Nokia Lumia 1020, cea mai performanta „camera foto cu telefon”, in Romania
Nokia Lumia 1020 a fost de la aparitia sa un produs foarte discutat, iar astazi a fost prezentat oficial si in Romania.
Toata lumea si-a exprimat parerea cu privire la acest dispozitiv pana acum, mai ales in legatura cu capabilitatile lui foto. M-am jucat cu el cateva minute si pot spune ca este un produs interesant. Sa vedem plusurile si minusurile, la prima vedere.
Dimensiunea senzorului este de 1/1.5 inci, spre deosebire de 1/2.3 inci, cat are Sony Xperia Z1, care are o rezolutie de 20 Megapixeli. O dimensiune mai mare a senzorului este benefica, insa, daca e sa luam in calcul numarul de 41 megapixeli, nu este chiar atat de mare. Luminozitatea oferita este apropiata de cea a lui Xperia Z1.
Valoarea adaugata pe care o aduce Nokia Lumia 1020 vine din software-ul inteligent, ce fera o multime de optiuni de editare a fotografiei atat inainte de captura, cat si dupa aceea.
Ce nu mi-a placut insa este numarul destul de mare de meniuri prin care trebuie sa treci pentru a efectua o singura modificare asupra imaginii. Aceasta problema ii revine lui Microsoft, sistemul de operare afisand aceste optiuni, separate, in loc sa le adauge pe ecranul principal, de unde sa fie usor de selectat. Cea mai buna metoda ar fi cea a afisarii optiunilor cum se intampla la un DSLR, pe tot ecranul sau pe margine. Utilizatorul trebuie sa inteleaga meniul, sa inteleaga faptul ca are nevoie sa descarce aplicatii dedicate, gen Nokia Smart Camera pentru a accesa aceste functii.
Oricum, calitatea camerei foto si marketing-ul pe care il face Nokia in acest sens se pare ca a strans destul de multi adepti ai acestui smartphone. Am intalnit destule persoane care au precizat ca „acesta va fi urmatorul meu telefon” si nu este vorba doar de cei din industrie. 🙂
Lumia 1020 are capabilitati de stabilizare a imaginii foarte bune. Vorbim de o stabilizare optica, insa nu pot spune ca este deosebita. Am avut atat Lumia 920, cat si Lumia 925 pe mana, iar stabilizarea se comporta exact in acelasi mod. In esenta, poate fi totusi mai buna, mai ales daca foloseste o parte din numarul de megapixeli pentru interpolare, insa acest aspect e compensat de dimensiunile dispozitivului.
Imaginile pot fi preluate in sistem dual, una de 38 Megapixeli, destinata editarii ulterioare, si una de 5 Megapixeli pentru a o trimite rapid pe retele sociale sau pe e-mail.
Un avantaj este timpul de expunere, care poate ajunge la 1/4000 si care este excelent pentru a fotografia in rafala un numar de pana la 10 cadre pe secunda sau pentru a surprinde subiecte care se misca foarte rapid. Evident, pentru acest lucru este nevoie de lumina foarte buna, conditiile ideale fiind cele de filmare in exterior.
Alternativ, exista o optiune software ce poate prelua fetele subiectilor din toate cele 10 imagini si le poate inlocui intr-una singura. Astfel, acele poze de grup in care este destul de greu sa nu prinzi pe cineva cu ochii inchisi pot fi editate ulterior direct de pe smartphone. Aceste aplicatii poarta numele de Pro Cam si Smart Cam.
Specificatiile Nokia Lumia 1020 cred ca sunt cunoscute. In orice caz, merita precizat ca are un procesor Snapdragon S4, dual-core la 1.5 GHz, 2 GB memorie RAM si un ecran de 4,5 inci cu o rezolutie de 1280×768 pixeli. Momentan, este suficient pentru a folosi capabilitatile camerei foto si ale smartphone-ului, sunt insa de parere ca Nokia ar trebui sa intre in curand pe piata cu un model FullHD si cu un procesor Quad-Core.
Un accesoriu interesant este carcasa de protectie cu suport pentru trepied si cu acumulator intern, care transforma smartphone-ul intr-o camera foto. Telefonul poate fi tinut astfel in mana intocmai ca o camera foto, iar capacitatea acumulatorului este dublata.
Lumia 1020 va fi disponibil in retail de saptamana viitoare, un pret de aproximativ 500 euro.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/NokiaAlbum/”/]