02 nov. 2013 | 15:16

SEL demonstreaza functionalitatea unor display-uri cu adevarat flexibile [VIDEO]

ACTUALITATE
SEL demonstreaza functionalitatea unor display-uri cu adevarat flexibile [VIDEO]

SEL (Semiconductor Energy Laboratory), o divizie ce tine de Sharp, a demonstrat functionalitatea unor display-uri cu adevarat flexibile si care detin o rezolutie foarte ridicata.

Display Flexibil

Panourile sunt de tip OLED si LCD si folosesc semiconductori de tip CAAC (C-Axis Aligned Crystal), iar tehnologia este de tip cristalin in loc de amorf, lucru ce ridica destul de mult fiabilitatea acestora. Flexibilitatea oferita de aceste panouri este de invidiat si depaseste tehnologiile folosite de Samsung si LG in noile modele de smartphone-uri. Unul dintre panouri se afla chiar pe laterala dispozitivului, putand afisa informatii de orice fel, fie ele imagini sau text, la rezolutia nativa a display-ului principal.

„Un avantaj al tehnologiei CAAC este ca nu se sparge usor, cristalele fiind aliniate continuu. Astfel nu se strica nici daca este indoit. Un display care poate fi curbat la un diametru de 4 mm este probabil singurul din lume cu aceste caracteristici. Momentan este singura tehnologie din lume cu aceste proprietati.” 

Prototipurile demonstrate sunt un display de 3,4 inci cu o rezolutie de 960×540 pixeli, avand o densitate de 326 ppi, si unul de 5,4 inci cu 960×1280 pixeli si o densitate de 302 ppi. SEL a dezvoltat de asemenea o serie de display-uri cu dimensiuni mai mari, cel mai mare panou OLED din lume cu un substrat de plastic are o diagonala de 13.5 inci, rezolutie 4K si o densitate de 326 ppi. Materialul flexibil si subtire folosit poate fi inclus in display-uri cu o grosime mai mica de 100 microni si cu o greutate aproximativa de 10 grame.

Tehnologia pentru productia de masa a fost deja stabilita, iar aceste tipuri de display-uri sunt folosite in smartphone-urile lansate de Sharp inca de la finalul anului trecut. Cel mai spectaculos display realizat de SEL este cel cu o densitate de 513 ppi. Pe sistemul „sa vezi si sa nu crezi” lipul de mai jos vorbeste de la sine despre cat de spectaculoasa este aceasta tehnologie.