Qualcomm Zeroth: procesoare care concureaza cu creierul uman

, 21 Oct, 09:34

Qualcomm dezvolta o noua linie de procesoare,Qualcomm Zeroth, create cu scopul de a ajuta dispozitivele sa – nu va va veni sa credeti – sa gandeasca si sa simta precum mintea si corpul omului.

Qualcomm Zeroth

Tehnologia, stim bine, a ajuns mai departe decat credem, poate chiar mai departe decat putem crede.

Noua ambitie a Qualcomm este de a reconstrui biologia pe care se bazeaza comportamentul omului. Asadar, nu este vorba de simpla imitare a unui comportament. Ideea de invatare inspirata din biologie („biologically inspired learning”) apare ilustrata in video Qualcomm Zeroth integrat mai jos, la finalul stirii.

Practic, robotii invata sa mearga doar pe patratele albe. Desigur, asta poate fi obtinut prin niste (simple) linii de cod. Dar ambitia Qualcomm trece mai degraba in zona rezolvarii unei provocari. Se doreste construirea unui robot care sa poata raspunde inteligent stimulilor astfel incat sa fie capabil de a invata lucruri noi, chiar daca nu i-au fost explicate in mod expres. Pentru a putea interactiona cu lumea inconjuratoare asa cum fac oamenii, Qualcomm a dezvoltat niste modele complexede retele neurale, care funtioneaza prin transmiterea de impulsuri electrice, asemanator neuronilor omului.

brain architecture

“In loc pre-programam comportamente si raspunsuri prin multe linii de cod, am dezvoltat o suita de unelte software care le permit dispozitivelor sa invete si obtina din mediul inconjurator feedback pe care apoi sa-l foloseasca.” – explica oficialii Qualcomm.

Si inca ceva: Qualcomm vrea sa stocheze intreg acest calcul complex… intr-un cip care sa incapa in telefonul mobil. Va puteti imagina o lume in care ne folosim de dispozitive care vad lumea ca noi?…

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail