Samsung, Apple si Nokia in topul producatorilor de telefoane

Samsung, Apple si Nokia in topul producatorilor de telefoane

Samsung, Apple si Nokia pastreaza ordinea in topul producatorilor de telefoane mobile pentru anul 2012.

Ierarhie producatori smartphone-uri

In cazul in care va intrebati cate telefoane au fost livrate in 2012, ei bine raspunsul vine de la Strategy Analytics care fixeaza aceasta cifra la 1,6 miliarde de unitati. Cat? Da ati auzit bine si unde mai pui ca peste 700 de milioane dintre acestea au fost smartphone-uri. Primele trei locuri au fost ocupate exact in ordinea din titlu, Samsung cu 213 milioane de unitati, Apple cu 135 si Nokia cu 35 de milioane.

Daca discutam strict despre telefoane mobile atunci ierarhia este usor schimbata pentru ca Nokia reuseste in continuare sa vanda mai mult decat Apple, asta datorita multitudinii de modele low-end.

Dupa cum noteaza si engadget.com, Apple a avut o crestere ceva mai mica in 2012 si nu ar fi exclus sa asistam la o stagnare in 2013. De celalta parte Samsung isi continua expansiunea cu peste 60 de milioane de unitati livrate in trimestrul al patrulea, adica undeva la 34% cota de piata. Tot in ultima parte a lui 2012, Apple a atins o cota de 24,5% cu peste 48,7 milioane de iPhone-uri livrate, fiind urmat de Nokia si RIM care au trimis cate 86,3 si respectiv 6,9 milioane de unitati.

Statistica Smartphone-uri

Ce ar trebui sa intelegem din aceste statistici? Faptul ca Samsung e pe val si nu are deloc de gand sa coboare de acolo, iPhone 5 nu a impresionat suficient de multa lume, iar Nokia si RIM isi continua calatoria catre esec. Sincer sa fiu la cum se prezinta fiecare producator in piata telefoanelor inteligente, ma si mir cum cei de la Nokia reusesc sa livreze atat de mult si sa nu mai vorbim de cei de la RIM.

Ce ne rezerva 2013? Firesc ar fi sa vedem o usoara crestere pentru Nokia si ale sale smartphone-uri cu Windows Phone 8 si o revenire spectaculoasa pentru RIM dupa lansarea BlackBerry 10. Cat despre Samsung si Apple, lupta continua dar nu ma astept la o schimbare de ierarhie in viitorul apropiat.