţinut multimedia vândut este o maşină de făcut bani. În ceea ce priveşte Android-ul, Samsung va continua să fie liderul absolut al acestei categorii de produse, cu menţiunea că, va întâmpina o concurenţă din ce în ce mai acerbă de la mulţi alţi producători care activează în acest domeniu.

În concluzie, pornind de la premisa că oricine foloseşte un computer în 2014, unul din doi oameni pe care îi cunoaşteţi va avea în posesie o tabletă. Este o concluzie frapantă, având în vedere că aceasta este o clasă de produse care nu exista în formatul actual în urmă cu cinci ani.

Cum vi se pare că progresează piața la capitolul vânzări de tablete? E așa cum vă așteptați?