Polul Nord, intr-un film al dezghetului

Polul Nord, intr-un film al dezghetului

Imagini miscatoare si la propriu si la figurat despre Polul Nord au aparut pe internet, avand ca sursa Observatorul de Mediu de la Polul Nord.

k-bigpic

Problema incalzirii globale este un subiect delicat, care in unele cercuri naste proteste vehemente, in altele, din pacate, aproape… plictiseala. Este uimitor cum acelasi subiect poate acoperi o plaja atat de larga de atitudini.

Noile imagini surprind dezghetul intr-o perioada foarte scurta. Desi in luna aprilie a fost inregistrat un strat de zapada foarte abundant (a noualea astfel de record in Arctic), pana in luna mai temperaturile au crescut suficient incat sa topeasca aproape jumatate. In luna iulie, temperaturile au crescut cu 1-3°C peste valorile obisnuite perioadei.

Imaginile arata evolutia dezghetului in mai putin de o luna de zile (30 iunie – 25 iulie 2013).

Situatia nu este chiar atat de dramatica precum pare, cum scrie si Gizmodo, mai ales ca nu este prima data cand s-a vazut un lac dezghetat la Polul Nord. Este vorba de o arie restransa, nu de intreaga calota glaciara, prin urmare nu pot fi trase concluzii generalizate. Totusi, n-ar fi rau sa ne gandim la ce facem cu planeta noastra, nu?

Citește și: