19 nov. 2013 | 11:25

Noul album Moby, publicat online gratuit în format BitTorrent

ACTUALITATE
Noul album Moby, publicat online gratuit în format BitTorrent

Într-o perioadă în care este mai acerbă ca niciodată, respectivul trend este combatut prin publicarea pe torrent a noului album Moby.

Moby inoccents lansare bittorent bundle download

În încercarea de a înfrunta faţă în faţă ceea ce se întâmplă în industria muzicală actuală, unul dintre artiştii cu vechime în piaţă a decis să facă lucrurile altfel. Ca urmare, Moby a decis să nu-şi mai comercializeze albumul pe canelele obişnuite într-un mod exclusiv.

Innocents este numele noului album Moby şi constă într-un set stufos de melodii. Al 11-lea album de studio, acesta a fost postat în format digital pe internet sub forma unui BitTorrent Bundle. Cu această metodă, oricine avea acces la link şi o aplicaţie gen uTorrent instalată îl putea descărca fără nici un fel de proceduri complicate.

La prima vedere, puteţi descărca doar câteva melodii şi un video clip, în schimb, după ce vă introduceţi o adresă de email pentru a vă înscrie la newsletter-ul lui Moby veţi mai avea acces la alte câteva melodii. Apăsaţi pe butonul de Like al paginii de Facebook Moby şi istoria se va repeta, deblocându-se şi mai multe melodii. Indiferent câte click-uri trebuie să daţi, este evident faptul că plata unei sume de bani printr-o donaţie sau altă formă de plată este cât se poate de opţională în momentul în care o asociaţi albumului în cauză.

Pentru a duce întregul concept de acces liber la informaţie la un alt nivel, noul album Moby aduce doritorilor, tot gratuit, fişierele sursă ale materialului audio de pe albumul său cu toate pistele individuale ce formează o melodie. Acestea din urmă sunt perfecte în cazul în care aveţi în minte realizare de mixaje pornind de la Innocents. Pentru că este conştient că se pot câştga bani din respectivele remixuri, artistul în cauză nu s-a sfiit să afirme că nu este dreptul său să punâ mâna pe ei. ,,Ar putea să-şi scoată prietenii în oraş sau să doneze bani cauzei favorite. Chiar dacă eu am făcut sursele, dacă ei au depus efortul de a le remixa, ei ar trebui să profite din ele.”

La această oră este foarte de greu de apreciat dacă gestul lui Moby va da startul unui flux semnificativ de artişti care merg pe aceeaşi cale şi promovează sau neprotejat cu DRM. Cu toate acestea, important este că s-a deschis o uşă şi în acestă direcţie prin acest album Moby. Mi-e teamă însă că doar un artist care nu apelează la o casă mare de discuri şi la un producător important în realizarea albumului are libertatea creativă necesară încât să-şi posteze gratuit noul album pe internet.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele