Internet fara servere – O realitate in viitorul… apropiat?

, 06 Noi, 10:33

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au dezvoltat un concept ce prezinta ideea de internet fara servere drept un concept destul de realist.

Internetul fara Servere

Prototipul acestui concept a fost realizat ca parte a unei investitii de 5,2 milioane de lire ce poarta numele de PURSUIT. Este vorba de un proiect al mai multor universitati europene, institutii private de cercetare si companii de telecomunicatii. PURSUIT are ca scop redesignul arhitecturii internetului pentru a face fata pe viitor unei cresteri masive de trafic.

La momentul actual, datele fiecarui site sunt stocate pe diferite servere, in diferite zone de pe glob. Cererile de date efectuate de utilizatori de pe PC-uri, console, tablete sau smartphone-uri sunt indeplinite de cel mai apropiat server de respectivul dispozitiv, facand schimbul de informatii rapid, insa dependent de servere. De asemenea, utilizatorii au un control redus asupra accesului catre datele personale.

Proiectul PURSUIT tinde spre un viitor interesant, in care utilizatorii nu vor fi afectati de probleme de securitate sau intimitate existente la momentul actual. Sistemul gandit functioneaza mai degraba ca o retea globala de computere, probabil asa cum a fost gandit initial internetul, si nu depinde de aceste servere, comunicand intr-un mod asemanator retelei peer-to-peer. Astfel, informatia necesara este preluata de pe alte computere si republicata la primire.

Daca va fi pusa in aplicare, aceasta tehnologie va inlocui sistemul de comunicare de tip TCP/IP si poate schimba radial modul de stocare a informatiei. Utilizatorii vor putea accesa datele cerute de pe mai multe computere din intreaga lume, de preferat cele mai apropiate, care au folosit si ele aceeasi informatie recent. Proiectul de Internet fara servere a fost premiat in cursul acestui an in Dublin la FIA (Future Internet Awards) si reprezinta o solutie mai mult decat interesanta.

Pe de alta parte, cei care isi doresc un control complet, cum ar fi guvernele sau operatorii GSM, probabil ca nu vor fi de acord cu acest sistem de Internet fara servere, chiar daca le-ar econonomisi cheltuieli importante. Miza este probabil prea mare, iar ultimul lucru pe care si-l doresc este lipsa controlului asupra abonatilor.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Pai asta seamana cu cloud computing. Si e tocmai invers la faza cu controlul din partea fascistilor de azi: pt accesa fara probleme datele de pe dispozitivele utilizatorilor, adica pot vedea ce site-uri au accesat, unde au postat, ce actrivitati online au avut.
Cu astfel de articole nu faceti lumea mai buna…

Radu Neagu

Seamana, insa nici termenul de cloud computing nu este extrem de bine definit. Legat de control si monitorizare nu vad cum ar putea fi facuta, daca fluxul de informatie circula asemenea unui proxy, si trece prin puncte multiple, traseul acesteia nefiind acelasi niciodata.
Pentru monitorizare precisa ai nevoie de un server care sa raporteze cine si ce fisiere a accesat de pe el.
Nu intentionam sa facem lumea mai buna, ci sa o informam atat cat putem, in speranta ca, daca atingem un subiect interesant pentru cititori sa obtinem un feedback constructiv din aprtea acestora.

Inca nu am inteles pe deplin ce inseamna un internet fara servere si fara… TCP.
Unde ruleaza un server SQL? Un server HTTP…
Sau fiecare user in functie de site-urile pe care le frecventeaza are de instalat o suita de aplicatii si servere…

Radu Neagu

Andrei din pacate nici documentatia proiectului PURSUIT nu este atat de completa ca sa ma faca si pe mine sa inteleg acest lucru. Pe de alta parte daca nu sunt servere, fizice nu ar fi nevoie nici de servere http sau sql, daca comunicarea se va face prin p2p.
Probabil doar coordonarea pachetelor se va face prin intermediul unor „servere” insa informatia nu va fi stocata pe acestea.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail