Steve JobsSchools: „iPadizarea” scolilor in Olanda

Steve JobsSchools: „iPadizarea” scolilor in Olanda
16:33 22.08.2013

Olandezii au deja parte de ceea ce se cheama „Steve JobsSchools”, o serie de scoli cu sistem complet nou ca structura si abordare.

Steve JobsSchools

Steve JobsSchools

Steve JobsSchools

Asadar, in Olanda scoala se digitalizeaza total, intreaga programa scolara traditionala va trece prin procesul de „iPadizare”. Pornind de la manuale si stilul de predare, pana la structura cursurilor si obligatiile elevului la scoala, noile institutii de invatamant se vor caracteriza prin formula „gandirii diferite” (think different).

Ieri au fost deschise 11 astfel de Steve JobsSchools care renunta la metoda traditionala de invatare, in favoarea unei linii educationale centrate pe iPad si pe individ, scrie Electronista.com. Noile institutii functioneaza in orasele Amsterdam, Breda, Almere, Heenvliet si Emmen, cu o scoala „centrala” in Sneek. In Breda si Sneek, iPad va fi folosit la toate nivelurile de invatamant.

In noile institutii Steve JobsSchools, fiecare elev va avea un iPad, profesorii vor folosi de asemenea iPad-uri, proiectand continutul ecranului pe table virtuale. Se va lucra atat cu documente realizate in prealabil, cat si cu aplicatii. Elevii vor putea studia lucrurile care ii intereseaza in mod deosebit, intr-un ritm propriu. Initial, aproximativ 1.000 de elevii cu varsta cuprinsa intre 4 si 12 ani vor putea fi scolarizati in Steve JobsSchools.

Scolile nu vor avea program strict, iar educatia va fi bazata pe responsabilitatea studentului. Nici sistemul de notare din scolile traditionale nu va exista. Profesorii vor avea mai mult rolul unor consilieri si, impreuna cu parintii, vor putea monitoriza activitatea fiecarui iPad. Programul va fi intre orele 7:30 – 18:30, insa elevii vor fi prezenti la cursuri intre 10:30 – 15:00. Scolile vor functiona pe tot parcursul anului, cu perioada Craciunului si a Anului Nou ca vacanta unica. In schimb, elevii vor putea pleca in vacante proprii oricand. Temele pentru acasa vor fi lalatitudinea evului si a parintilor, insa va exista suportul necesar, pentru ca elevii vor putea lua acasa iPad-urile pentru studiu. Pe de alta parte, scolile vor avea si activitati care nu implica tabletele Apple, precum pictura, desen, sport.

Steve JobsSchools sunt suportate din fonduri publice si sunt sprijinite de majoritatea partidelor politice din tara. Numele scolilor nu este inca oficial, dar in curand va fi stabilitun nume, mai ales ca guvernul olandez planuieste extinderea acestui sistem institutional prin noi scoli, chiar pana la sfarsitului anului in curs.

The unique approach of the Steve JobsSchool in the Netherlands from Steve JobsSchool on Vimeo.

Comentarii
loading...